07.11.2021. u 07:00

Koja su pravila najpopularnijeg stila uređenja, kojeg karakterziraju čiste i jednostavne linije otkriva naša kolumnistica

Želite li i vi u svoj dom unijeti dozu jednostavnosti, osjećaj prozračnosti i nenametljive elegancije, onda je uvijek moderan i bezvremenski skandinavski stil idealan za vas. Skandinavski dizajn podrazumijeva čiste linije u arhitekturi i u dizajnu namještaja.

Malo je onih koji nisu čuli za skandinavski stil koji je postao popularan diljem Europe pa i svijeta još početkom davnih 50-ih godina prošlog stoljeća kada je održana izložba “Skandinavian Design for Living” u Londonu i kada su skandinavske zemlje prvi put svijetu pokazale svoje dizajnersko blago.

Foto: Promo fotografije

Prozračnost i jednostavnost
Dizajneri kao što su Alvar Aalto, Hans Wegner i Arne Jacobsen dizajnirali su kultne komade namještaja i lampi koji su i danas moderni i popularni kao i u vrijeme kada su dizajnirani. Kako su zime duge na sjeveru Europe i nedostaje sunčeve svjetlosti, Skandinavcima dom je mjesto u kojem se provodi većina vremena. Stoga glavni naglasak u uređenju svojih domova Skandinavci daju bijelim i svijetlim tonovima boja te rasvjeti.

Skandinavci, osim zidova koji su u pravilu bijeli, svijetlosivi ili obojeni u jednu od hladnijih svijetlih boja, imaju i bijelo obojene drvene podove. Podovi mogu biti i u boji prirodne borovine. Sve ovo radi se zbog dobivanja što više svjetlosti i prozračnosti u interijeru.

Foto: Promo fotografije

Da ne bi bilo sve presterilno i bijelo, toplina doma u skandinavskim interijerima postiže se drvenim elementima a monotonija se razbija određenim detaljima koji dominiraju u prostoru. Stolarija, kao i zidovi obojena je u bijelo, a prozori su najčešće bez zavjesa, da bi se omogućio ulazak što više sunčeve svjetlosti u prostor. Ako i postoje zavjese, onda one služe u dekorativnu svrhu i pokrivaju samo mali dio prozora. Skandinavski stil je stil koji odiše lakoćom pa ovdje treba paziti da se interijer ne prenatrpava namještajem i detaljima.

Dakle, funkcionalnost, praktičnost, prozračnost i jednostavnost osnovne su karakteristike ovoga stila. Skandinavci vole kombinirati moderni s antiknim namještajem i u tome su vrlo vješti kada su u pitanju sklad i balans. Toplinu doma dobivaju komadima antiknog (gustavijanskog) namještaja koji je izrazito cijenjen među Skandinavcima i među dizajnerima i poznavateljima starina diljem svijeta.

Foto: Promo fotografije

Biljke neizostavne
Kristalni lusteri, antikni sat i kamin skoro da su nezaobilazni elementi u skandinavskim domovima. U skandinavskom stilu rijetko se mogu naći umjetni materijali u interijeru, a od prirodnih materijala najčešće se koriste drvo, pamuk i lan. Skandinavci su veliki ljubitelji prirode pa su i biljke neizostavne u njihovim interijerima. Nerijetko uz kuću imaju i zimske vrtove u kojima uživaju gledajući u prirodu.

Foto: Promo fotografije

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije