PRILAGOĐEN NOVIM STANARIMA

Derutni stan u centru prošao je sve faze adaptacije i zasjao punim sjajem

jasmin stan
Foto: leTIM
1/19
07.04.2024.
u 07:00

Preuređenje stana u širem centru Zagreba uključivalo je i prilične tlocrtne izmjene čime se bolje iskoristio prostor i učinio protočnijim i praktičnijim

Derutni stan u višekatnici u širem centru Zagreba vapio je za adaptacijom, no kako vlasnik nije bio spreman na tako velik pothvat, odlučio ga je prodati. Novi vlasnici, mlada obitelj koja je u planu imala i četvrtog člana, odlučili su angažirati stručnjaka kako bi se što bolje osmislio interijer te iz njega izvukao prostorni i stilski maksimum.

Također, projektni je zadatak uključivao želju za prostornošću te da se stan prilagodi potrebama svih članova. Dizajnerica Jasmin Viner i studio Arhidiz predložili su investitorima dvije ideje, a oni su prihvatili drugu jer im se više svidjela.

Foto: leTIM

Rotacija lijeve i desne strane
– U tom se prijedlogu odmah s ulaza pruža otvoren prostor i pogled na kuhinju s prostorom za blagovanje. S lijeve je strane hodnik koji vodi do spavaćeg dijela, a s desne je dnevni boravak – objašnjava Jasmin Viner. Postupkom rotacije desne i lijeve strane, odnosno zona u stanu, dobivena je i logičnost prostora.

Foto: leTIM

Naime, prvobitni tlocrt bio je takav da su se odmah s ulaznih vrata nadovezivali sanitarni čvor te spavaonice i trebalo je proći gotovo pet metara da se dođe do socijalne zone, odnosno kuhinje i dnevne sobe. Sada su ove dvije zone odijeljene hodnikom u kojem se nalazi ugradbeni ormar, a njegova bijela boja i pomične fronte ne zagušuju prostor, nego stvaraju dojam dekorativnog panela.

Pomičan sustav upotrijebljen je i između kuhinje i dnevne sobe koja je nekad bila spavaća soba pa se tako ta dva prostora po potrebi mogu i odvojiti, što je stan učinilo praktičnijim.

Foto: leTIM

Lijepo i domišljato
Dizajnerica je nastojala udovoljiti svim zahtjevima vlasnika, no neki se ipak nisu mogli ostvariti zbog nosivih zidova koji se nisu smjeli dirati pa je prilagodba postojećem stanju bila nužna. Osim prenamjena prostorija, adaptacija je uključivala i nove vodovodne i elektroinstalacije, obnavljanje zidova, nove podne obloge – keramiku i parket te novu kupaonicu.

– Bio je to pravi izazov za investitora, ali i za nas. Osim svih tih preinaka trebalo je lijepo, domišljato i funkcionalno urediti prostor pazeći na ograničene financije. Usto, adaptacija je morala biti tako koncipirana da stan bude slojevit, da se neke stvari mogu mijenjati ako vlasnici osjete potrebu za tim – priznaje dizajnerica.

To se postiglo odabirom materijala te neutralnim nijansama zidova i namještaja te minimalističkim uređenjem koje prate upečatljivi, ali decentni detalji – slike i dekori koji se uvijek mogu zamijeniti novim. Dakle, bez puno ulaganja moguće je osvježiti stan i promijeniti mu izgled.

Foto: leTIM

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije