savjet dizajnerice

Ako još niste uredili balkon ili terasu, ovi savjeti i ideje otvorit će vam oči

Zara Home
20.04.2024.
u 07:00

Organizirati udobno sjedenje na balkonu više i ne mora biti povezano sa stolom i stolcima – upravo suprotno, kreiranje drugog, mini, dnevnog boravka opuštajuća je i ugodna alternativa

I dok su starim Grcima balkoni najvjerojatnije služili u isključivo funkcionalne svrhe za povećanje cirkulacije zraka u vrućim klimama te za intenziviranje prirodnog svjetla u unutrašnjosti zdanja, oni su danas, mijenjajući se strukturalno, produžetak domova i kontakt unutarnjeg prostora s vanjskim, a za toplih dana pretvaraju se u manje ili veće oaze na kojima se provodi  gotovo većina vremena boravka u domu. A urediti takvu privatnu oazu nije samo pitanje dizajna – to je kreiranje prikladnih prostora po našoj mjeri shodno aktivnostima i afinitetima. Jedna od najvećih prednosti balkona jest što se u vrlo malo koraka može „dotjerati“ i ponekad tek uklanjanjem suvišnih stvari i dodavanjem novih detalja stvoriti opuštajući i ugodan kutak.

Foto: Zara Home

 

Foto: Zara Home

Organizirati udobno sjedenje na balkonu više i ne mora biti povezano sa stolom i stolcima – upravo suprotno, kreiranje drugog, mini, dnevnog boravka opuštajuća je i ugodna alternativa. Udobna garnitura, jastuci naslagani jedan na drugi, jastuci postavljeni na, npr. sanduk (koji može poslužiti i kao prostor za pohranu stvari), šarmantna klupica, viseća mreža ili ljuljačka, ukoliko to dopušta veličina balkona, zabavno je rješenje. Pomoćni stolić ili neka zanimljiva varijanta ( dekorativni jastuk sa zanimljivim velikim poslužavnikom, npr. )  koja može poslužiti kao isti, svakako je dobrodošao za odložiti šalicu s jutarnjom kavom, knjigu, laptop ili pak čašu vina.

1/11

Biljke su svakako neizostavni dio dekoriranja vaše proljetno – ljetne oaze – stvaranje mini vrta doprinijet će ugođaju. Opskrbite se posudama i teglama za veće biljke koje možete postaviti u kutne dijelove balkona, a osim dekorativne funkcije mogu poslužiti i za funkciju privatnosti. Manje biljke, sukulenti i kaktusi mogu se postaviti i na pomoćne stoliće, a začinsko bilje u dekorativnim teglama daje poseban šarm i širi ugodan miris.

Dobra zaštita od sunca, koliko je i dekorativna, toliko je i od funkcionalne važnosti, a i zaštita je unutarnjeg prostora od prodiranja sunčevih zraka u najtoplijim dnevnim satima. Mogućnosti ima doista puno, ovisno o tipu balkona, budžetu i afinitetima. Pergole, zanimljivo postavljanje rešetkastih konstrukcija, tende, sjenila u obliku jedra – izbor je velik. Jednostavno, a vrlo efektno rješenje su vanjske zavjese koje pružaju i hlad, a i privatnost, izrađene od adekvatnih tkanina ( perivi i „brzosušeći“ materijali ) za vanjske prostore s obzirom na izloženost vremenskim uvjetima. Lako se otvaraju i zatvaraju pri čemu se može i regulirati količina željene sunčeve svjetlosti. Varijante stilova su nebrojene, a pažnju treba obratiti na težinu materijala koja može biti problem u postizanju efekta lakoće, a i u održavanju. Vječni suncobran uvijek je dobro rješenje. Iako postoji mnoštvo opcija ( oni za kompaktne balkonske prostore npr. ) suncobrani su idealni za manje balkone. Od najjednostavnijih i najprihvatljivijih, „polusuncobrana“ odličnih za uske prostore, konzolnih i sl, do onih visoko dekorativnih oni su uvijek dobrodošla opcija za balkon ili terasu.

Foto: Zara Home

Iako su dani sve duži, odabir prave rasvjete vrlo je važan. Pokušajte izbjegavati izravnu, jaku rasvjetu i razmislite o suptilnijoj – lampioni, lampice, zidne ili podne svjetiljke s mogućnošću prigušivanja savršeni su za stvaranje opuštene atmosfere ( a i za manje dosadnih insekata). Svjetlo mirisnih svijeća idealno je, ali ih valja koristiti s oprezom na otvorenom prostoru.

Dekorirajte vaš balkon – vaze, jastuci, tekstil, keramika, dekorativni detalji – neka vam mašta bude bez granica, a jedino „ograničenje“ stil kojem ste naklonjeni (uvijek funkcionira „prenijeti“ stil vašeg unutarnjeg prostora) – moderan, skandinavski, minimalistički, mediteranski i sl. ili pak stil svojstven jedino vama. Osigurajte si glazbu na balkonu, posebno u večernjim satima – izbor malih prenosivih zvučnika doista je velik. I prepustite se uživanju u svom privatnom komadiću vanjskog prostora u bilo koje doba dana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije