njega bilja

Tri ključne stvari koje trebaju tropske sobne biljke u sezoni grijanja

paprat
Thinkstock
03.11.2021.
u 12:09

Velika potreba za toplinom egzotičnih biljaka glavni je razlog zašto se mogu uzgajati samo u zatvorenom

Njega tropskih sobnih biljaka nije uvijek laka, a za vrijeme hladnih dana, u grijanim prostorima neke greške mogu biti kobne. Prije svega to se odnosi na vlažnost zraka koja je tropskim biljkama jako važna za preživljavanje.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL/Ilustracija

Te gzotične vrste svojim ritmom života često ne pridržavaju naših sezona. Dajemo savjete kako pravilno uzgajati tropske biljke. Egzotične biljke popularne su sobne biljke zbog šarenih cvjetova ili bujnog zelenog lišća. Bromelije, orhideje, paprati, monstera, agave, egzotične su ljepotice koje ne opstaju dugo kao sobne biljke ako se o njima ne brine pravilno.

Foto: pixabay

Mnoge egzotične sobne biljke izvorno potječu iz tropske prašume. Tamo ih gusta krošnja lišća štiti od izravne sunčeve svjetlosti i zato većina tropskih biljaka stoga više voli biti na vrlo svijetlom mjestu, ali ne na izravnom suncu. Zapadni ili istočni prozori i topli zimski vrt obično su najbolje mjesto za tropske sobne biljke. Budući da je svjetlosna snaga na našim geografskim širinama prilično loša, pogotovo zimi, trebali biste paziti da lišće biljaka bude čisto i bez prašine.

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

S bodljikavih kaktusa prašinu možete ukloniti četkom. Biljke s lišćem obrišite vlažnom krpom. Redoviti topli tuš također uklanja čestice prašine s lišća tropskih biljaka i također povećava vlažnost. Pažnja: Nekoliko egzotičnih vrsta manje je gladno svjetlosti, a prikladne su i za blago udubljene kutove u sobi ili mjesto u blizini prozora od matiranog stakla. Tu se ubrajaju božićni kaktus, planinska palma i neke vrste paprati.

Foto: pixabay

Tropska kišna šuma izuzetno je vlažna s vlagom između 70 i 100 posto. Tako se velike vrijednosti teško mogu stvoriti u dnevnoj sobi, a da zidovi istodobno ne pljesne. Ipak, kada se brinete o tropskim sobnim biljkama, morate osigurati da vlaga u njihovoj neposrednoj blizini bude što veća, posebno tijekom zimske sezone grijanja. To možete učiniti s podmetačima punjenim vodom koji polako isparavaju vodu na grijaču, komercijalnim ovlaživačima zraka ili redovitim prskanjem biljaka vodom s malo vapna. Egzoti, kojima je za preživljavanje apsolutno potrebna visoka vlaga najbolje uspijevaju u svijetloj kupaonici. Ako je zrak presuh, biljke dobivaju neugledne smeđe vrhove lišća i povećava se rizik od štetnika.

Foto: pixabay

Tropske sobne biljke vole visoku razinu vlage oko sebe, ali korijenje koje je trajno mokro veliki je problem. Iako se pojedine biljne vrste razlikuju u individualnim potrebama za vodom, osnovno je pravilo: bolje je zalijevati rjeđe, ali temeljito.

Velika potreba za toplinom egzotičnih biljaka glavni je razlog zašto se mogu uzgajati samo u zatvorenom. Većini egzotičnih sobnih biljaka za dobar rast potrebna je stalna temperatura od najmanje 20 do 25 Celzijevih stupnjeva. Svakako izbjegavajte propuh (posebno zimi) i stavite tropske biljke na stranu prije provjetravanja. Zimi se mnoge biljke odmaraju, ali ni tad temperatura ne bi smjela pasti ispod 12 Celzijevih stupnjeva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije