u gostima kod...

Lošinjska vila Veli dvor jedna je od najljepših autohtonih kuća koje smo vidjeli

04.10.2020.
u 07:00

Vila je potpuno obnovljena ove godine poštujući originalnu arhitekturu i stoljetne nacrte po kojima je originalno napravljena

Villa Veli Dvor je autentična kamena kuća za odmor u mirnom mjestu Nerezinama na prekrasnom zelenom otoku Lošinju. Datira još iz 19. stoljeća, a u posjedu je obitelji sadašnjih vlasnika od šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Vila je potpuno obnovljena ove godine poštujući originalnu arhitekturu i stoljetne nacrte po kojima je originalno napravljena. Prvo što primijetite kad dođete pred kuću je zaista velika okućnica – vilu okružuje više od 1000 četvornih metara zelenila, drveća i mediteranskog raslinja. Impozantni ukras ispred kuće je stoljetna vinova loza, ni vlasnici ne znaju točno koliko je stara, no bila je stara još u šezdesetima.

U prizemlju ove kamene vile je veliki dnevni boravak uz prostranu blagovaonicu i kuhinju s efektnim pločicama koje svojim oblikom podsjećaju na riblje ljuske ili možda valove, u svakom slučaju na more...

U prizemlju je i suvremeno opremljena kupaonica s dva umivaonika te velikim ogledalom i walk-in tušem. Keramika i sanitarije su talijanskih proizvođača, a sve armature su od brušenog mesinga. Na prvom katu nalazi se još jedna kupaonica i spavaća soba čiji su zidovi, kao i mnogi zidovi u ovoj kući, ukrašeni radovima od naplavljenog drveta i oblutaka koje vlasnica u proljeće marljivo skuplja na lošinjskim i creskim plažama, a ostali dio godine pretvara u mala umjetnička djela.

U potkrovlju ove kuće nalazi se još jedna spavaća soba s dodatnim prostorom za opuštanje, čitanje, gledanje televizije… U prostranom dvorištu svatko može naći svoj kutak, bilo da sjedi u hladu vinove loze ili uživa u sunčanju na ležaljkama.

Tijekom ljetnih vrućina zgodno je osvježiti se na vanjskom tušu, a dodatnu privatnost omogućava zanimljivo dizajnirana kabina konstruirana od niza letvica od arišovine. Potpuna obnova počela je u studenome 2019. godine te je uključivala zamjenu svih podova, međukatnih konstrukcija, instalacija i zidnih obloga – možemo reći da je kuća ogoljena do srži, ostala su samo četiri kamena zida te krov (koji je zamijenjen prije desetak godina).

Vizija vlasnika bila je da oko 150 četvornih metara stambenog prostora urede suvremeno zadržavši tradicijske proporcije i nenametljive prirodne materijale poput drva i metala te uz pokoji šarmantni detalj učine boravak u kući ugodnim, opuštajućim i toplim. Vlasnici ističu da je na otoku i puno manje radove vrlo izazovno izvesti, a kamoli tako složenu obnovu.

Cijeli proces dodatno je otežavalo i to što je kuća na lokaciji nepristupačnoj za bilo kakva veća vozila – poput kamiona ili većih bagera. Bilo je i situacija kad je kamion istovario 12 paleta kamena (kojim je oblagana terasa i šetnice oko kuće) na glavnoj cesti, pa su ga majstori danima ručno pretovarivali u kombi te malo pomalo prevozili do kuće…

A kada se radi o otoku, znate da ne možete uvijek kad to poželite na njega doći ni s njega otići jer nekad trajekt jednostavno ne vozi zbog jakog vjetra, pa se onda logičnim nameće i zaključak da neke stvari jednostavno nije moguće isplanirati na vrijeme. Kompletna adaptacija trajala je oko šest mjeseci, izuzmemo li ova izazovna vremena pandemije i karantene tijekom kojih nije bilo moguće doći na otok.

Vlasnici ističu da su presretni što su imali odličnu ekipu – počevši od arhitekta Stipe Šešelja (Studio Diorama) koji je oblikovao cijeli prostor, fantastičnih izvođača radova (nitko im ne vjeruje kad kažu da su majstorima prezadovoljni), tradicijskog istarskog stolara koji je izradio sve drvene prozore, škure i starinska masivna ulazna vrata na kući…

Vlasnici su željeli sačuvati što je moguće više namještaja koji je oduvijek u kući – poput starinske vitrine, noćnih ormarića i starih Thonetovih stolaca. Svi ti komadi lijepog starog namještaja sačuvani su i pažljivo restaurirani. No, većina ugradbenih elemenata kao što su stubišne konstrukcije, pergola za staru vinovu lozu, kao i hrastove police te stolovi… rađeni su po mjeri, u malim hrvatskim obiteljskim tvrtkama stolara i bravara. No naravno, neke stvari nabavljene su i u neizbježnoj Ikei. Da zaključimo, ova lošinjska kamena vila iznajmljuje se cijele godine, a nudi privatnost što je u ovim vremenima pravi pogodak za miran i siguran odmor cijele obitelji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije