Svijet interijera

Kuća na Visu očarava arhitektonskim rješenjima, posebice svjetlarnikom

vis
Foto: Lili Zaneta
17.01.2020.
u 06:00

Sačuvati tradicionalnu otočku arhitekturu, ali dodati joj i zanimljive i funkcionalne detalje, bio je glavni zadatak koji su vlasnici stavili pred arhitekta

Na otoku Visu, u gradu Visu, u naselju Kut smještena je ova šarmantna kamena kuća. Vlasnici su je u suradnji s arhitektom Davorom Zanetom u potpunosti renovirali prošle godine u svrhu bavljenja turizmom. Preuređenju su pristupili vrlo predano i na način kao da će ona biti njihov stalni životni prostor.

Foto: Lili Zaneta

Svjetlarnik kao rješenje

Prilikom uređenjea korišteni su najbolji materijali, pa su tako sve drvene površine i elementi izrađeni od ariša, na određenim dijelovima sačuvani su izvorni kameni zidovi, a poseban šarm daju ulazna željezna vrata i željezni stol sa dva stolca izrađen u obliku skulpture. Najveći izazov za arhitekta bio je dovesti što više svjetla u prizemni prostor kojim kuća u svom izvornom obliku nije obilovala. Svjetlarnik koji je postavio na terasu u prizemlje je doveo je potrebnu svjetlost, a ujedno je tako kuća dobila i mali zatvoreni vrt s prirodnim dotokom zraka i svjetlošćusti. Na ovaj način dobiven je prekrasan pretdprostor prije samog ulaska u kuću.

Foto: Lili Zaneta

Svjetlarnik osim što ima ulogu dovesti svjetlost u prizemlje, na terasi služi kao klupa. Interijer obiluje nizom zanimljivih rješenja koja, osim što svojim izgledom djeluju kao ukrasi, imaju i svoju konkretnu funkciju. Primjerice desni zid odmah kod ulaza u dnevni boravak obložen je drvom u kombinaciji crne i natur boje pa obloge u prvi mah djeluju kao umjetnine, a u svojoj stvarnosti predstavljaju vješalicu za jakne.

Foto: Lili Zaneta

Kao na brodskim jarbolima

Cijeli prizemni dio zauzima prostrani dnevni boravak s izvrsno opremljenom i koncipiranom kuhinjom i blagovaonicom. Na kat na kojem se nalaze dvije spavaće sobe i velika kupaonica vode samonosive viseće drvene stepenice. Na katu se nalazi velika terasa koja je izuzetno ugodna za večernja druženja. I terasi je arhitekt Davor Zaneta dao poseban šarm dizajnirajući tendu u obliku brodskih jarbola koji se u bijeloj i tamno sivoj boji isprepliću jedan ispod drugog, a da bi cijeli dizajn bio što uvjerljiviji, korišteni su je materijal za jarbole, konop i željezna konstrukcija. Budući da je ova kamena kućica smještena u starom dijelu naselja Kut, tako je neminovno terasa spojena na susjednu, no prekrasno dizajnirana drvena pregrada ipak omogućuje intiman boravak. Pregrada je izrađena od drvenih dasaka koje su položene vodoravno tako da izgledaju kao rolete

Foto: Lili Zaneta

Ključne riječi

Komentara 1

SW
swimm
08:05 23.01.2017.

ej novinrakooo bla bla, slika je tisucu rijeci, a ovaj clanak sadrzi puno price, a slika nigdje jer prilozene nisu vrijedne texta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije