OD SKUČENOG DO PROSTRANOG

Skrivanjem greda i svega što je podsjećalo na staro dobiven je interijer modernog štiha

Stan
Foto: Privatni album
1/8
26.01.2014.
u 00:00

U interijeru posebno su zanimljive stepenice. Bijele i transparentne vizualno su zanimljive i ne opterećuju prostor

Pred arhitekticom Gordanom Đerić bio je zanimljiv projektni zadatak: u naslijeđenoj kući u okolici Zagreba trebalo je osmisliti novi moderni interijer. To možda i ne bio izazov da u dvoetažnom prostoru, koji se sastoji od klasične etaže i galerije, nije trebalo sakriti sve ono što podsjeća na “staro”, primjerice krovne grede. Vlasnica je, prisjeća se arhitektica, bila alergična na njih i morale su se sakriti. Izazov je bilo i povezivanje dviju etaža stubama.

– One su konstruirane na licu mjesta i tu je postignut sklad između prostora, izbora materijala, moje osobne estetike i želje vlasnika – kaže Gordana Đerić dodajući da nove stube ne opterećuju prostor, uz funkcionalnost imaju i svoj estetski zadatak i ne zauzimaju puno mjesta. One stare zauzimale su više od pola prostora. Ispred stuba je zid koji ih djelomično skriva. Staklena ograda čini prostor transparentnim i dopušta ulazak u dubinu prostora. Konstrukcija stuba napravljena je od željeza i obojena u bijelo, a bijela gazišta napravljena su od specijalnog materijala. Ispod stubišta osmišljena je ostava i to u visini parapeta prozora. Iznad su konstruktivno prozirne tako da sva svjetlost s prozora prodire u dio blagovaonice.

Kuhinja je postavljena linearno, a bjelinu razbijaju keramičke pločice različitih boja. To su boje koje se provlače gotovo cijelim interijerom

Cijeli prostor ima 157 četvornih metara. Arhitektica Gordana Đerić poigrala se sa spuštenim stropovima. Objašnjava:

– Spuštanjem stropova različitih dimenzija i visina uspjeli smo anulirati sve vidljive grede i dobiti zanimljivu igru kubusa. Stropovi su male kaskade različitih dubina, a igra rasvjetom posebno naglašena svjetlosnim efektima.

Rasvjeta u interijeru djelomično je ugradbena, a djelomično klasično postavljena na strop. Na podu cijelog interijera postavljen je dugačak parket bajcan u toplu crvenkastu boju. Knauf police ispod galerije čine prostorno kompaktnu cjelinu. Stan je namješten djelomično novim, a djelomično starim namještajem. Većina novog namještaja rađena je po mjeri. Cijeli interijer i većina ugradbenog namještaja je bijela, a bjelinu razbijaju neki od komada namještaja uglavnom u smeđim i sivim tonovima. Prozori su zasjenjeni zavjesama, a na dijelove poda stavljeni su i sagovi.

Komentara 1

MA
majlena
14:56 07.03.2014.

Nisko i klaustrofobično.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije