FUNKCIONALNO I RASKOŠNO

Stilski sklad podno Sljemena: ugodan prostor za cijelu obitelj

kuća markuševac
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/29
30.10.2019.
u 15:38

Moderna kuća obitelji Maržić na markuševačkim bregima prostire se na tri etaže od kojih svaka ima po 130 četvornih metara

Na markuševačkim bregima, podalje od zagrebačke užurbanosti, gužve i mirisa asfalta, obitelj Maržić našla je svoju oazu za ugodno življenje. Uređenje svoga doma povjerili su Snješki Kožul, vlasnici Papillon design studija, i pred nju su postavili nekoliko zahtjeva – da prostor bude moderan, s detaljima koji osiguravaju toplinu i lakoću boravka u prostoru.

- Obično moderan dizajn podrazumijeva jednostavne boje, linije i oblike, što na neki način stvara malo hladniju atmosferu. Stoga, da bi spojila zahtjev vlasnika, odlučila sam se poigrati zidovima kao okvirom topline, ali i bogatstvom tekstura te projektirati namještaj jednostavnih linija u bijeloj boji – objašnjava Snješka Kožul dodajući da je dodatak sagova, izbor tekstila na sjedaćoj garnituri, stolcima u blagovaonici i zavjesa u toplijim, zemljanim tonovima zaokružio dojam ugodnog ozračja.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

U interijer je dizajnerica ušla kad je bio u visokoj rohbau fazi, a za kompletno uređenje dan joj je rok od dva mjeseca. U tako kratkom roku, koji se pokazao kao najveći problem, trebalo je osmisliti prostor, kreirati namještaj i ono što je uvijek posebno zahtjevno – koordinirati sve majstore.

- Najteže je bilo uskladiti izvođenje svih radova na način da majstori/izvođači ne ometaju jedni druge – ističe Snješka Kožul. Osim izrade unutarnjeg dijela interijera, a bilo je tu električara, soboslikara, stolara, parketara, majstora za postavljanje centralnog grijanja, trebalo je urediti i eksterijer. Podrazumijevalo je to ugradnju sustava navodnjavanja, niveliranje zemljišta, sadnju hortikulture, sijanje trave, oblaganje terase kamenom, glavnog ulaznog stubišta i prilaznog kamenog puta te urediti fasadu na glavnom ulazu u kuću... Sve se to izvodilo gotovo paralelno.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

- Bravo za majstore koji su pokazali maksimalno razumijevanje jedan prema drugom te nisu kvarili rad kolega iz drugog sektora. To je obično problem na koji često nailazimo u izvedbi radova – kaže Snješka Kožul. Kuća ima tri etaže po 130 četvornih metara, no vrlo je važno spomenuti i konobu/podrum. Nju je vlasnik uređivao iz hobija i uz natjecateljsku okladu s prijateljem – tko će bolje urediti svoju.

U prvoj fazi uređenja Papillon design studio uređivao je prizemlje i vrt. Radovi na gornjim etažama nastavljaju se. Cijela kuća ima poglede na sve četiri strane svijeta pa u interijer dopiru i različite vrste dnevnog svjetla. Većina vizura okrenuta je prema jugozapadu. Donja etaža obiteljske kuće dominantno je dnevni prostor s velikom kuhinjom i dnevnim boravkom u čiji se prostor nenametljivo 'uselio' i kamin. Kad se sjedi uz njega, može se uživati i u prekrasnom pogledu koji je izazovan baš u svako godišnje doba.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Blagovaonica i dnevni obravak imaju izravnu komunikaciju s velikom terasom i vrtom te prostorom konobe u kojoj se rado okupe i obitelj i prijatelji. Cijelim kompleksom, posebice povezanošću interijera i eksterijera, prezadovoljni su i vlasnici i dizajnerica. Pri izboru namještaja posebno se vodilo računa o funkcionalnosti – ormari s puno prostora za posuđe, staklo, čaše, pića i sve potrebne dodatke za blagovanje, priručni ormar za odlaganje sezonskih kaputa i cipela, knjiga, spremnika drva za kamin... Nadalje, pazilo se i na udobnost i za stolom za blagovanje i u dnevnom boravku. Dizajernica ističe da je razmišljala i o praktičnosti održavanja pa se tako tkanine skidaju i lako održavaju, a ormari jednostavnih linija lako brišu i glancaju.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

- Namještaj je prema želji vlasnikove kćeri biran među hrvatskim dizajnerima i domaće proizvodnje pa smo stolce i sjedaću garnituru naručili iz Prostorije. Ostali dio izrađen je u stolarskoj radionici u Zagrebu prema našim nacrtima – naglašava Snješka Kožul dodajući kako su boje birane sa zadatkom da u prostor unesu toplinu. Rasvjeta je kombinacija indirektnog svjetla i visilica, sve u bijelom toplom tonu. Dizajnerica nam je otkrila i zanimljivost vezanu uz detalje.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

- Vlasnik kuće podrijetlom je s otoka Paga. Zato sam odlučila već na samom ulazu u kuću postaviti ono što će imati prizvuk nečeg morskog. S desne strane od ulaznih vrata izradili smo stilizirano more u srebrnoj boji nad kojim smo postavili različite veličine barki i brodića. Kuća na obroncima Medvednice namijenjena za druženje svih generacija, a da bi se to naglasilo, u niše su postavljene crno-bijele fotografije printane na canvas platnu. Štih eksterijeru daju stoljetni borovi i u njihovoj sjeni stari bunar koji je još u funkciji.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Da bi se ostalo u suglasju s okolnom prirodom i brežuljcima, oko kuće je zasađen veliki travnjak bez posebnog isticanja boja i oblika. Uz to se tek nadodalo nekoliko crnogoričnih ukrasnih svijetlozelenih stabala. Za oblogu terasa i stubišta izabran je Daino kamen svijetlog tona, a nosivi stup koji prolazi cijelom visinom kuće, da bi se naglasila njegova snaga i arhitektinska ljepota, 'obučen' je novijom tehnikom iz programa Valpaint, Riječ je o tzv. rusti tehnici uz pomoć koje se postiže dojam rđe.

Komentara 5

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
18:02 09.07.2016.

Kuca se vrli uklopila sa okolinom jel to neka sala il preslika crtica a je to pa tko god je bil u okolici markusevca zna da je to kic doduse ima tog kiceraja puno podsljeme e svasta

Avatar Ironman0105
Ironman0105
19:35 09.07.2016.

ma prekrasno...samo, koliko to sve kosta, i tko si to moze priustiti? Stilski sklad na tri etaze ima vrlo nestilsku, apsolutno grubo realnu cijenu. Od kud?

Avatar Zgubider..
Zgubider..
19:14 30.10.2019.

Kuća o.k., al cesta ispred, ko da su ju još Rimljani delali...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije