Adaptacija

Predivan zagrebački stan skrojen po mjeri vlasnice

21.11.2019.
u 06:00

Kuhinja je maksimalno funkcionalna, a rađena je po mjeri po napucima dizajnerice i vlasnice

Stručnjaci kažu da je lako urediti novi stan, dok je posve druga priča starom stanu dati novi sjaj. 
Upravo takav, veliki make over prihvatila je kao izazov dizajnerica Ivančica Kršek koja stoji iza brenda Makeover addict. Zagrebački stan od 80 kvadratnih metara nalazi se u starijoj zgradi i bila mu je potrebna opsežna adaptacija.


– Projekt preuređenja stana napravljen je po principu “ključ u ruke”, od faze rušenja i građenja do završnih detalja kao što je vaza na stolu – objašnjava dizajnerica opisujući opsežnost radova koje je valjalo odraditi prije samog stvaranja vizualnog identiteta interijera.
– Iako nije bilo potrebe za tlocrtnim preinakama, zbog dotrajalosti stana i starosti zgrade bilo je nužno napraviti temeljitu renovaciju. Promijenjena je sva vanjska stolarija, električne, vodovodne i instalacije grijanja – govori dizajnerica. No nisu to bili jedini veliki zahvati.

– Do temelja su preuređeni kupaonica i toalet za goste, izrađena je potpuno nova kuhinja po mjeri. Parket je bio originalni hrastov tako da smo ga odlučili zadržati te pobrusiti i prelakirati bezbojnim lakom – pokušala nam je dočarati opseg radova u stanu gospođa Kršek.

Nakon što su odrađeni građevinski radovi, počeli su opremati ovaj vrlo specifičan stan. Naime, vlasnica stana porijeklom je Francuskinja, a trenutačno živi i radi u Njemačkoj, no na jednom od svojih putovanja završila je u Zagrebu u koji se zaljubila i odlučila se – preseliti.

Stoga se odlučila na kupnju nekretnine koju će ona koristiti, zasad tijekom godišnjeg odmora, a ostatak godine stan planira iznajmljivati.

– Projekt je bio netipičan utoliko što je većina komunikacije i dogovora tekla putem mailova. Ključne odluke bile su donesene za vrijeme njezinih povremenih dolazaka u Zagreb. Između godišnjih odmora, putovanja, ljeta i jeseni izmijenile smo više stotina mailova, poruka i još više fotografija tako da je vlasnica stana do kraja sudjelovala u izboru svakog detalja – objašnjava dizajnerica.
Kada pak govorimo o namještaju, svaki komad pomno je biran, dio namještaja po mjeri je izradio stolar, a ostatak je kupljen u trgovinama u Hrvatskoj ili u hrvatskim web trgovinama namještajem.

Iako je klijentica stan kupila prvenstveno za sebe, on će se iznajmljivati dok se vlasničine životne okolnosti ne promijene tako da se može doseliti u Zagreb. Stoga je uređenje stana djelomično trebalo prilagoditi i budućim najmoprimcima, ostaviti im slobodnog prostora da ga prilagode sebi, a opet zadržati stil uređenja koji vlasnica voli.

Budući da je riječ o velikoj i opsežnoj transformaciji prostora, dizajnericu pitam koji joj je bio najveći izazov na ovom projektu, a ona spremno kaže:

– Najveći izazov bilo je preuređenje kupaonice zbog ugradnje nove „walk in“ tuš-kabine zbog koje smo morali srušiti zid, sagraditi novi i staviti klizna ulazna vrata umjesto uobičajenih. Također, rasvjeti je posvećeno puno pažnje, a s obzirom na velik broj rasvjetnih tijela u stanu, bio je izazov pronaći originalnu i neobičnu rasvjetu. Bilo je prilično teško pronaći armature koje nisu u standardnoj krom-izvedbi. Kupaoničke bakrene i armature u boji starog zlata ipak smo pronašli u Petrokovu – zaključuje. 
Nakon dugotrajnih radova, kad se podvuče crta, dizajnerica kaže da je jako zadovoljna, a još važnije, zadovoljna je i vlasnica, a kako i ne bi bila: od starog mračnog stana dobila je dom koji odiše elegancijom, odmjerenim luksuzom, udobnošću i, za razliku od prije, ima puno svjetla.

Kada bismo pak morali odabrati stil koji najbolje opisuje ovaj novoadaptirani stan, teško bi ga bilo svrstati u određeni žanr. 
Naime, koketira on i s industrijskim stilom i s retrodetaljima, a iz svakog kutka ovog doma vidljivo je da mu je glavni cilj topla atmosfera, a to su vlasnica i dizajnerica postigle pametnim kombiniranjem materijala i boja ne ostavljajući mjesta za stilske pogreške. 
I za kraj, svakako valja napomenuti da ovaj stan neodoljivo podsjeća na građanske stanove kakve smo navikli gledati u britanskim TV serijama – znači stilski je vrlo ujednačen i, ako bi se morala odabrati samo jedna riječ koja bi ga opisivala – fantastičan. 
Odličan odabir boja, hrabar spoj različitih stilova, namještaj koji se nadopunjuje i intervencije stolara tamo gdje je bilo potrebno raditi po mjeri sastojci su koji su, dakako uz dizajnersku ideju, najzaslužniji što je ova adaptacija tako dobro uspjela.

Ključne riječi

Komentara 6

SA
sapleti
11:10 10.01.2019.

Predivan? Kome to?

DO
doktorica
14:24 10.01.2019.

dokle će upropaštavati stare građanske stanove oni koji nikakve veze nemaju sa zagrebačkim štihom,kojima je vrh rušenje zidova,i uništavanje arhitektonskih bisera u središtu grada.Kupuju jeftino takove stanove i onda i uređuju po svom "ukusu".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije