moderan način života

Stambeni kontejneri mogu biti vrlo luksuzni, a najjeftinija su opcija bilo kao dom bilo kao vikendica

montažna kuća
Promo fotografija
24.08.2023.
u 13:21

Današnje tržište stambenih kontejnera daleko je napredovalo i svjesno je potreba kupaca. Stoga se kontejneri namijenjeni za življenje proizvode od materijala kao što su drvo, imitacija kamena ili pak od lima

U posljednjih petnaestak godina trend u svijetu su mali domovi. Kad kažemo mali, zaista i mislimo mali, od dvadesetak kvadrata. Mnogi stanove i kuće mijenjaju za život u nekoj vrsti montažnog objekta, a često i za stambene kontjenere koji su danas potpuno opremljeni za ugodan život. Kod nas takav način života nije pretjerano raširen, osim u izvanrednim situacijama. Najnoviji primjer svakako je život u kontejnerskim naseljima nakon razornog petrinjskog potresa. Međutim, u tom slučaju riječ je u privremenim rješenjima. Drugi scenarij u kojem se ljudi u nas odlučuju za takav tip montažnog objekta su vikend-destinacije. U tim situacijama takvi su kontejneri puno luksuznije opremljeni i puno raskošniji.

Sveprisutnost stambenih kontejnera zaintrigirala nas je pa smo odlučili istražiti jesu li dobri kao rješenje stambenog pitanja ili su ipak samo izbor za vikend-destinacije te kakva im je funkcionalnost, namjena, sigurnost, cijena i mogu li se nabaviti u Hrvatskoj.

Kontejneri za stanovanje su u osnovi čelični kontejneri koji se proizvode u raznim dimenzijama. Mogu se prilagođavati i proširivati zahvaljujući modularnom načinu gradnje tako da se dobije veći prostor namijenjen za stanovanje. U kombinaciji sa sanitarnim kontejnerom čine potpuni prostor za življenje i cjenovno i vremenski efikasna su alternativa klasičnom stanovanju. Iako se radi o metalnim kontejnerima, mnogi se začude kada vide koliko ih je moguće prilagoditi i urediti, baš kao klasičnu kuću. Uz malo domišljatosti i truda, kontejner može postati visokoestetski stambeni objekt koji je moguće prilagoditi izvana i iznutra.

Foto: Adam Kalkin

Metalni kontejneri izvorno su se počeli proizvoditi s ciljem prijevoza robe, što je značilo da su trebali biti jako izdržljivi i otporni na vremenske uvjete. Većina se stoga radila od čeličnih profila sa zidovima od izolacijskih panela.

Današnje tržište stambenih kontejnera daleko je napredovalo i svjesno je potreba kupaca. Stoga se kontejneri namijenjeni za življenje proizvode od materijala kao što su drvo (brodskog poda ili lakiranih poluoblica koje štite od UV zraka), fasade (akrilati u raznim bojama), imitacija kamena ili pak od lima. Tvrtke koje proizvode kontejnere za stanovanje nude brojne mogućnosti njihove prilagodbe: spajanje većeg broja kontejnera, dodavanje sanitarnih kontejnera s tuševima i WC kabinama, raznih elemenata poput prozora s roletama i žaluzinama, grijalica, klima-uređaja, telefonskih priključaka i LAN instalacija te svih ostalih potreba modernog čovjeka.

Osim standardne opreme (prozora, vrata, izolacije, nužnih instalacija, sanitarija, osnovnog uređenja), stambeni kontejner moguće je pretvoriti u pravi luksuz uz dotjerivanje eksterijera, trijema, vanjskog stubišta...

montažna kuća
1/25

Cijena stambenog kontejnera varira ovisno o tvrtki, veličini i broju kontejnera, količini opreme i prijevozu. Stoga je najpametnije prikupiti ponude prilagođene željama. Svakako će biti znatno povoljnija od cijene gradnje klasične kuće.

U nas postoji nekoliko tvrtki koje u ponudi imaju kontejnere za stanovanje, većina ih nudi prodaju na području cijele Hrvatske.

Mnogi misle da je kontejner, kao montažni objekt, moguće postaviti bez građevinske dozvole, ali griješe. Naime, ako se koristi za stanovanje, za taj objekt potrebna je dozvola.

Foto: Promo fotografija

Prethodno je potrebno obaviti procjenu uvjeta gradnje na čestici, izraditi glavni projekt (pomoću ovlaštene tvrtke) te ishoditi građevinsku i u konačnici uporabnu dozvolu. Svi objekti nastali građenjem na tlu podliježu Zakonu o gradnji. To ne uključuje, primjerice, kuće na kotačima/mobilne i kamp-kuće, makar se i one mogu koristiti samo na predviđenim područjima (kampovi, turistička naselja i sl.).

Isto tako, svaki stambeni objekt (i kontejner) mora zadovoljiti osnovne standarde higijene, sigurnosti, buke, protupožarnosti i očuvanja energije. Zadovoljavanje tih uvjeta potvrđuje se projektnom dozvolom.

 

Dizajn kuća od kontejnera može vizualno djelovati izuzetno moderno, elegantno, s mogućnošću brojnih inovativnih kreacija. Stoga smo pitali dizajnericu interijera Marijanu Marić, koja je, među ostalim, uređivala modularne montažne objekte za jedan poznati hotelski lanac na Jadranu, kako urediti stambeni kontejer da bude maksimalno funkcionalan.

- Najvažnije je da prostor bude funkcionalan i zadovljava sve potrebe korisnika ili vlasnika. Svakako je mudro provesti instalacije kako bi prostor bio maksimalno iskoristiv. Kao i u klasičnim kućama, pametno je imati jedan “mokri” zid koji je najpametnije postaviti između kupaonice i kuhinje. Kuhinju u takvim malim prostorima valja iskoristiti pa predlažem uvijek elemente od poda do stropa. Obično je blagovaonica produženi dio kuhinje te sastavni dio dnevnog boravka. Većina klasičnih kontejera ima mogućnost odvojene spavaće sobe. Moja je preporuka i dodavanje trijema kao dodatnog prostora za boravak - objasnila je.

Foto: Promo fotografija

Jedna od glavnih prednosti luksuznih kontejera, uz nisku cijenu, svakako je održivost. U stambeni kontejner uvijek možete ugraditi moderan solarni sustav za proizvodnju električne energije. Solarna tehnologija osigurava potpunu energetsku neovisnost. Tu su i sustavi za skupljanje i pročišćavanje kišnice koji osiguravaju vodu na mjestima gdje nema vodovodne mreže. Luksuzni kontejnerski domovi nude neiscrpne mogućnosti onima koji su spremni na životne promjene.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije