toplinski udar

Kako preživjeti velike vrućine u svoja četiri zida, rashladite dom i bez klime!

zavjese
Thinkstock
23.08.2023.
u 13:51

Mnogo je načina za rashlađivanje doma, a dobar odabir zavjesa i posteljine svakako će vam pomoći u postizanju idealne temperature u domu tijekom ljeta

Sljedećih dana nas, kažu meteorolozi, čekaju vrući, pravi ljetni dani. Mnogi vrućinu teško podnose, posebno noću, stoga je bitno pokušati zaštiti dom od "ulaska" topline. Većina će prvo posegnuti za ventilatorima i klimama, no pri odabiru klime jako je bitno obratiti pažnju na nekoliko stvari, ne samo na cijenu. Danas je na tržištu dostupan širok dijapazon klima uređaja oboružanih brojnim pametnim funkcijama što prosječnom kupcu znatno otežava izbor.

Foto: Promo fotografija

Dakako, osim cijene, kriteriji pri odabiru koji se ne smiju zanemariti su jačina klima-uređaja, što dakako ovisi o kvadraturi koju želite rashlađivati, način postavljanja, opcija grijanja, energetski razred koji omogućuje znatnu uštedu električne energije, te dizajn. Većina današnjih klima-uređaja ima unutarnju i vanjsku jedinicu pa treba voditi i računa o samoj montaži, odnosno o mjestu na kojem će rashladna jedinica biti postavljena. Također valja paziti da kupujete uređaje koje ćete lako servisirati, a glavni preduvjet za to je raširena servisna mreža.

Zanemariva stavka ne bi smjela biti ni glasnoća rada uređaja kao ni filtri kojima je nadograđena. Na to bi posebno trebali pripaziti alergičari. Neke klime danas u sebi imaju ugrađene i detektore pokreta pa preusmjeravaju smjer puhanja ovisno o kretanju pojedinaca u prostoriji. Većina ih je sinkronizirana i s pametnim telefonima pa svojim uređajem možete upravljati i na daljinu. Neke jedinice oboružane su i wifi-jem. Dakle, potpuno su prilagođene suvremenom načinu života. Kada je riječ o cijeni, svakako imajte na umu da se montaža dodatno naplaćuje, a minimalna cijena montaže je 1300 kuna. I da, požurite, jer liste čekanja u ovlaštenim servisima već su formirane...

Foto: Promo fotografija

No, osim klimom, dom od vrućine možete rashladiti i na druge načine. Zamračivanje i jutranje provjetravanje (stvaranje propuha) neki su od najstarijih načina borbe s ljetnim vrućinama. Zavjese su važan dio interijera, dekorativni i funkcionalni detalj, koji osim što će uljepšati prostor, stvara i ugodnu atmosferu. Pogrešan odabir zavjesa učinit će interijer vizualno manje atraktivnim, stoga već i mala promjena zavjesa, bilo u boji ili uzorku, predstavlja veliku promjenu. S dolaskom ljeta i ljetnih vrućina svi se suočavamo s problemom kako i na koji način postići ugodnu svježinu u stanu i zaštititi se od sunca, a da ta zaštita bude dekorativna. Prostorije sa zavjesama štite nas od vreline sunca ljeti.

Foto: pixabay

Za spavanje bez znojenja ključan je izbor posteljine. Mnogi, nažalost, pri odabiru posteljine puno više pažnje povećuju estetskom dojmu i cijeni, dok im je sastav materijala manje bitna stavka. Takav pristup je, možda grubo zvuči, ali - pogrešan. Prirodni materijali trebali bi biti imperativ pri odabiru posteljine, ipak u krevetu provedemo trećinu života i i te kako je bitno na čemu spavamo. To je još bitnije ljeti, kad je vruće i kada se pojačano znojimo.  Materijali koji upijaju znoj, recimo pamuk, puno su bolji izbor od sinetskih vlakana koja još dodatno potiču zagrijavanje tijela. Dobar ljetni izbor, uz lagani pamuk je i saten, odnosno prirodna svila, ali riječ je o jako skupom materijalu pa si takav luksuz rijetki mogu priuštiti. Cijenom povoljnije, a ljeti učinkovite, posteljine su u kombinaciji pamuka i lana. Jest da ih je malo zahtjevnije glačati, ali bar ne morate strahovati od noćnog znojenja.

zavjese
1/12

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije