druga nekretnina

Sanja Babić, Splićanka sa švicarskom adresom otkriva zašto je pametno ulagati u nekretnine u Dubaiju

Dubai Real Estate Center
28.12.2023.
u 10:15

Naši kupci najčešće kupuju u Dubaiju zbog diversifikacije investicije, to su klijenti koji već imaju nekretnine u Hrvatskoj i jednostavno žele isprobati investicije na nekim drugim tržištima. Jednako tako, imamo projekte koji su, po metru kvadratnom, jeftiniji nego nekretnine u Splitu ili Zagrebu, što zvuči nevjerojatno, ali je istinito! Stan s bazenom može se kupiti već od 3700 eura/m2, a razina luksuza koji se dobije u Dubaiju neusporediva je s onom u Europi, a posebno u Hrvatskoj

Dubai godinama drži prvo mjesto svijeta kao izbor za "drugu nekretninu", na koju se investitori i kupci odlučuju zbog velikog potencijala za povrat kapitala kroz najam i rast vrijednosti uloženih sredstava. Za akvizicije u najvećem gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata odlučuje se i sve više Hrvata pa smo razgovarali s hrvatskom investitoricom s međunarodnim poslovnim iskustvom, rođenom Splićankom s adresom u Švicarskoj Sanjom Babić koja je dugo živjela u Dubaiju te je specijalizirana za savjetovanja pri kupnji nekretnina u Dubaiju, a nedavno je u zagrebačkom hotelu Esplanade prisutnima pokušala objasniti koje su sve prednosti ulaganja u nekretnine u tom dijelu svijeta.

Foto: Dubai Real Estate Center

– Naši kupci najčešće kupuju u Dubaiju zbog diversifikacije investicije, to su klijenti koji već imaju nekretnine u Hrvatskoj i jednostavno žele isprobati investicije na nekim drugim tržištima. Jednako tako, imamo projekte koji su, po metru kvadratnom, jeftiniji nego nekretnine u Splitu ili Zagrebu, što zvuči nevjerojatno, ali je istinito! Stan s bazenom može se kupiti već od 3700 eura/m2, a razina luksuza koji se dobije u Dubaiju neusporediva je s onom u Europi, a posebno u Hrvatskoj – govori Sanja Babić.

Kaže kako trenutačno posreduje pri prodaji stanova u stambeno-sportskom projektu u kojem postoji gotovo pedeset sportskih sadržaja te zapošljava dječje trenere i pruža sveobuhvatnu podršku za sportaše te obitelji s djecom koji će tamo živjeti ili dolaziti povremeno.

– Ja volim reći da je Dubai kao New York, London, Monako, Singapur i Disneyland u jednom, za djecu i odrasle. Također, rastuća ekonomija nudi mnoge mogućnosti za međunarodna poslovanja, a plaćanja u kriptovalutama dodatno privlače investitore. Dakako, najveći mamac međunarodnom kapitalu je veliki povrat uloženog koji je u Dubaiju najveći na svijetu, kao i rast vrijednosti nekretnina – objašnjava investitorica.

Foto: Dubai Real Estate Center

Dubai je zanimljiv zato što jedini investitorima nudi plaćanja od samo 1% bez kamata na cijenu stana u izgradnji što čini ulaganja izuzetno atraktivnim svima koji imaju kapital, dodaje i podsjeća da je Dubai i porezni raj te nudi i razne opcije viza za prebivalište jer već s uloženih 185.000 eura u nekretninu ulagač dobiva prebivalište.

– Ono što je nevjerojatno, u cijeni novogradnje stanovi dolaze kompletno namješteni i s parkingom. U zgradama su uvijek recepcija, bazeni, teretane, beauty saloni, restorani i barovi. To je vrlo lagodan način života koji privlači mnoge, ali i više od 20 milijuna turista godišnje – pojašnjava Babić.

Kao što smo rekli, mnogima je kupnja nekretnine zapravo ulaganje u drugu nekretninu ili svojevrsni način štednje. Kako ne bi ostalo neobjašnjeno, pitamo zašto se to isplati i kako se može doći do povrata uloženih sredstava?

– Povrat investicije u Dubaiju događa se na dva načina. Prvi je povrat kroz dugoročni i kratkoročni najam, 8-15% posto godišnje, a ovisno o lokaciji, može biti i viši. Treba napomenuti da ono što investitori jako vole u Dubaiju jest što tamo postoje tvrtke koje se bave čišćenjem i održavanjem stanova za vlasnike koji žive u inozemstvu. To znači da vi platite mali iznos mjesečno, a oni za vas iznajmljuju stan, dočekuju i otpremaju goste, čiste i održavaju vaš stan. S druge strane imamo povrat kroz preprodaju tih stanova. Neki moji klijenti kupili su dva stana, jedan zadrže za sebe, a za drugi čekaju da cijena naraste, odnosno da je stan spreman za useljenje i tada ga preprodaju za 50% veću cijenu – kaže.

Foto: Dubai Real Estate Center

Sam kupoprodajni proces vrlo je jednostavan, naglašava, jer je koncipiran tako da bi svi investitori svijeta mogli kupiti stan a da ne moraju osobno dolaziti u Dubai. Cijeli proces odvija se digitalno, plaćanja idu preko banke i Escrow računa, kako bi investicija bila 100% zaštićena.

– Za početak, klijent treba uplatiti 10% ili 20% vrijednosti stana, a nakon toga mjesečno 1% te ostatak prilikom predaje ključeva i useljenja. Zapravo je proces vrlo jednostavan, a ja klijente vodim od početka do kraja kako bih bila sigurna da imaju odgovore na sva pitanja. Sve mora biti dobro pripremljeno i provjereno kako bi se klijenti osjećali informirano i zaštićeno – zaključila je Sanja Babić koja godinama živi na relaciji Švicarska – UAE.

Uza sve navedeno valja naglasiti i neke druge činjenice zbog kojih je Dubai mnogima prvi izbor za kupnju nekretnine: istraživanja pokazuju da je jako sigurno mjesto za život, stranci mogu slobodno ulagati što je posebno provlačno onima koji ulažu u nekretnine, stopa poreza na dohodak je nevjerojatnih nula posto, vrlo je lako riješiti papirologiju, a smatraju se i najprogresivnijom zemljom kad govorimo o trgovanju kripto valutama.

Foto: Dubai Real Estate Center

Naša sugovornica trenutačno je fokusirana na prodaju stanova u luksuznom kompleksu Danube koji je udaljen desetak minuta u središta i Burj Khalife te svega dvadesetak minuta od aerodroma. Riječ je o beskrajno luksuzno uređenom kompleksu koji uključuje čak 49 sportskih dvorana i drugih sportskih sadržaja, a stanovi idu od studio apartmana do penthousea te je moguće kupiti stan s ili bez bazena. Primjera radi, studio apartman s bazenom površine 45 kvadrata u ovom kompleksu košta 185 tisuća eura, dok je za najmanji stan – studio apartman površine 35 kvadrata i bez bazena potrebno izdvojiti 149 tisuća eura.

– Godinama sam živjela i radila za švicarsku konzultantsku tvrtku u Dubaiju prije nego što sam se preselila u Švicarsku gdje sam i sama vlasnica tvrtke za razvoj nekretnina. Jedna od mojih najvećih prednosti je poznavanje tržišta, sposobnost pružanja provjerenih informacija te sveobuhvatne usporedbe ulaganja u nekretnine u Dubaiju u odnosu na Švicarsku i Hrvatsku. Radimo s odabranim vrhunskim developerima u Dubaiju kako bismo vam predstavili samo provjerene projekte na najboljim lokacijama s velikim potencijalom rasta i povrata ulaganja – zaključuje Babić.

Komentara 1

Avatar Le-Freak
Le-Freak
11:09 29.12.2023.

Nigdje ne pise "Placeni clanak"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije