zelena gradnja

Šesta konferencija o održivoj gradnji okupila više od 1000 stručnjaka

15.11.2023.
u 14:39

U okviru programa održala se panel diskusija po nazivom: Dekarbonizacija građevinskog sektora u RH, u okviru koje su, pod moderatorstvom Bojana Milovanovića s Građevinskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, predstavnici vodećih tvrtki iz građevinskog sektora prezentirali svoje održive strategije

Hrvatski savjet za zelenu gradnju organizirao je tradicionalnu 6. SREDIŠNJU KONFERENCIJU O ODRŽIVOJ GRADNJI koja je  najveće godišnje okupljanje profesionalaca koje se bavi održivom gradnjom, zelenom ekonomijom, energijom i urbanizmom.

Ove godine okupilo se preko 1.000 stručnjaka u zagrebačkom Sheratonu- inženjeri raznih tehničkih struka, projektanti, investitori, proizvođači građevnog materijala, developeri, bankari, predstavnici energetskih tvrtki, predstavnici akademske zajednice i jedinica lokalne i regionalne samouprave, državni dužnosnici i predstavnici nadležnih ministarstava, vlasnici nekretnina i mnogi drugi.

Konferencija je obuhvatila brojne važne teme poput: EU i nacionalne direktive u području graditeljstva, dekarbonizaciju sektora zgradarstva, kružno gospodarstvo i klimatske promjene, održive proizvode i tehnologije u graditeljstvu, DGNB – razvoj i implementacija certifikata u RH te smanjenje emisija CO2 financiranjem održivih projekata.

Holcim Hrvatska osigurao je sudjelovanje vrsne stručnjakinje Agnes Petit koja je održala predavanje na temu: Braking down barriers for sustainable solutions in the construction industry: an entrepreneur perspective. U prezentaciji je posebnu pozornost posvetila onima koji žele usvojiti održive prakse, a nailaze na različite prepreke povezane s građevinskim procesima, pravnim pitanjima, korporativnim ciljevima, IT pitanjima povezanim s digitalizacijom i ljudskim čimbenicima.

Nadalje, Američko veleposlanstvo pozvalo je Arlena Stawasza, Regional Resilience Leader for Gensler in the EU, koji je održao zanimljivo predavanje na temu: REGENERATIVE DESIGN: MITIGATING CLIMATE RISK + CARBON REDUCTION. Gensler je globalna tvrtka za arhitekturu, dizajn i planiranje s 53 lokacije i više od 7000 zaposlenih stručnjaka umreženih diljem Amerike, Europe, Kine, Azije i Pacifika i Bliskog istoka.

1/11

Također, dva vrlo poznata hrvatska arhitekta podigla su vrijednost konferencije sa svojim predavanjima – Prof. emer. dr. art. Nenad Fabijanić, d.i.a. održao je intrigantnu prezentaciju: ARHITEKT NEODRŽIVA OSOBNOST?! te prof. Krešimir Rogina, arhitekt, atraktivno predavanje pod nazivom: Postoji li ARHITEKTONSKI DNK?!.

U okviru programa održala se panel diskusija po nazivom: Dekarbonizacija građevinskog sektora u RH, u okviru koje su, pod moderatorstvom Bojana Milovanovića s Građevinskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, predstavnici vodećih tvrtki iz građevinskog sektora prezentirali svoje održive strategije.

Nadalje, uslijedio je zanimljivi razgovor na goruću temu vezanu uz zelene certifikate na hrvatskom tržištu pod nazivom: DGNB & ESG zaštita okoliša ili izvrsna investicijska prilika? Razgovor je vodio Marko Markić, Voditelj programa certificiranja ispred Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, a sugovornik je bila Vlasta Zanki, DGNB Consultant.

Dodatno, vodeći stručnjaci iz područja energetske obnove okupili su se u okviru panela: EPBD & energetska obnova zgrada, a panel pod moderatorstvom Vedrane Likan, Managing Partner, Colliers, okupio je vodeće arhitekte, investitore, developere, bankare i predstavnike lokalne samouprave, koji su razgovarali na temu održivosti i otpornosti projekata urbanizma i arhitekture.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije