NOSTALGIJA

Retro samački raj od 54 četvorna metra: povratak u osebujne 70-e

stan saša dujanović
Foto: Slavko Midžor
1/26
07.03.2015.
u 12:30

Dizajnerica Mirena Škarić slijedila je želje vlasnika pa je njegov stan uredila u retrostilu. Jedan od ciljeva bio je da prostor ne djeluje opterećen formom i strogim stilskim pravilima

Prije nego što se uselio u stan od 54 m2 na zagrebačkoj Trešnjevci, njegov novopečeni vlasnik odlučio se na temeljitu adaptaciju te je za preinake u rasporedu prostorija kao i uređenje angažirao svoju prijateljicu, dizajnericu interijera Mirenu Škarić.

Veći zahvati bili su kupaonica i toalet, u kojima su zamijenjene instalacije, keramičke pločice i sanitarije. Na mjesto duboke klasične kade u kupaonici ugrađena je 170 cm široka tuš kabina u ravnini poda, a nova WC školjka instalirana je na zid.

Foto: SlavkoMidžor/PIXSELL
Plavo-siva kutna garnitura najskuplji je komad namještaja u stanu, a komoda je rađena je po mjeri i to od slavonske hrastovine koju je vlasnikov otac sušio 20 godina

Prostorne preinake

Iako se dizajnerici raspored prostorija u stanu činio idealnim, ipak su napravljene neke prostorne preinake u dnevnoj sobi, odnosno kuhinji rušenjem zida koji ih je dijelio. Tako je, prema želji vlasnika, dobiven jedinstven ‘open space’ za kuhanje, blagovanje i druženje.

– Originalni raspored i pozicija nosivih zidova omogućili su spajanje dnevne sobe i kuhinje, što je primjerenije današnjem načinu života, a i samim navikama konkretnog stanara. Spajanje tih dviju prostorija proizvelo je kvadraturom adekvatan društveni prostor, a i ujedinilo staklenu površinu dužine 7,5 metara jer se, naime, tom punom dužinom vanjskog zida prostiru prozori – objašnjava Mirena Škarić.

U prostoru kuhinje promijenjene su keramičke pločice, a u dnevnoj je parket doživio isti makeover kao i onaj u spavaćoj sobi – brušenje i lakiranje.

Foto: SlavkoMidžor/PIXSELL
Crnačko lice, bista od bijele keramike vlasnik je nabavio u jednom divljem antikvarijatu u Istri koji se nalazio usred maslinika

Hodnik, koji efikasno odvaja spavaći od dnevnog dijela stana, dobio je samo nove pločice. Njegova prostranost omogućila je da se u njega stavi i nekoliko o komada namještaja – retrofotelja u smeđim tonovima, ugradbeni tamnoplavi ormar i metalna bijela komoda iz Ikee za odlaganje obuće. U uređenju Mirena je slijedila želje vlasnika, pa je cijeli stan u sentimentalnom retro ozračju, i to onome iz 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.

Tako se posve slučajno stil uređenja poklopio s godinama izgradnje stana. Iako retro dominira, Mirena je u dogovoru s vlasnikom u stan unijela i neke komade i detalje koji stvaraju eklektičan stil, kojim se željela izbjeći uniformirnost, ali i minimalizam te dobiti toplina.

Atmosfera prije svega

– Drago mi je da je napokon došao na red i stil koji dopušta spajanje ponekad i nespojivih komada – kaže dizajnerica te dodaje kako je jedan od ciljeva u uređenju bio i taj da stan ne djeluje opterećen formom i strogim stilskim pravilima.

Foto: SlavkoMidžor/PIXSELL
Fotografije s motivima mora, plavi noćni ormarić i fronte na ormarima poput žaluzina prizivaju morski ugođaj

Atmosferi je ipak dala primat, što ovaj stan čini drugačijim od većine samačkih muških interijera. Vlasnik je zadovoljan rezultatom, to više što je i sam intenzivno sudjelovao u uređenju svoga stana.

>>Tipičan muški stan: moderno, nepretenciozno i bez suvišnih detalja

Komentara 5

DU
Deleted user
17:20 07.03.2015.

i meni je eklekticizam pa na pamet:) obično ovdje gunđam protiv ledenih i sterilnih koncepcija, a ovo je sad neka krajnost gdje nikad ne bih pomislio da je ovo netko dizajnirao, nego da je to pokupovano polovno na placu. i i uza svu tu retro-spiku, zašto onaj hipermoderni umivaonik??! pa lako su se mogli naći i pravi retro prekidači za svjetlo, a ne ovi nit-smrdi-nit-miriše. stolarija, ako je ofucana, to ne znači da je retro... to je netko usiljeno pokušao biti spontan, ali mu nije išlo...

KA
karambita
17:17 07.03.2015.

Sve je stvar ukusa svakog pojedinca, tako i namjestanje stana. Tko ima lovu taj ce mozda bolje i ljepse urediti svoj stan, ali sve je to samo optika, a netko mora i prasinu ocistiti

DU
Deleted user
17:12 07.03.2015.

Kao stan koji naslijedis od dide i bake i moras renovirati... Da smo znali da ima takvih zaljubljenika u taj tip namjestala mogli smo im , prilikom renovacije bakonog stana, ustupiti sav namjestaj ,a ne odnijeti na smetlise. Mozda bi dodatno oplemenili atmosferu i eklekticni stil dovesti do usijanja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije