VELIKA ČISTKA

Pobijedite strah od bacanja starih stvari

pospremanje i bacanje stvari
Foto: Thinkstock
1/4
14.01.2017.
u 07:30

Metodom Japanke Marie Kondo uvedite napokon red u svome domu i suočite se sa stvarima koje već godinama samo skupljaju prašinu i oduzimaju vam dragocjeni prostor

Sa svih strana čujemo kako trebamo pojednostaviti svoj život - razmišljanja, želje, planove, navike... Japanka Marie Kondo, poznata savjetnica za pospremanje i održavanje kućanstva preporučuje da isto činimo i kada je pospremanje stana u pitanju. Naročito ormara i brojnih kutija sa sitnicama koje samo skupljaju prašinu i oduzimaju nam dragocjeni prostor, a kojih nam se tako teško riješiti. Često mislimo kako ćemo tako izgubiti dio sebe ili da će nam baš taj odjevni predmet jednoga dana trebati.

No je li baš tako i koja je vjerojatnost da ćemo odjenuti sako koji nismo nosili dvije godine? Isto tako, koliko često kopamo po kutijama prisjećajući se prvih koncerta ili čitajući razglednice školskih prijatelja s mora? Maria Kondo daje nekoliko na prvi pogled neobičnih savjeta kako ćete se suočiti s bacanjem stvari koje vam doista ne trebaju. Ali, reakcije onih koji su je poslušali itekako su dobra garancija da bi i vi trebali pokušati...

Foto: pixabay

1. Sve na hrpu!

Pokupite sve odjevne predmete iz ormara i stavite ih na hrpu. Sortirajte ih prema kategorijama – hlače, haljine, majice... Zadržite samo one stvari koje rado nosite. Dakle, emocije stavite ispred razuma. Jer, ionako najradije nosimo one stvari u kojima se dobro osjećamo, zar ne? Ako imate pet crnih tankih paumčnih majica, ostavite samo najomiljenije. Doista ne trebate pet sličnih odjevnih komada.

2. Čini li me ovaj predmet sretnim?

Maria Kondo smatra kako se pospremanje odvija u dvije etape: bacanje stvari i određivanje točnog mjesta za one stvari koje ćete zadržati u stanu. Jedini kriterij neka bude: čini li vas taj predmet sretnim?

3. Tko kaže da ne smijete bacati poklone?

Darove možete bacati, smatra Maria Kondo. Jer, kod poklanjanja je ionako bitna gesta, a ne toliko što je poklonjeno. S vremenom je možda taj poklon izgubio svoj smisao ili se ne uklapa u vaš stil odijevanja ili stanovanja i možete ga baciti bez imalo grižnje savjesti.

Foto: pixabay

4. 'Korisne knjige' koje niste nikada pročitali. I vjerojatno nećete

Knjige se, navodno, ne bacaju. Krivo, smatra Maria Kondo. Skinite ih zato s polica i selektirajte. Ne listajte ih previše, jer će vam uvijek pasti na pamet neki razlog da je zadržite. Pojednostavite: sve što ste napola ili niste uopće pročitali, neka ide u smeće.

5. Recite zbogom stvarima koje su davno ispunile svoju svrhu

Možda najteži dio posla je odvajanje od uspomena i suvenira. Stara pisma kao i razglednice su pročitane i svrha im je ispunjena. Isto tako i crteži vaše djece. Uzmite jednu kutiju i odložite u nju od svega ono što vam je najdraže ili od svega ponešto. I ništa više.

Foto: pixabay

6. Svaka stvar treba imati svoje mjesto

Druga stvar u čiščenju je pronaći stalno mjesto za svaku stvar – od škara, preko važnih dokumenata do odjeće. Stalno mjesto znači i da ćete te stvari uvijek tamo i vraćati nakon što ste ih upotrijebili. To je jedini način da održite red i da stan bude uredan. Predmete slične namjene kategorizirajte i stavljajte u istu kutiju, ladicu odnosno policu,

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije