NEOBIČAN SPOJ

Prekrasan dom na četiri etaže: retro detalji u modernom okruženju

kuća podsused ivana banay
Foto: Goran Jakuš/ PIXSELL
1/49
06.03.2019.
u 09:38

Dva boravka u prostranoj kući na zagrebačkoj perfieriji omogućila su da jedan od njih bude povezan sa spavaćom sobom u jedan jedinstven prostor

Dizajnerica interijera Ivana Banay bila je oduševljena željom vlasnika da pojedine prostorije njihova doma, koje su željeli preurediti, budu u retro stilu. Za nju je to bio prije svega profesionalni izazov, tim više što su njezini klijenti veliki ljubitelji i sakupljači retro predmeta.

Većina tih predmeta i takvog namještaja nalazi se u prizemnoj prostoriji i na terasi njihove obiteljske kuće na zagrebačkoj periferiji, ali kako je riječ o bogatoj i zanimljivoj kolekciji, odlučili smo o njoj napisati posebnu temu u nekim od idućih priloga Doma i vrta.

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Dizajnerski zahvati

U ovom tekstu posvetit ćemo se dizajnerskim intervencijama Ivane Banay, a naročito neobičnoj koncepciji nekih dijelova kuće – postojanju dvaju središnjih prostora, tj. dnevnih boravaka, te spajanju sa spavaćom sobom jednoga od njih. Budući da je kuća bila već renovirana, njezin zadatak bio je uređenje samo nekih prostorija – dnevnog boravka u prizemlju, dnevnog boravka s blagovaonicom na trećoj etaži, roditeljske spavaonice te dviju dječjih soba u potkrovlju.

Uvjet vlasnika je, uz retro detalje, bio da svi zidovi, stropovi i instalacije ostanu postojeći, tako da su zahvati majstora bili minimalni. Budžet za uređenje nije bio ograničen, no klijenti su htjeli da dizajnerica odabere povoljniji namještaj i dekoracije, i to zbog, za naše prilike, neobičnog razloga.

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

– Vlasnici su željeli da iskoristim što više njihova namještaja i dekoracija koje strastveno skupljaju i više puta napomenuli su da ne žele skupocjeni namještaj jer vole mijenjati izgled interijera svakih nekoliko godina. Zato nisu htjeli imati ništa skupocjeno u svome domu što će im biti žao mijenjati – objašnjava Banay.

Na osnovi postojećih elemenata u kući – kuhinje, parketa, drvenog stubišta, starih naslonjača i podnih lampi dizajnerica je stvorila novi originalni ambijent, koji odiše jednostavnošću, šarmom i nepretencioznošću.

I što je još važnije, koji se vješto uklopio u cijelu sliku i odgovara potrebama peteročlane obitelji. Osim retro ugođaja, dizajnerici je veliki izazov bilo roditeljsku sobu ukomponirati u dnevni boravak i samo je djelomično odvojiti. Ideja da prostor gornje dnevne sobe, kuhinje i roditeljske spavaće sobe bude djelomično povezan u cjelinu toliko se svidjela dizajnerici da je, priznaje, počela razmišljati o tome da i kod sebe napravi slično rješenje.

Foto: Goran Jakuš/ PIXSELL

 

Klizni drveni panel

U cijeloj kompoziciji bitno je to da u taj dnevni boravak ne ulaze gosti ni bilo tko osim obitelji pa nije problem što se pruža pogled na spavaću sobu vlasnika. Zato imaju drugi dnevni boravak s kuhinjom u prizemlju u kojem primaju goste – objašnjava dizajnerica.

Prvobitna pregrada koju je osmislila bila je transparentna nepomična polica za knjige, no zbog previsoke cijene Ivana Banay smislila je novo rješenje – klizna vrata s vodoravnim drvenim letvicama kroz koja se vidi iz prostora u prostor. Tako prostor djeluje veći i udobniji, a debljina letvica i izbor boja materijala istodobno spavaćoj zoni daju intimnost. Prema potrebi, vrata se mogu otvoriti i prostor se može potpuno povezati.

Foto: Goran Jakuš/ PIXSELL

Dizajnerica je uređenjem uspjela povezati retro elemente, uključujući i izvrsne tapete naručene preko interneta, u moderan interijer. Taj spoj stvorio je od kuće prostor u kojem je ugodno boraviti.

 

>>Učinite svoj dom zanimljivijim: ukrasite ga retro tapetama

Komentara 1

MA
Matijarhi
13:55 26.06.2015.

Kako bi se reklo "not my cup of tea". ali napravljeno je dosljedno i relativno ukusno, hippyevski stil pa tko voli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije