Kamena kuća

Ljepotica podno Velebita: Ne može joj ništa ni bura, ni sol, ni sunce

kamena kuća
Foto: Damir Fabijanić
1/11
17.03.2015.
u 12:42

I pročelja i krov obloženi su autentičnim kamenom. Kuća je potpuno u suglasju s prirodom i odličan je primjer osmišljene arhitekture

Skučena parcela u zbijenoj matrici divlje “vikend” izgradnje, s mnogo zadatosti i ograničenja, bio je pravi projektni izazov. Pomnim osmišljavanjem dobiveno je 150 kvadrata stambenog prostora.
– Mala površina parcele uvjetovala je da položaj novog objekta bude s minimalnim odmacima i paralelno s granicama parcele kako bi se dobila maksimalna korisna površina. Tlocrtni oblik uvjetovala je i želja za otvaranjem pogleda prema moru, očuvanje postojećeg stabla pittosporuma, terasa u prizemlju i zadržavanje privatnosti u eksterijeru – ističe arhitekt Davor Mateković iz Proarha dodajući da su, kako bi se sve to zadovoljilo, prostorije smještene na tri etaže.
Tako dobiveni poligonalni tlocrt svojom je razvedenošću nametao potrebu za minimalističkim volumenom i izbjegavanjem suvišne dekorativnosti ukupne forme. Položaj kuće blizu mora, i to na području poznatom po ekstremnim naletima bure, zahtijevao je oblikovanje volumena i pročelja koji odgovaraju podneblju i specifičnostima lokacije. A te su specifičnosti velika koncentracija soli, visoke
temperature
ljeti i jaki udari vjetra.
– Kuća je zapravo kompaktni, zatvoreni poliedar, čvrst volumen obložen kamenom kao autentičnim materijalom najpogodnijim za održavanje – komentirao je Davor Mateković naglašavajući kako su krovne plohe riješene kosinama zbog lakše odvodnje i obložene jednakim kamenom kao okomita pročelja.
Arhitektu je kuća primjer kako jezgrovit program i asketski pristup oblikovanju mogu stvoriti ugodan te funkcionalan prostor.

Foto: Damir Fabijanić

Komentara 11

DU
Deleted user
19:25 17.03.2015.

Odlično rješenje za trafostanice duž obale i na otocima!

TO
tošibakoludo
19:09 17.03.2015.

Projektantu dati sve nagrade....tipična mrtvačnica u Dalmaciji...ups pa to je kuća ...sorry ;)

LU
lunar777
13:49 17.03.2015.

Sjajno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije