stilske vježbe

Deset trendova koje ćemo voljeti ove jeseni u domu

Foto: Zara Home
1/17
04.08.2020.
u 07:00

Sramežljivo, ali sigurno na police trgovina pristižu jesenske kolekcije za dom, a svima je zajedničko da su mnogo smirenije i jednostavnije no inače

Iako je ljeto u punom zamahu, pogled u budućnost rijetko kad je bio neizvjesniji. Koronakriza promijenila je način života, a ruku pod ruku s tim mijenjale su se i navike, posebno shopping navike. Ljeto je, kada govorimo o opremanju doma, tradicionalno koncentrirano na jesenske kolekcije. Vrtni namještaj i ljetni detalji sad su na sniženju, a nove kolekcije mame brojnim divotama.

Foto: Zara Home

No, s obzirom na već spomenute promjene, ove se godine čekalo, evo do početka kolovoza, s predstavljanjem jesenskih trendova. U mnoštvu ideja i inspiracija za dom pobrojili smo deset trendova koje ćemo voljeti ove jeseni u domu, a koji će se lako uklopiti, i nadograditi, u postojeći interijer. Ono što je zajedničko svim trendovima, zapravo je i očekivano. Linije dizajna su mirnije, fokus je na neutralnim bojama. Nude nijanse hit su, posebno začinjene komadima namještaja od prirodnog drveta i u kontrastu s detaljima u tamnijim nijansama smeđe.

Foto: Zara Home

Boje, kojih u jesenskim kolekcijama ima malo, rezervirane su za dodatke, odnosno detalje, ali, opet u zagasitim tonovima. Ono što je svojevrsni iskorak jest da je rasvjeta ove sezone u fokusu dizajnera. Lampe, prije svega podne i stolne, dolaze u raznim oblicima i imaju samo jedan cilj – stvoriti što bolju atmosferu u prostoru. Jedan od trendova su i uzorci koji su, posebice u blagovaonici, veseli i razigrani, s dozom optimizma koji nam svima nasušno treba...

Foto: Zara Home

1. Uložite u konkretne detalje

Zaboravite gomilu sitnica, uložite u nekoliko konkretnih detalja, primjerice raskošnu vazu koja će i s cvijećem i bez njega biti zanimljiv dekor u domu, ukrasne jastuke zanimljivih motiva i u nekoliko boja čime ćete razbiti dosadu nude nijansi. Investirajte u kvalitetan tepih i ne zaboravite na rasvjetu kojoj su dizajneri ove sezone poklonili jako puno pažnje. Tu su i zidovi koji se sve više vraćaju u fokus, a poseban hit su 3D aplikacije koje je moguće prilagoditi svom prostoru bilo da je riječ o jednom zidu, svim zidovima ili pak o djeliću zida. Puno je pažnje posvećeno i tekstilima, a iz IKEA-e su u novoj kolekciji najavili i zavjesu koja pročišćuje prostor – svakako vrijedi isprobati!

Foto: Zara Home

2. Samo prirodni materijali

Počelo je već s proljetnim kolekcijama, proteglo se u ljetne, a u jesenskima dominira. Riječ je o naglasku na prirodnim materijalima koji su jednostavno postali imperativ. Drvo je glavna zvijezda većine kolekcija pa tako i u jesenskoj kolekciji brenda Zara Home, a drvetu najbolje komplimentiraju detalji od pamuka i vune koji u kombinaciji prostor čine toplim i ugodnim, a upravo je to dojam koji želimo u domu dok vani liju jesenske kiše.

Foto: Zara Home

3. Dovoljno prostora za skladištenje

Većini nas glavobolju zadaje nedostatak prostora za skladištenje. No, umjesto ugradbenih ormara i polica, ove godine hit su multifunkcionalni komadi koji u sebi skrivaju nekoliko uloga. Primjerice, klupa za sjedenje ujedno je i spremište za stvari. Takav namještaj posebno će cijeniti vlasnici manjih domova...

Foto: Zara Home

4. Sa zlatom nećete pogriješiti

Cijelu ovu godinu zlatna se proteže kroz interijere, bilo u detaljima bilo u krupnijim komadima namještaja poput fotelja ili sofa. Zlatna je dogurala i u jesen, prije svega jer se odlično slaže sa svim nijansama smeđe boje, kao i sa zagasitim tonovima narančaste koja se ove jeseni nametnula kao jedna od najpopularnijih boja u interijeru. Odlučite li se za zlatne detalje, nećete pogriješiti!

Foto: Zara Home

5. Dobar tepih kao poveznica

Kvalitetni tepisi zanimljiva dizajna i moćnog uzorka jedan su od najjasnijih trendova jesenske sezone kada govorimo o opremanju doma. Takvi uočljivi tepisi bit će odlična poveznica u prostoru s namještajem neutralnih boja i pobrinut će se za davanje karaktera prostoru.

Foto: Zara Home

6. Staklo se vratilo na velika vrata

Stakleni stolovi prijašnjih sezona bili su u zapećku, postojali su, ali nikome nisu bili prvi izbor jer su na cijeni bili masivni drveni stolovi. Međutim, ove godine situacija se promijenila i stakleni stolovi doživjeli su velik povratak u interijere. Bilo da govorimo o blagovaoničkom stolu ili pak klub stoliću, staklena površina bit će odličan izbor, posebice u kombinaciji s drvenim detaljima i zanimljivim podnožjem. Dodatni bonus svakako je činjenica da je staklene stolove lako održavati!

Foto: Zara Home

7. Raskošno uzglavlje

U spavaćoj sobi dominira krevet raskošnog uzglavlja, a upravo su raskošna uzglavlja trend u koji se isplati kladiti jer će trajati sezonama. Nakon godina minimalizma, u spavaću sobu vratila se raskoš i neće je tako skoro napustiti. Obavezno nabavite!

Foto: Zara Home

8. Sloj na sloj

Kombiniranje različitih boja, uzoraka i tekstura u spavaćoj sobi stvorit će dojam raskoši i luksuza. Jedino o čemu valja voditi računa je materijal, ako možete, birajte samo prirodno!

Foto: Zara Home

9. Životinjski uzorak

Dok s njim ne pretjerujete, životinjski uzorak zanimljiv je moćan detalj. Krenete li u pretjerivanje, pokazat ćete samo – neukus. U Zara Homeu ove sezone životinjski uzorak smjestili su u kupaonicu, prije svega u vidu tekstila i sitnijih detalja. Životinjski uzorak ove jeseni bit će prisutan i u spavaćoj sobi, u minimalnim detaljima, a u dnevnom boravku ga, ako možete, zaobiđite!

Foto: Zara Home

10. Živahno za stolom

I dok u dnevnoj sobi dominiraju neutralne boje, blagovanica je u veselim bojama i uzorcima bilo da govorimo o tekstilima bilo o posuđu. Vrlo je popularno kombinirati različite uzorke i dimenzije s ciljem postizanja nesavršeno-savršenog dojma. Dodate li tome i razne boje hrane koju poslužujte, dobit ćete vizualnu atrakciju za stolom koja je kulisa kao stvorena za društvene mreže.

1/17

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije