odličan miks

Stilski sklad na zadnjem katu zagrebačke novogradnje

stan zagreb
Foto: Josip Regović
1/70
29.07.2020.
u 09:20

Kvaliteta gradnje i raspored bili su bitni, no prvi dojam - da se stan zbog dviej etaže čini poput kućice, bio je presudan da se vlasnici odluče na kupnju

Mnogo je aduta koji su privukli mladu tročlanu obitelj da za svoj novi dom odabere dvoetažni stan u širem centru Zagreba. No, kako to često biva, baš onaj prvi dojam je, ipak, bio presudan: dvije etaže sugeriraju kao da ulazite u zaseban objekt, a ne stan u stambenoj zgradi, najviše se dopao vlasnicima.

stan zagreb
1/13

- Čim se uđe u stan dobivate dojam da ulazite u malu kuću, prostrano predvorje i stepenište s galerijom i duplom visinom plafona što nam se učinilo privlačno – ističe vlasnica. Kvalitetna gradnja, mogućnost biranja podnih obloga, prostrana terasa od 45 četvornih metara, pogled na obronke Medvednice te dobra prometna povezanost i blizina tramvaja, ali i zavučenost od glavne prometnice činili su ovaj trosobni stan idealnim mjestom za neki novi početak.

Foto: Josip Regović

Iako je i njihov prethodni stan imao dvije spavaće sobe te je dobar dio namještaja nastavio svoj život na novoj adresi, ovaj stan je ipak, smatra njegova vlasnica, posve drugačiji. I to zahvaljujući neobičnoj tlocrtnoj koncepciji u kojoj je spavaća zona na donjoj a socijalna na gornjoj etaži, ali i činjenici da ga je sama uređivala. Interijeri su vlasničina velika strast, ili kako sama kaže u šali, opsesija, tako da uvijek u njega unosi male, a ponekad i veće izmjene.

Foto: Josip Regović

- Prednost ovakvog koncepta jest da se uvijek možete povući u donji dio stana i odmoriti se u tišini ili pak sasvim obrnuto – ako imate goste te je prisutno više djece, ona okupiraju donji dio – dječju sobu, dok se mi prepuštamo razgovoru s prijateljima u gornjem dijelu stana – objašnjava vlasnica, dodajući kako se na taj način stan pretvara u zonu za odrasle i zonu za djecu. Na prvoj razini nalazi se prostran hodnik iz kojeg se ulazi u dvije komotne spavaće sobe te kupaonicu.

Foto: Josip Regović

Vizualno se ovaj načelno klaustrofobičniji dio stana, budući je mali i nema otvora prostor povećava stepeništem koje vodi na galeriju, odnosno gornju etažu. Jednim dijelom hodnik je otvoren, zahvaljući galeriji, sve do stropa gornje etaže, što ga čini još zanimljivijim. Preseljenjem u novi prostor obitelj je željela isti sadržaj, ali s više kvadrata, odnosno komocije, a vrt je bio dodatni adut. On u stanu, s obzirom na svoju površinu i činjenicu da se nastavlja na dnevnu zonu, ima ulogu dnevnog boravka na otvorenom.

Foto: Josip Regović

Taj dojam pojačavaju dvije garniture za sjedenje – jedna za ručavanje, a druga, 'lounge' za popodnevni odmor, čitanje i druženje uz kavicu. Jedan prostor ovdje se sjajno nadovezuje na drugi. Uređenje stana trajalo je četiri mjeseca – kako je riječ o novogradnji nije bilo nekih većih zahvata osim gornje kupaonice gdje se ugrađivala walk-in tuš kada.

Da stan još bviše bude po njihovoj mjeri vlasnici su imali tu privilegiju da sami biraju parket, izgled gazišta i čela stepeništa te odabrali protuklizne pločice za terasu. To im je, budući da vole boraviti u lijepom prostoru, bilo iznimno važno. Uređenjem su htjeli postići ono što im je bitno u životu.

Foto: Josip Regović

- Cilj nam je bio da se svatko od nas osjeća ugodno i nesputano, te da se nakon radnog dijela dana kada uđemo u stan, ulazimo u njega s osmjehom i prepuštamo se opuštanju u našem domu – kaže vlasnica, dodajući kako je za stil uređenja odabrala onaj koji joj se i inače najviše sviđa, a koji bi se okvirno mogao nazvati skandinavskim. Bitno joj je bilo da se stil odlikuje iskoristivošću prostora i prije svega jednostavnošću.

- Mišljenja sam da se čistim linijama u kombinaciji s prirodnim svjetlošću, te dobrom rasvjetom može postići puno. Ako je bijela boja temeljnam ona je poput platna na kojem sve može dobro izgledati, a na vama je da samo kreirate – smatra vlasnica.

Foto: Josip Regović

Bijelim i svijetlim neutralnim tonovima te modernim materijalima poput plastike i stakla dodala je akcente u živim bojama te sve dodatno oplemenila prirodnim drvetom i zelenilom. Istovremeno, stan odaje dojam suzdržanosti i živosti, stroge geometrije i oblih podatnih formi – sve to vješto se smjenjuje i stvara elegantan i zavodljiv stilski miks s jakim osobnim pečatom. Uređenje stana toliko je pomno osmišljeno da je gotovo nemoguće primijetiti da ga je radio 'amater', odnosno da nije bio angažiran dizajner.

- Odmah smo znali da ćemo se sami angažirati oko uređenja. Zapravo, uređenje je najljepši dio priče. Još dok smo bili u starom stnau imali ispred sebe tlocrt novog stana, točno smo znali gdje će koji komad namještaja sjesti i koji će se detalji zauzeti određeno mjkesto u novom stanu – objašnjava vlasnica. Sretna je i zadovoljna što je svaki stari komad pronašao svoje mjesto u novom stanu, te ustvari još više došao do izražaja jer je ipak riječ o znatno većem prostoru.

U uređenju joj je pomagao i suprug, koji je s njom birao veće komade namještaja te je bio zadužen za svu tehniku u stanu. Također, aparaturu u stanu uglavnom je on birao. No, ostavio je svoj trag i u kreativnim detaljima jer prekrasne uvećane crno-bijele fotografije na platnu njegove su autorske snimke.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije