Šteta se može umanjiti

Vrijeme poplava - Je li skuplje platiti osiguranje doma ili ne biti osiguran?

Vrijeme poplava - Je li skuplje platiti osiguranje doma ili ne biti osiguran?
Foto: Dom i vrt
1/4
09.11.2012.
u 09:00

Neke premije stoje kao – nekoliko kava, a jamče sigurnost i bezbrižnost

Premda su većini hrvatskih građana stanovi i kuće najvrednija materijalna imovina, tek svako četvrto kućanstvo ima ugovoreno osiguranje doma. Poplave kojima upravo svjedočimo, požari, potresi, eksplozije ili provale..., sve to može ne samo smanjiti vrijednost doma nego nas i ostaviti bez krova nad glavom. Osiguranje doma jedan je od rijetkih financijskih proizvoda za koji se, bez moralnih dilema, može reći da puno više koriste kupcu nego prodavatelju. Jasno, sve dok se štetni događaj ne dogodi, osiguravatelj slaže novce od premije, no dođe li do katastrofa većih razmjera, nakon isplata šteta može i – propasti.

Stvari - posebno

Osiguranje kuće ili stana jeftinije je nego što se misli; osnovna polica za stan od 70-ak četvornih metara može se ugovoriti za manje od 40 kuna, a tek police iznimno velikog pokrića i kvadrature prelaze 100 kn na mjesec. U većini slučajeva osnovna polica pokriva stvari kućanstva, od namještaja i kućanskih aparata, do odjeće, dragocjenosti, novca i dokumenata, i to od požara, oluje, tuče, eksplozije, krađe, razbojstva, puknuća cijevi, poplave, klizanja tla, pada letjelica.

Rizici potresa, loma stakla i privatna odgovornost uglavnom se dodatno naplaćuju. Ovisno o tome osigurava li se kuća ili stan, Allianz ima dvije police: Dom+ i Kuća+. Za stan od 70 četvornih metara kod njih se polica može ugovoriti od 35 kn mjesečno, odnosno 463 kn godišnje. Pokrivene su štete do iznosa 210 tisuća kn. Polica Kuća+ pokriva građevinski dio nekretnine, uključujući instalacije, ali i pomoćne objekte; ograde, terase, bazene pa i biljke u vrtovima. Za građevinski dio kuće od 100 kvadrata plaća se premija od 742 kn godišnje koja pokriva štetu do 500 tisuća kn, dok je za stvari premija 660 kn, a pokriće 300 tisuća kn.

Bez poplave jeftinije

Za stan od 50 kvadrata osiguranje stvari kućanstva od osnovnih opasnosti u Croatia osiguranju stoji 120 kn godišnje, a dodatna pokrića naplaćuju još 200 kn. Štete su pokrivene do iznosa od 70 tisuća kn. Osigura li se i građevinski dio i stvari na novu vrijednost, pokriće je čak 735 tisuća kn, a i premija je skuplja, za 70 kvadrata 1095 kn godišnje. Uniqa je upravo uvela novo osiguranje Dom&sreća u kojem paket osnovnog pokrića za stan od 50 četvornih metara stoji od 135 kn do 303 kn, a stvari u stanu od 127 do 517 kn godišnje. U Helios VIG-u obiteljsku kuću od 100 četvornih metara masivne gradnje osigurat će na svotu od 600 tisuća kn uz godišnju premiju 609 kn. Stvari su pokrivene do štete od 180 tisuća kn uz godišnju premiju od 369 kn.

U Basler osiguranju Zagreb policom “Basler sigurna imovina” obiteljsku kuću masivne građe od 180 kvadrata s potkrovljem osiguravaju uz godišnju premiju od 653 do 1274 kn. Pokriće je 1,09 milijuna kn. No, pristane li klijent isključiti rizik poplave, bujice i visoke vode, daju popust 10 posto. Ovih dana to vjerojatno nikome ne bi palo na pamet. Stvari u kućanstvu dodatno osiguravaju po cijeni od 750 do 1275 kn godišnje, a pokriće je 375 tisuća kn. U Triglavu je godišnja premija osiguranja kuće od 100 kvadrata, vrijedne 600 tisuća kn, oko 1000 kn. Stvari u toj kući, vrijedne 100 tisuća kn, mogu se dodatno osigurati policom od 200 kn godišnje. U Eurohercu osiguranje stana od 60 kvadrata u “Velikom imovinskom paketu”, koji obuhvaća i građevinski dio, stoji 448 kn godišnje, u “Malom paketu” 270 kn godišnje.

U Jadranskom osiguranju stvari u objektu od 60 kvadrata osiguravaju po cijeni od 292 kn godišnje. U paketu Grawe Dom godišnja premija za stan od 60 kvadrata iznosi oko 579 kn. Najniža im je moguća premija stana i stvari 412 kn godišnje. U Generaliju se godišnja premija za stan iste veličine kreće u rasponu od 184 do 421 kn, ovisno o tome je li ugovoren osnovni, komforni ili ekskluzivni paket. Pokriće je 342 tisuće kn. Za obiteljsku kuću površine 150 kvadrata cijena je od 428 do 978 kn, a pokriće 795 tisuća kn. Trenutačno im traje akcija u kojoj poklanjaju četiri mjeseca pokrića gratis za police sklopljene na najmanje pet godina.

Dvotjedna polica

Neki osiguravatelji nude ugovaranje polica osiguranja imovine uz kratkoročno pokriće, pri čemu se, primjerice u Eurohercu, za dva tjedna plaća 15%, a za mjesec dana 20% godišnje premije. U CO minimalna je premija “skraćenog” osiguranja 50 kn.

Pomoć u kući

Allianz i Uniqa uz policu osiguranja nude i uslugu pružanja pomoći u kući u slučajevima koji zahtijevaju hitnu intervenciju vodoinstalatera, električara, bravara ili stolara. Nakon poziva na SOS telefon operater klijentima ugovara dolazak majstora.

Osigurani i bicikli

Osiguranje doma u Uniqi u najbogatijim varijantama pokriva, među ostalim, i pomoć u katastrofama te vrlo specifične predmete osiguranja kao što su – bicikli u stanu, ali i na području Europe, fotooprema, prtljaga na putu...

Kad je nužna stalna nastanjenost?

U Heliosu stvari posebne vrijednosti, gotovinu, nakit, umjetnine, tepihe, antikvitete, vrijednosne papire i zbirke, osiguravaju samo u stalno nastanjenim kućanstvima – u njima se mora boraviti dulje od 270 dana u godini, bez izbivanja duljeg od uzastopnih 60 dana.

Plaćanje u 12 rata

Može se dogovoriti plaćanje premije na 12 rata, s tim da plaćanje odjednom nosi popust. Povoljnije su i premije ako se ugovori više vrsta osiguranja ili višegodišnja polica. Daju se i pokloni, u Basleru prednaponska utičnica, protupožarna deka i detektor dima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije