Čisti papiri

Ovo je 10 najčešćih pitanja o legalizaciji – imamo odgovore!

Ovo je 10 najčešćih pitanja o legalizaciji – imamo odgovore!
Foto: Dino Stanin/Pixsell
1/2
12.03.2013.
u 00:05

Prvo je potrebno snimiti izvedbeno stanje objekta i temeljito ga iscrtati

Svi nelegalno sagrađeni objekti, rekonstruirani dijelovi postojećih objekata sagrađeni bez akta koji odobravaju građenje ili objekti koji nisu sagrađeni u skladu s tim aktom moraju se legalizirati. Na zgradi koja se legalizira moraju biti izvedeni najmanje grubi konstruktivni građevinski radovi (temelji sa zidovima, odnosno stupovima s gredama i stropom ili krovnom konstrukcijom) s krovom ili bez njega, najmanje jedne etaže. Zgrada mora biti vidljiva na digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave izrađenoj na temelju aerofotogrametrijskog snimanja do 21. lipnja 2011. ili je do tog dana evidentirana na katastarskom planu ili drugoj službenoj kartografskoj podlozi.

1. Odakle početi?

Prvo je potrebno snimiti izvedbeno stanje objekta i temeljito ga iscrtati. Ta snimka mora biti napravljena i ovjerena kod ovlaštenog arhitekta ili ing. građevine.
2. Koju dokumentaciju prikupiti?

Uz snimku postojećeg stanja valja priložiti građevinsku dozvolu (ako je dio objekta legalno napravljen), izvadak iz katastra te popunjeni obrazac za legalizaciju. Ako građevina nije ucrtana u katastarski plan, potrebno je napraviti geodetsku snimku.
3. Što je s lođama?

Zatvorene lođe i balkoni, ako su zadržali funkciju balkona, odnosno lođe, ne ozakonjuju se. Navedeni čin može biti u suprotnosti s konzervatorskim pravilima u slučaju da je zgrada pod zaštitom, a može izazvati i spor radi zaštite autorskih prava projektanta fasade, što se može procesuirati primjenom zakona koji reguliraju navedena dva područja. Lođa i/ili balkon koji su zatvaranjem izgubili prvobitnu funkciju, na kojima je djelomično ili u potpunosti uklonjen zid zgrade i napravljeni drugi zahvati radi promjene namjene, podliježu obvezi ozakonjenja.
4. Što ne treba legalizirati?

Ne moraju se legalizirati sve građevine za koje nije potreban akt kojim se odobrava građenje (Pravilnik o jednostavnim građevinama i radovima, Narodne novine 21/09, 57/10, 126/10, 48/11, 81/12), kao, primjerice, cisterna za vodu i septička jama zapremnine do 27 m³, podzemni i nadzemni spremnik goriva zapremnine do 10 m³, vrtna sjenica i nadstrešnica tlocrtne površine do 15 m², bazen tlocrtne površine do 24 m² i dubine do 2 metra. Nije potrebno legalizirati postojeću zgradu kojoj su dodani, obnovljeni ili zamijenjeni dijelovi zgrade koji su dio omotača grijanog ili hlađenog dijela zgrade ili su dio tehničkog sustava zgrade.


5. Koliko košta snimanje postojećeg stanja?

Kad govorimo o trošku legalizacije po četvornom metru, u prvom redu govorimo o trošku izrade snimke izvedenog stanja, arhitektonske snimke ili izrade iskaza površina i obračunske veličine zgrade. Izrada snimke uglavnom košta od 20 do 35 kuna po metru četvornom.
6. Koji su još troškovi?

Ostali troškovi, poput geodetske snimke, naknade za zadržavanje zgrade u prostoru, komunalni doprinos, vodni doprinos i takse, određuju se prema volumenu zgrade, odnosno, nelegalnom dijelu volumena, i prema drugim faktorima (zoni u kojoj se zgrada nalazi, odlukama lokalnih samouprava o visini komunalnog doprinosa, olakšicama i sl.).
7. Tko može podnijeti zahtjev?

Zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju može podnijeti bilo tko pa tako i vlasnik kuće i vlasnik zemljišta. Rješenje o izvedenom stanju nije dokaz vlasništva. Vlasništvo se utvrđuje u posebnim postupcima pred nadležnim tijelima.
8. Kome se predaje 
zahtjev za legalizaciju?

Zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju uz zakonom propisanu dokumentaciju predaje se u upravni odjel nadležan za izdavanje akata za gradnju na području na kojem se nalazi građevina.
9. Što je s ogradama?

Pravilnik o jednostavnim građevinama i radovima propisuje da se ograda visine do 1,6 m i potporni zid visine do 1,0 m, mjereno od najnižeg dijela konačno zaravnanog i uređenog terena uz pročelje do najviše točke ograde, odnosno zida, mogu graditi bez odobrenja.
10


. U kojem se roku mora dobiti odgovor?

Nadležne službe prema zakonskom roku moraju dati odgovor u roku 30 dana od dana uredno predanog zahtjeva.

NE PROPUSTITE: Trebate čiste papire za legalizaciju? Istražili smo kako do njih!

NE PROPUSTITE: Želite kupiti stan? Evo što se nudi do 100.000 eura!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije