hit komad

Ovaj stolac glavna je zvijezda vrtova i balkona, must have komad za 749 kuna

IKEA
30.06.2022.
u 10:16

Prva stavka na koju morate misliti je materijal. Najjeftinija opcija je plastika, koja osim povoljne cijene ima prednost što ju brzo i lako možete pospremiti na sigurno

Ne dopustite da vas mali vanjski prostor ograničava u onome što možete napraviti na balkonu. S pametnim prostorom za odlaganje i namještajem svevelike ideje mogu zaživjeti – bez obzira na budžet. Ako svoj vrt, terasu ili balkon shvaćate kao mjesto boravka i druženja s najbližima, prostoru biste trebali posvetiti jednaku pažnju kao i uređenju interijera. Idealan vrtni namještaj točno prema vašim potrebama, uz cvijeće, male lampice, lanterne i detalje, može stvoriti intimnu, opuštajuću atmosferu. Ove godine u novoj ponudi vrtnog namještaja dominiraju kombinacije prirodnih materijala s modernima, uz visokokvalitetne pjene za udobnost te moderan dizajn uz svijetle boje.

Foto: IKEA

Ukoliko ste u potrazi za novim elementima, pripazite na sljedeće: materijal (dugotrajnost, omjer cijene i kvalitete, održavanje…). Pripazite i na veličinu prostora gdje će namještaj biti smješten. Bitno je da odgovara vašim potrebama, da bude funkcionalno i lijepo usklađeno s ostatkom prostora.

Foto: IKEA

Prva stavka na koju morate misliti je materijal. Najjeftinija opcija je plastika, koja osim povoljne cijene ima prednost što ju brzo i lako možete pospremiti na sigurno. Održavanje namještaja od plastike je vrlo jednostavno, potrebna vam je samo krpice i deterdžent. Međutim, nije dugotrajna, nije izdržljiva, dizajn je običan i vrlo jednostavan, a namještaj se brzo oštećuje.

Foto: IKEA

Drvo je prirodni materijal koji se savršeno uklapa u vrt i ambijentalne prostore. Postoji mnogo vrsta, a najkvalitetnijim se smatra tikovina. Namještaj od tikovine dugo traje i izuzetno je izdržljivo. Smatra se najboljim građevnim drvetom na svijetu koje može izdržati ekstremne klimatske uvijete, a u svijetu se koristi i za gradnju brodskih paluba.  Uz pravilnu njegu, namještaj od tikovine možete imati preko 10 godina.

Eukaliptus, akacija ili trska imaju specifičan i egzotičan izgled, no zato su osjetljiviji. Namještaj od trske je pleteni, te ga obavezno morate pospremati kako ga vremenske neprilike (ili jako sunce ili jaka kiša) ne bi uništili.

Foto: IKEA

Eukaliptus i akacija su izdržljiviji. Morate ih pospremati za vrijeme zimskog perioda, no izdržat će ljetne kiše. Također, za povećanje dugotrajnosti akacije preporuča se premaz lanenim ili tikovim uljem na kraju sezone. Općenito, drveni namještaj zahtjeva najviše održavanja i pažnje, no u vaš dom donosi atmosferu egzotičnih tropskih krajeva i oazu prirode.

Među najpopularnijim materijalima je ratan. On je zlatna sredina što se otpornosti tiče, a jednostavan je za čišćenje. Postoji prirodni i sintetički ratan. Za prirodni ratan nije pogodno da bude izložen kiši ili ekstremno vrućem vremenu. Ukoliko se odlučite na kupnju, savjetujemo vodootporni premaz.

Foto: IKEA

Umjetni ratan je optimalna opcija, prkosi kiši i može biti postavljen na otvorenom kroz godinu. Udobnost ratana ovisi o dizajnu. Također, on odgovara svakom ambijentu, pružajući vašem novom vrtnom namještaju prirodni i sofisticirani izgled.

Izdržljivost i kvaliteta

Najtrajniji materijal je metal, a najčešće se radi o kovanom željezu ili aluminiju. Preporučili bismo aluminij.  Otporan je na vremenske uvjete, ne blijedi, lako ga održavate, i za razliku od željeza, alumniji nije težak i ne hrđa. Uz aluminij nemate briga i možete se jednostavno prepustiti trenutku.

Foto: IKEA

Je li vam se ikada dogodilo da vas je vrtni namještaj dočekao razbacan po dvorištu nakon jakog vjetra? Sa željezom nećete imati takvih problema. To je njegova najveća prednost i odličan je za vjetrovite predjele. S druge strane, željezo hrđa i ne možete ga koristiti bez odgovarajućih jastučića jer će inače biti izrazito neudobno.

Vrtne stolce odaberite da odgovaraju dizajnu stola. Mali detalji mogu stvoriti savršen komplet, a u ponudi se najčešće stolovi i stolci nalaze kao cjelina. Možete odabrati obične blagovaonske stolce za vrt, a ako su od drva i metala, svakako pripazite na udobnost i odabir jastučića. Ovaj stolac iz IKE-e ogroman je hit na društvenim mrežama mahom zbog cijene i dizajna. Djeluje vrlo raskošno, a cijena mu je 749 kuna.

1/12

Čak i kada svoj vrt pretvorite u čarobnu oazu, ostaje još par stvari kojima ga možete nadograditi. Ležaljke i ljuljačke su jedan od dodataka koje najviše volimo. Koliko vam se puta dogodilo da od mnogo stolica na terasi, svi priželjkuju onu jednu ležaljku? One pružaju udobnost koja popodnevni odmor pretvara u pravi san. Uz male, stilizirane, no udobne jastučiće, spavat ćete kao na svome krevetu.

Ipak, da biste mogli odmoriti na svojoj ležaljki bez potencijalnih opasnosti, pobrinite se za suncobran. Nemoguće je dovoljno naglasiti važnost zaštite od sunca i UV zračenja. Suncobran nije luksuz i nije nešto što biste trebali kupovati posljednje. Kako biste uživali u svojem vrtnom carstvu, on je prvi na listi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije