27.08.2021. u 13:09

Staklene pregrade u domu idealno su, i vrlo efektno, rješenje kada želimo odijeliti prostor, a staklo ima još niz namjena

Kroz povijest staklo je bilo vrijedan i skupocjen materijal. Izrađivano u bojama, reljefnim oblicima i mozaicima, nekada je imalo prvenstveno dekorativnu ulogu, koju je zadržalo i danas. Osim toga, danas je primarna funkcija stakla u interijeru i arhitekturi osvjetljavanje prostora prirodnom svjetlošću.

Donedavno staklo u interijeru nije bilo prihvatljivo zbog lomljivosti pa nije moglo zadovoljiti sigurnosni aspekt stanovanja.

Foto: Promo fotografija

Svojstvo recikliranja

Pojavom sigurnosnog (laminiranog ili kaljenog) stakla, povećala su se njegova sigurnosna svojstva, pa je danas opremanje interijera gotovo nezamislivo bez tog materijala. Staklo se dobiva taljenjem kvarcnog pijeska, glinice, vapnenca, sode i oksida te se može reciklirati, što ga čini pogodnim i za očuvanje okoliša. Dodavanjem različitih kemijskih elemenata staklo može biti obojeno, ornamentno, vitrajno itd.

U interijeru staklo se koristi u izradi podova, stropova, stuba i ograda, zidnih obloga, namještaja.... Za izradu finijih predmeta koristi se kristalno staklo koje se razlikuje od običnog po strukturi i može se brusiti bez pucanja.

Foto: Promo fotografija

Drvo ga čini toplijim

Staklo se odlično slaže s drugim materijalima kao što su metal, drvo i kamen te u kombinaciji s njima djeluje izrazito efektno i dojmljivo. S obzirom na to da je staklo samo po sebi hladan materijal, u kombinaciji s drvom postiže se nota topline. Postavljanjem staklenih podova ili stropova možemo postići posebne efekte u interijeru upotpunimo li ih svjetlosnim efektima. Staklo koje postavljamo na ovakva mjesta mora imati pojačanu čvrstoću zbog veće opterećenosti i izloženosti udarcima, kako bi bilo potpuno siguran element u opremanju interijera.

Želimo li korigirati pojedine nedostatke u prostoru ili pak naglasiti njegove prednosti i kvalitete, pravilnom uporabom staklenih elemenata postići ćemo izvrsne rezultate. Odabirom staklenih elemenata pri uređenju malih prostora postići ćemo vizualnu rasterećenost i povećanje prostora. S druge strane, transparentnost stakla se izvrsno može iskoristiti pri uređenju većih stambenih površina koje će primjenom stakla dobiti dodatnu atraktivnost i prozračnost. Staklene pregradne stijene idealno su rješenje želimo li odvojiti prostor, koji bi ovisno o potrebama, trebao funkcionirati podijeljen ili kao jedna cjelina.

Pregradne stijene mogu biti prozračne, mutne ili obojene. Umjetnički obrađeno staklo vašem će prostoru dati posebnost i atraktivnost koju je teško postići uporabom bilo kojega drugog materijala.

O moći ogledala u transformaciji prostora već smo puno govorili, posebno o tome kako ogledala vizualno, refleksijom, povećavaju prostor. Uložite u veliko ogledalo s raskošnim okvirom i prostor će osvanuti u posve novom ruhu!

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije