riječ stručnjaka

Ključan savjet: Tepih se ne bira prema namještaju nego prema veličini prostorije

BoConcept
03.03.2023.
u 12:32

Tepisi povezuju prostor; postavljanje tepiha sličnog stila, uzorka ili boje u prostorije vizualno ih se povezuje u cjelinu

Uvijek ćemo zamijetiti dobru odjevnu kombinaciju da pritom vrlo često nismo ni svjesni da istu čine upravo neki detalji i da čak potpuno iste kombinacije mogu dati potpuno drugi dojam ovisno o akcentu na koji upućuje određeni detalj; jesu li to sportske cipele ili pak cipele na potpeticu, odabir nakita, modnih dodataka i sl. Isto je i sa interijerima; vrlo dobro usklađeni interijeri tek pravi izražaj poprimaju detaljima. Odabir tepiha je jedan od njih i on poprilično definira konačni dojam prostora u kojem se nalazi.

Foto: Zara Home

Oni se mogu uklopiti, pratiti ritam prostora, ali isto tako mogu bit i upečatljivi, „statement“ dodaci sa elementom iznenađenja.

Dok ćete u mnogim domovima zamijetiti da tepiha uopće nema, bilo iz praktičnih razloga (čišćenje, kućni ljubimci i sl.) ili ih vlasnici prostora jednostavno ne vole, u mnogima će oni biti možda i najupečatljiviji detalj koji će prostor odaslati u neku drugu dimenziju.

Zašto i gdje (ipak) tepih?  Tepisi povezuju prostor; postavljanje tepiha sličnog stila, uzorka ili boje u prostorije vizualno ih se povezuje u cjelinu. Ili, ukoliko se radi o open spaceu isto tako mogu biti poveznica prostora; prijelaz iz područja dnevnog boravka u područje blagovanja.

Foto: Zara Home

U hodnicima usmjeravaju prema ostalim prostorijama u interijeru. Naglašavaju uređenje i dizajn prostora; to može biti odabirom „odvažnog“ uzorka ili boje, postavljanje tepiha u slojevima tj. jedan preko drugog ili pak pod kutom. Ukoliko postoji afinitet prema otkačenim uzorcima, nema boljeg načina da ih se „uvede“ u interijer; dat će prostoru karakter i osobnost. A izbor uzoraka je doista velik!

1/5

Isto tako, tepihom možete i balansirati cjelokupan dojam; minimalističkom dizajnu dati akcent tepihom u boji ili pak „umiriti“ prostor odabirom jednostavnog tepiha, a isto tako možete prostoru dat  taktilnost i dubinu mekanim „čupavcem“.

Tepih može biti i zidna dekoracija. Zašto ne? Tepih u kuhinji, zašto ne? Iako pravila nema i zapravo je najvažnije da se vi osjećate ugodno u prostoru u kojem boravite i iako je tepih element uređenja koji i nije teško zamijeniti ako vam i dosadi, ukoliko se ne radi o tepisima izrazito velikih dimenzija gdje je ipak potreban malo pomniji odabir (uglavnom budu cjenovno izazovni), postoje ipak neke smjernice: birajte najveći tepih za prostoriju za koju je namijenjen; on treba povezivati namještaj u prostoriji, a ne „lebdjeti“ na sredini prostora. 

Foto: pixabay

Drugim riječima, birajte tepih prema dimenziji prostora, a ne prema namještaju. Dobro je odabrati tepih koji se jednostavno čisti; različiti materijali pogodni su za različite dijelove prostora ovisno koliko vam vremena treba za čišćenje i imate li djecu ili kućne ljubimce.

Foto: BoConcept

Tepihom se doista mogu učiniti čuda u prostoru i stoga nije neobično što ga mnogi dizajneri i arhitekti koriste kao element ekspresije prostora. Iako prostor može biti lijep i bez njega, tepih će ipak dati „točku na i“.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije