s puno stila

Last minute ideje: Dizajnerica interijera otkriva kako minimalistički ukrasiti dom za Uskrs

H&M Home
26.03.2024.
u 06:30

Crno - bijela klasična je minimalistička, ali i elegantna, kombinacija i ona može vrlo lijepo funkcionirati i kao uskršnja kombinacija boja

Iako pripreme za najveći kršćanski blagdan počinju puno prije samog dana slavlja, one, vezane za ukrašavanje domova i nabavu namirnica za uskršnju trpezu u punom su, last-minute, jeku. Tradicionalno bojanje pisanica, ukrašavanje domova sezonskim cvijećem u svim bojama neizostavan su dio tog važnog vjersko - proljetnog slavlja, gotovo uvijek, popraćenog svježim, vedrim i šarenim proljetnim tonovima.

Foto: H&M Home

No vrlo često način na koji ćemo obilježiti blagdan estetski je usko povezan sa stilskim afinitetima, a to nije uvijek proljetno šarenilo već naklonost minimalizmu - upotreba mirnijih boja i izostanak „pretjeranog“ dekora. Crno - bijela klasična je minimalistička, ali i elegantna, kombinacija i ona može vrlo lijepo funkcionirati i kao uskršnja kombinacija boja.  Jaja, koja nisu samo tradicionalno jelo već i tradicionalni ukras, u bijeloj su boji (prava ili izvedena od raznih materijala) izvrsna podloga za mnoštvo nenametljivih, ali efektnih ideja - ona mogu biti obojana crno - bijelo, iscrtana jednostavnim crtežom, omotana ukrasnom trakom, podloga zanimljivom citatu, pošpricana bojom, sadržaj ukrasne staklene posude postavljene na stol, ukrašena perom ili ukras jednostavnoj grani. Uz kombiniranje sa crno bijelim svijećama, porculanskim bijelim zečevima i sl. stvara se elegantan dekor.

Foto: Zara Home

Međutim, crno - bijelo nije jedino što minimalizam obuhvaća - pojam označava odsustvo viška detalja, „odstranjivanje“ nepotrebnog, a pojednostavljeni oblici karakteristični su za stil, no upotreba boje i različitih materijala nije isključena. U kontekstu uskršnje dekoracije to može biti ogoljena grana obojana u bijelo ili grana mimoze, ukrašena pisanicama od krep papira u nježnim zemljanim tonovima, ili gnijezdo načinjeno od pruća popunjeno nježno žutim ili bijelo/smeđim tonovima pisanica ili pak bijeli keramički tanjur sa pisanicama u nijansama plave i sive boje.

Foto: H&M Home

Grana u metalnoj posudi za zalijevanje cvijeća okićena pisanicama u jednoj boji postavljena na stol u kombinaciji sa porculanskim posuđem bijele boje diskretno je kombiniranje materijala i tematike rustikalnog i klasičnog, no u tonu minimalizma, kao i grana u staklenoj posudi ukrašena pisanicama različitih materijala (staklo, papir) koja se idealno tonovima uklapa sa komadom namještaja na koji je postavljena kao ukras.

Foto: H&M Home

Pri postavljanju stola za blagovanje uvijek će prevladavati jedna boja kao nit vodilja, najčešće bijela u kombinaciji sa još jednom bojom (grana sa dodatkom zelenog, tulipani nježno ljubičaste boje ili grane mimoze) ili materijalom (drvo i/ ili staklo) - svijeće (u staklenim ili zlatnim svijećnjacima) i pisanice u bijeloj i prirodnoj boji ljuske jajeta npr. ili vijenac od pruća no, uvijek ono ključno, sa minimalno detalja no tematski vrlo jasno, a estetski ugodno i pročišćeno.  Čak ako su zastupljeni tonovi smeđi, zemljani i zlatni oni ne odskaču iz tog stilski „smirenog“ sklada. Materijali kao beton ili kamen koji se često koriste u minimalistički interijerima pa i u vidu dekoracija i detalja vjerojatno, s obzirom na produhovljenost tematike posjeduju jedan vid „hladnoće“ no isto su tako mogući - kameno ukrasno jaje veće dimenzije može biti zanimljivi detalj u odgovarajućem interijeru.

Foto: Zara Home

Minimalistički dekor nikako nije monoton - on je samo jedna estetska mirnoća koja jasno prenosi poruku. U kojem god smjeru da krenete sa ukrašavanjem doma za Uskrs neka vam i duša i oko slave.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije