Radovi u domu

Sezona grijanja mnoge je zatekla nespremnima, 
stoga savjetujemo što valja napraviti prije velikih hladnoća

Thinstock
02.10.2017.
u 11:36

Najjeftinije je grijanje na pelete. Naime, kilovatsat grijanja na pelete košta 0,34 kune, što je niže od cijene grijanja preko toplane, prirodnim plinom ili loživim uljem

Proteklog tjedna mnogi od nas bili su prisiljeni zbog hladnoće i vremenskih uvjeta upaliti grijanje prije nego što je to bilo planirano. Stoga mnogi, posebice oni koji žive u kućama, nisu stigli obaviti preventivne preglede koje valja napraviti prije nove sezone grijanja. Dakako, to ovisi o energentu na koji se grijete i instalacijama koje su provede kroz vaš dom.

Foto: Thinkstock

Ono što bi svakako valjalo napraviti pregled je dimnjaka, neovisno o tome na koji energent se grijete jer neispravni dimnjaci izuzetno su opasni. Mogu biti uzrok požara, trovanje i neefikasnosti sustava grijanja. Stoga je ključno obaviti stručni nadzor i u novu sezonu zakoračiti – sigurno. Nadalje, imate li centralno grijanje, bitno je nakon ljetne pauze dobro odzračiti radijatore, provjeriti kotlovnicu ili bojler i uvjeriti se da kompletni sustav komplicira besprijekorno. Na taj način ne samo da ćete se osigurati od nepredvidivih kvarova koji su zimi i te kako nezgodni, već ćete si priskrbiti i manje račune za grijanje te ćete rasipati manje energije...

Kad smo kod rasipanja energije, u Hrvatskoj čak 40 posto toplinske energije nekontrolirano izlazi, odnosno grijemo – doslovno parkove. Razlog tome u većini slučajeva loša je izolacija. No, rasipanju energije i velikim računima može se doskočiti uz nekoliko trikova. Samo jedan stupanj manje ili više na radijatoru može puno značiti za ukupne troškove potrošnje energije jer se smanjenjem temperature za samo jedan stupanj godišnje može uštedjeti gotovo pet posto energije za grijanje. Stoga prilagodite odjeću godišnjem dobu, kod kuće nosite topliju odjeću umjesto kratkih i laganih majica pa ćete moći sniziti temperaturu za stupanj-dva.

Foto: Thinkstock

Temperaturu u prostorijama regulirajte isključivo putem radijatora, a ne otvaranjem prozora tako da, ako je u stanu prevruće, nemojte otvarati prozore samo kako bi se stan ohladio, već smanjite temperaturu na radijatoru. Također, ako dulje vrijeme držite prozore otvorene, ugasite radijatore te ih ponovno uključite i zagrijte prostoriju nakon zatvaranja prozora. Smanjenje potrošnje energije može se postići i boljom izolacijom – provjerite procjepe na prozorima i vratima jer kroz njih može strujati hladan zrak i zalijepite ih brtvenom trakom, a gubitak topline može se smanjiti i izolacijom cijevi tople vode koje prolaze kroz negrijane prostore. Dugoročnom smanjenju troškova pridonijet će i korištenje termostatskih radijatorskih ventila i sobnih termostata.

Posebno velike uštede – u nekim slučajevima čak i do dvadeset posto, moguće je postići korištenjem termostatskih radijatorskih ventila za regulaciju temperature.

Ovi ventili sami reguliraju temperaturu u prostoriji koristeći sve raspoložive izvore topline poput sunca, kućanskih aparata i slično tako da će u prostorijama uvijek biti toplo bez potrebe za konstantnim ručnim reguliranjem temperature na radijatorima. Sobni termostati naročito su zanimljivi jer ih se može programirati prema navikama ukućana – mogu se ugasiti sat vremena prije nego napustite kuću i ponovno se aktivirati i ugrijati sve prostorije prije nego se ukućani vrate. Prostorije u stanu ili kući tako će uvijek biti dovoljno tople i ugodne za boravak bez nepotrebne potrošnje energije i grijanja praznih prostorija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije