na periferiji

Zavirite u modernu kuću u Zagrebu: centralno usisavanje, dizalo za prljavo rublje...

stan tabak
Foto: Slavko Midžor/PIXSEEL
1/26
22.12.2014.
u 12:30

Dom od 200 m2 na zagrebačkoj periferiji napravljen je po mjeri četveročlane obitelji koja voli komfor i jednostavan, miran život

Za Silvestrovo će biti pet godina da se četveročlana obitelj uselila je u svoj lijepi, prostrani i svjetlom okupan dom na zagrebačkoj periferiji. Kuća je za vlasnike Kristinu i Antu bila jedina opcija. U njihovoj želji učvrstilo ih je podstanarsko iskustvo u novogradnji.

– Nikako se nismo mogli priviknuti na stan kao trajnu opciju. Iako kuća zahtijeva mnogo više brige, truda i rada, ipak pruža veći komfor i omogućuje uživanje u vlastitom miru – govore Kristina i Ante.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Za gradnju katnice od 200 m2, budući da je sve bilo prethodno spremno i planirano, bilo im je potrebno 10 mjeseci, što je pravo čudo za hrvatske uvjete. Arhitektica Iva Krkalo Mrvelj izradila je nacrte sljedeći želje vlasnika. Inspiracija su im bili domovi prijatelja i poznanika, ali i internet i novine o uređenju interijera.

– Sve što nam se činilo dobro, praktično ili lijepo ubacivali smo pomalo u plan, mijenjali ga i prilagođavali dok nismo došli do konačnog nacrta – kaže Kristina.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Rezultat? Udoban, topao i jednostavan dom po mjeri obitelji s dvoje male djece. Iz hodnika u prizemlju ulazi se u jedinstven prostor koji se sastoji od kuhinje, blagovaonice i dnevne sobe. Iz njega vode stepenice na kat gdje se nalaze dječja i roditeljska spavaća soba te garderoba i kupaonica. U podrumu koji se prostire ispod kuće nalaze se garaža i pomoćne prostorije – smočnica i praonica rublja.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Kako se mudro mislilo na sve, kuću odlikuju i praktična rješenja poput sustava centralnog usisavanja i dizala za prljavo rublje koji vlasnicima znatno olakšavaju život u velikoj kući. Dovoljno je samo prikopčati crijevo na utičnice za centralno usisavanje koje se nalazi po cijeloj kući i pokupiti njime prašinu. Dizalo za rublje plastična je cijev većeg promjera kroz koju se prljavo rublje prebacuje iz kupaonice na katu do praonice u podrumu.

– Oba sustava, ako se instalacije ugrade tijekom gradnje kuće, ne zahtijevaju veliki financijski izdatak jer nema dodatnog bušenja podova – objašnjava Kristina.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Namještaj je kupljen uglavnom na rasprodajama, dok je kuhinja rađena po mjeri. Najviše oprečnih komentara izazvali su crni luster u dnevnoj sobi i rustikalni namještaj u spavaćoj sobi. Prvi zbog svoje boje, a drugi zbog navodne staromodnosti. No vlasnici bi, da opet biraju, izabrali iste komade.

– Najbitnije je da smo u domu okruženi stvarima koje nam se sviđaju – zaključuju.

>>Harmoničan stan: savršen spoj modernog i tradicionalnog stila

Komentara 4

VI
virgosinemacula
16:57 22.12.2014.

Sasvim neukusno namjesten ambijent. Stolnjak prekratak za svecanu atmosferu, previse stolica natrpano,i sve ostalo bode u oci, fotelja, tepih u toaletu, uzas.

IK
ikonoklast
14:40 22.12.2014.

kak jeftino...

ZI
zivotjelijep
17:14 22.12.2014.

meni je bas super ta crno bijela fotelja sto se istice u prostoru u kojem je sve uglavnom bijelo. ako je nesto kontra - koloristicki ili stilski, ne mora bosti u oci, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije