LOW BUDGET ADAPTACIJA

Preuređenjem stančić u Novom Zagrebu dobio i garderobu

stan sloboština
Foto: Ines Sućeska
1/20
23.12.2019.
u 11:37

Vlasnicima doma od 37 m² u Sloboštini dojadilo je razvlačenje trosjeda u dnevnoj sobi svaku večer pa su se odlučili na promjenu

Hrvatska svakodnevica, u ovom slučaju stambeni standardi, uključuje često i naviku da, zbog nedostatka kvadrata, dnevna soba ima dvostruku funkciju te služi i kao spavaonica.

Taj problem mučio je i bračni par umirovljenika iz Novoga Zagreba te su nakon što im je dosadilo svaku noć razvlačiti trosjed u krevet za spavanje u dnevnom boravku, odlučili angažirati stručnjaka. Zadatak su povjerili arhitektici Gordani Đerić i tvrtki Nauportus koji su iz temelja promijenili raspored i izgled jednosobnog stana od 37 m2 u Sloboštini u kojem je dominirala velika dnevna soba od gotovo 19 četvornih metara.

Foto: Ines Sućeska

Kompletnom adaptacijom prostora, odnosno novim tlocrtom u kojem je smanjen boravak i zatvorena lođa našlo se mjesta ne samo za malu spavaonicu, nego i za garderobni prostor te odvojeni dio za blagovanje.

– Trebali smo maksimalno iskoristiti prostor za sve sadržaje potrebne normalnom obitavanju u stanu. Dodatnom sobom bračni par dobio je na svom pojedinačnom komoditetu tj. odvojenom spavanju i gledanju televizije – objašnjava Gordana Đerić. Obje sobe, naime, imaju dvije namjene – istodobno su dnevni boravci i spavaonice zahvaljujući televizijskim prijamnicima i sofama koje se mogu pretvoriti u ležaj.

Foto: Ines Sućeska

Kako su te dvije prostorije smještene uz otvore, da bi prirodna svjetlost doprla do drugih sadržaja – kuhinje i blagovanja, odijeljene su od njih staklenim prozirnim kliznim stijenama. One, otkrila nam je arhitektica, osim prozračnosti, daju i dodatnu funkcionalnu zvučnu izolaciju prostoru te se tako stvorila jedinstvena cjelina s centralnom komunikacijom koja se po potrebi odvaja u zasebne jedinice.

No, da bi se sve te promjene dogodile, trebalo je kompletno srušiti sve zidove nakon čega su ostala samo dva vertikalna stupa – jedan kod ulaznih vrata, a drugi, zapravo dimnjak, u sredini prostora koji je bio ishodišna točka za arhitektonsko rješenje. Jedino proširenje u stanu doživjela je kupaonica, a preostali prostor između novonastalog dnevnog boravka i kupaonice iskorišten je za zasebnu garderobu.

Foto: Ines Sućeska

– Budući da su sobe minimalne, rješenjem garderobe izbjegli smo sve dodatne ormare u stanu, dok smo mali prostor kuhinje, koja je zbog instalacija zadržala svoju staru poziciju, riješili na način da smo oko centralnog stupa prostor uokvirili s dva zida od knaufa, a unutar toga smjestili smo hladnjak, ostavu za hranu i duboki ormar za sve potrebne sadržaje – opisuje Gordana Đerić.

Za podne obloge arhitektica je odabrala parket kako bi prostor učinila cjelovitim, dok su zidne obloge kombinacija tapeta u crnoj i sivoj boji. Crne tapete u blagovanju obogaćene su crno-sivim ukrasnim motivom koji nije naljepnica, nego efektna podna PVC obloga koja je svoje mjesto našla na zidu.

Foto: Ines Sućeska

Rasvjeta je također pomno osmišljena i primjer je, smatra arhitektica, kako se minimalnim budžetom može napraviti prava svjetlosna igra i naglasiti svaki prostor pojedinačno. Kao što je, uostalom, i cijeli stan izvrstan dokaz kako se stručnim vođenjem može dobiti znatno više od jedne sobe i kuhinje.

>>Centar Zagreba: temeljitom adaptacijom do veće funkcionalnosti

Komentara 3

MA
Matrix5
23:52 02.06.2019.

Lijepo osmišljeno ali tekst je opširan kao da je elaborat jedne stanične od 200 m2

MI
Mikrovalna
00:24 24.12.2019.

Naslov je trebao biti Kako pregrađivanjem malog stana dobiti osjecaj zivljenja u krletki. U 37 m2 imati toliko zasebnih cjelina.... Pa to moras biti lud do daske. Uzas.

DU
Deleted user
15:14 23.12.2019.

Kad se već sve vrti oko "minimalnog budžeta" mogli ste navesti i iznos. Ovako ne vjerujem da je riječ o iznosu koji bi većina smatrala niskim nego se radi o ipak izdašnijoj svoti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije