Poveznica etaža

Šarmirajte stubištem: Savjetujemo kakav oblik odabrati

Šarmirajte stubištem: Savjetujemo kakav oblik odabrati
Foto: Dom i vrt
1/5
12.07.2013.
u 00:15

Zašto su stubišta važan dio prostora te kakvo odabrati da se idealno uklopi u dom, savjetuje Mirjana Mikulec

Stubište je glavna vertikalna komunikacija više etažnih prostora koje mora biti projektirano i izvedeno tako da osigura lagano, brzo i jednostavno svladavanje prostornih visina. Prema obliku možemo ih podijeliti na pravolinijska - ravna, lomljena - U, T, L i krivolinijska - zavojita, kružna, polukružna.
Kod planiranja stubišta u interijeru treba imati na umu neke od osnovnih parametara:
Stubište je konstruktivni element koji mora zadovoljiti kriterij nosivosti i stabilnosti te su zbog toga uvijek dobre konzultacije sa statičarem.

Dašak topline u interijerima donijet će drvena stubišta

Najpoželjnija visina stube za neometano svladavanje visine je između 15 i maksimalno 19 centimetara, dok je idealna širina gazišta od 25 do 36 centimetara tj. određuje se izrazom širina stube=63-2 x visina stube.
Garderoba ispod stubišta
Minimalna širina kraka stubišta trebala bi biti 90 centimetara. Ograda i rukohvat čine sastavni dio stubišta čija je minimalna propisana visina 90 centimetara.
Često nam se čini da stubišta postaju nužni konstruktivni i komunikacijski elementi koji zauzimaju dragocjene kvadrate, no dobrom organizacijom to nije tako. Savjetujemo da kod manjih prostora odaberete krivolinijski oblik stubišta koja će zauzeti znatno manju tlocrtnu površinu, dok se u većim prostorima dobro odlučiti za pravolinijska stubišta koja će osim osnovne funkcije biti i skulpturalni element interijera te će vašem životnom prostoru dati poseban šarm. Dobrom idejom i izvedbom prostor ispod stubišta i oko njega može se maksimalno iskoristiti. Predlažemo da prostor ispod većih stubišta organizirate kao spremište, garderobu, sanitarni čvor ili ugradbenu kuhinju kako bi se iskoristio svaki kvadrat prostora. Kod manjih stubišta prostor ispod gazišta može postati ladica ili polica za npr. biblioteku ukomponiranu u samo stubište.

Za neometano kretanje posebnu pažnju svakako posvetite rasvjeti na stubištu

Svakako posvetite posebnu pažnju odabiru materijala vašeg stubišta koji uvelike utječe na izgled cjelokupnog interijera. Prema materijalu od kojeg se izrađuju, stubišta mogu biti armiranobetonska, drvena, metalna i staklena te kombinacija više materijala. Drvena stubišta u interijerima unijet će dašak topline, a betonska, metalna i staklena notu industrijskog i modernog.
Trenutačno najzastupljenija stubišta u interijerima su drvena pravolinijska, metalna spiralna i metalna lebdeća koja su vrlo atraktivna i pomalo apstraktna, unose neizvjesnost u penjanju i spuštanju i postaju skulpturalni element u prostoru.

I rukohvati su bitni
Moramo naglasiti da sastavni dio stubišta čine ograde i rukohvati koji osim svoje primarne funkcije moraju zadovoljiti i estetski aspekt. Danas su trendovi lagane i transparentne ograde i rukohvati koji vizualno povećavaju prostor i olakšavaju samo stubište. Rukohvat mora biti oblih rubova, vezan je na dimenziju šake te mora biti izveden tako da ruka može po njemu neometano i kontinuirano kliziti. Ne smijemo zaboraviti ni na rasvjetu stubišta koja je vrlo bitna kako bismo se mogli lako spuštati i uspinjati.

U većim prostorima stubišta su skulpturalni element interijera

Kao dobro rješenje savjetujemo zidnu ugradbenu rasvjetu iznad samog gazišta stube ili ugrađenu rasvjetu u samoj stubi.
Savjeti plus
1. Za dojam topline u interijeru koristite drvena stubišta, a betonska, metalna i staklena dat će notu industrijskog i modernog
2. Vodite računa da stube nisu previsoke kako biste ih bez teškoća mogli koristiti
3. Dobro osvijetlite prostor stubišta za neometano kretanje. Ne zaboravite staviti prikladnu ogradu
4. U manjim interijerima svakako iskoristite prostor ispod stubišta kako ne biste gubili dragocjene kvadrate

NE PROPUSTITE: Palete su idealno rješenje za namještaj u vikendici

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije