Za sebe ili za poklon

Napravite sami vlastite božićne ukrase

ukrasi
Foto: Duško Mirković
1/7
21.12.2013.
u 08:00

Osvrnite se oko sebe, stvari koje doživljavate kao otpad uz malo mašte zaživjet će drugim, svečanim, životom. Napraviti možete i prigodne darove za obitelj i prijatelje. Svi će se razveseliti darovima za koje znaju da su napravljeni uz puno truda i ljubavi

Znate li za onaj osjećaj kad nešto napravite sami pa ne možete sakriti ponos? Čak i ako vas kreativnost zaobilazi u velikom krugu, uz našu pomoć, foto-strip i detaljne opise ovog ćete Božića i vi, u društvu svojih najmilijih, moći sami napraviti ukrase za božićno drvce ili dom. Za ove kreativne zahvate koje vam predlažemo nećete trebati ulagati puno, samo svoje vrijeme. Jer većina ovih ukrasa izrađuje se od stvari koje imate kod kuće. Odbačeni komad papira, grančice iz parka ili šume, suho voće, ljuske... samo su neki od materijala koje većina nas ne primjećuje. Odlučite li odvojiti svoje vrijeme za izradu ukrasa od tih svakidašnjih materijala, vidjet ćete da mogu sjajno poslužiti kao originalni ukrasi na kojima će vam mnogi zavidjeti. Osim što ćete s ponosom ukrase koje ste sami napravili razmjestiti po boru i policama, originalan su dar za vaše najmilije. Isto tako izrada ovih sitnica može biti usputna zabava za cijelu obitelj. Djeca neka izrađuju svoje figurice, a osim ovih osnovnih materijala slobodno dodajte i kolaž-papir ili neki lijepi ukrasni papir, stare gumbe, šljokice, dijelove odbačene ambalaže. Ne biste vjerovali što se sve može napraviti od nečega što naoko izgleda kao otpad. Stoga, naoružajte se strpljenjem i kreativne ideje neće vas zaobići. Nadamo se da smo vas nadahnuli da se upustite u avanturu “sam svoj majstor”.

Jaslice, anđeli i borovi od prirodnog materijala

Za izradu ukrasa u Kaptolu pokraj Požege pripremali su se danima, sakupljali sve što im je potrebno i prionuli na posao.


– Previše je plastike oko nas i ljudima je to već dojadilo pa se sve više traže ukrasi od prirodnih materijala kojih ima svuda oko nas, posebno u Slavoniji. Komušina od kukuruzovine izuzetno je lijep i zahvalan materijal za mnoge stvari, pa tako i za božićne ukrase. Volim raditi predmete od nje, a primijetila sam da se svima koji su ih vidjeli jako sviđaju – ističe Katica Mišić, jedna od Caritasovih volonterki u župi sv. Petra i Pavla u Kaptolu, koja rado sudjeluje na radionicama izrade božićnih ukrasa.
Kaptolačke volonterke od komušine izrađuju anđele, novorođenog Isusa u jaslicama, njegovu majku Mariju, Josipa, borove, a od slame zvjezdice. U tome su postale vrlo vješte zahvaljujući sestri Samueli Premužić iz Družbe sestara Naše Gospe iz Zagreba, koja je komušinu pretvorila u jedan od najljepših umjetničkih prirodnih materijala. Ona je slavu komušine pronijela ne samo diljem Hrvatske nego i izvan njezinih granica jer upravo su njezine jaslice od komušine bile izložene i u Rimu. Tu svoju vještinu i znanje nije ljubomorno čuvala nego ih je rado dijelila sa svima koji su željeli učiti. Tako se danas širom Hrvatske izrađuju ukrasni predmeti od slame, komušine i drugih prirodnih materijala.

– Naši borovi, jaslice i anđeli postali su jako traženi, To nam je posebno drago jer vraćamo u naše domove za najljepši kršćanski blagdan nešto prirodno, a istodobno prodajom božićnih ukrasa pomažemo siromašnima – kazala je Manuela Čakalić, voditeljica Caritasa.

Izrada

Izrada anđela počinje od glave. Uzmemo jednu dvoslojnu papirnatu maramicu od koje napravimo kuglu koju zatim umotamo u komušinu. Ispod glave komušinu povežemo s malo lika.

Posebno od komušine napravimo tri mašne različite veličine, od kojih će nam dvije, jedna manja i jedna veća, poslužiti za krila, a treća i najmanja kao ukras s prednje strane. Za ukras će nam trebati i dvije ružice od komušine. Tijelo anđela napravimo od jedne veće komušine koju preklopimo i zavežemo ispod glave.

Uz pomoć pištolja za ljepilo nalijepimo krila na leđa, a najmanju mašnu s prednje strane pričvrstimo ispod glave na koju stavimo ružicu. Aureolu napravimo od lika i nalijepimo je ispod glave s leđne strane.

Od lika napravimo lančić koji podvučemo ispod krila, a koji nam služi da anđela objesimo na bor.

Na haljinu stavimo još jednu ružicu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije