Čuvari baštine

FOTO Bračni par Golubić živi u palači kakva je bila i u 19. stoljeću

FOTO Bračni par Golubić živi u palači kakva je bila i u 19. stoljeću
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/8
19.02.2013.
u 00:02

Ankica i Mile Golubić godinama uređuju palaču u koju su, kažu, ulupali već vreću novca, ali se isplatilo.

Kuća obitelji Golubić na brodskom korzu, sagrađena 1885. godine, svojim uređenjem i danas svjedoči o povijesti Broda na Savi te životu bogatog građanskog sloja iz druge polovine 19. stoljeća. Prva vlasnica bila joj je trgovkinja Ana Radosavljević, a njezini nasljednici Ankica i Milan Golubić s preuređenjem i restauracijom započeli su 1978. godine.

– Čim sam došla u ovu kuću, odmah sam se zaljubila u nju. Nakon Drugog svjetskog rata kuća je bila nacionalizirana, podijeljena na više stanova i puna stanara, no mi smo je nakon povrata ponovno ispregrađivali i restaurirali većinu namještaja, uloživši u sve to vreću novca – kaže Ankica Golubić.

Staru peć izvukli su s tavana, uredili je i vratili na mjesto na kojem je bila i kada je sagrađena davne 1885.

Većini Brođana ova je kuća bila potpuno nepoznata sve do nedavne Noći muzeja, kada su vlasnici odlučili širom otvoriti njezina vrata posjetiteljima. Svi koji su je vidjeli ostali su zadivljeni ljepotom.

U salon s najljepšim pogledom na korzo i Savu vraćen je namještaj koji je jedna majstorska radionica, po mjeri, radila više od godinu dana. Vraćene su i slike, stari predmeti, ukrasi i sve što je njezina prva vlasnica kupovala diljem Europe.

– U dijelu koji nazivamo špajzcimer ističe se šahovski stol, koji se po potrebi pretvara u kartaški. Gotovo svi stolci bili su oštećeni i smeđe boje, no presvukli smo ih u zeleno kako bi se uklopili u lovački štih sobe. Ormar, sanduk za drva, stara peć koju smo skinuli s tavana i većina drugih stvari stari su otprilike koliko i kuća, dok u salonu središnje mjesto zauzimaju glasovir, kožnata garnitura i visoki stol koje smo kupili naknadno – ističe Mile Golubić.

Većina stvari u kući rađena je po mjeri i po jasnim željama vlasnika

I on i supruga obožavaju stare stvari, pa koriste svaku priliku kako bi duh i ljepotu prohujala vremena dopunili novim vrijednostima.

Stari šahovski stol u jednom se potezu pretvara u stol za kartanje i glavna je atrakcija u kući Golubićevih

– Da sam kuću uredila drugačije, prvo bih samu sebe osudila, a onda bi me osudili i drugi. Smatrala sam da je to baština vrijedna pažnje i koju treba sačuvati – dodala je Ankica Golubić.

NE PROPUSTITE: FOTO Ukradite ideju! Liliana iz Omiša staroj kući dala novi život

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije