sasvim osobno

Domaća dizajnerica interijera pandemiju je iskoristila za pokretanje online edukacija

Miroslav Lelas/Pixsell
07.12.2020.
u 07:00

Uskoro ću tržištu predstaviti komade za dom sa svojim potpisom. Krenut ću s posteljinama, a onda će se, nadam se, asortiman nadograđivati - kaže Katarina Kavain, alfa i omega studija KK Design

Prije nekoliko tjedana oduševili smo se genijalnim rješenjem dizajnerskog studija KK Design koji je osmislio moderan poslovni prostor koji se u samo par poteza pretvara u stan. To idejno rješenje toliko nas je zainteresiralo da smo odlučili istražiti tko stoji iza toga. Riječ je o splitskoj dizajnerici Katarini Kavain koja iza sebe ima zaista impresivnih projekata.

Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

Kako ste se našli u vodama uređenja interijera?

Prije devet godina, 2011. završila sam školu Callegari, privatnu talijansku školu za umjetnost i dizajn. Još tijekom školovanja zaposlila sam se u proizvodnji namještaja po mjeri te tim putem uz školovanje ušla u svijet interijera. Višak slobodnog vremena iskoristila sam za oblikovanje vizualnog identiteta svoje firme te stvaranja kontakata s potencijalnim poslovnim partnerima. U tom periodu dobila sam i svoju prvu priliku - kompletnu adaptaciju prostora u Solinu koji smo pretvorili u caffe bar. Gradilište sam ispratila u visokom stupnju trudnoće i tako je nastao moj novi život.

Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

Kako biste opisali svoj dizajnerski stil?

Osobno preferiram svijetle interijere s prirodnim materijalima što nužno ne namećem u svom radu. Prilagođavam se željama i potrebama klijenata pa se moja paleta stilova razlikuje od modernog do klasičnog, ovisno o tome što klijenti žele. Nastojim biti upoznata sa svim trendovima te smisao za estetiku prenosim na svaki stil uređenja. Teško mogu reći za nešto da mi se osobno baš ne dopada. Volim interijere i sve stilove , valjda se zato i bavim ovim poslom.

Što vam je najzahtjevnije kod uređenja?

Ne bih rekla za ništa da mi je zahtjevno jer uživam u svakom segmentu posla, kako dizajniranju i projektiranju tako i u organizaciji pri vođenju same realizacije projekta. Ipak, rekla bih da je najizazovnije baratati s malim budžetom - dokazati da se i s manje može postići više je baš dobar osjećaj.

Koje greške u koracima su najčešće kod ljudi koji kreću u adaptaciju?

Najveća greška kod adaptacije stanova je kasno angažiranje dizajnera. Klijenti često smatraju da je dizajner interijera zadužen samo za estetski završni dio te se samostalno uhvate građevinskih radova te često nakon toga budu nezadovoljni s funkcionalnošću prostora. Dizajneri nisu samo estete koje dobro usklađuju materijale, dizajner interijera omogućit će klijentu ugodan boravak u prostoru i misliti na sve ono što se ne vidi na prvi pogled i nalazi unutar podova i zidova.

Na koje ste svoje realizacije najponosniji?

Bez obzira na velike projekte i jako lijepe interijere najponosnija sam na svoje prve radove. Adaptacija prostora u Solinu-Caffe bar Zvonimir koji je bio stari gradski prostor podijeljen u nekoliko prostorija iz kojega smo napravili prekrasan funkcionalan prostor za rad... Zatim pripremanje obiteljskog stana koje me navelo na istraživanje tržišta i potragu za namještajem, izvođačima, majstorima i širenju svoje poslovne mreže... Ipak su to projekti na kojima sam ostavila najviše stresa i neprospavanih noći i na njih sam izuzetno ponosna.

Koliko je pandemija utjecala na vaš posao?

Pandemija je mom poslu došla kao prilika za razvoj. Prvi put sam za vrijeme lock down-a osjetila što to znači biti na godišnjem i moram priznati da mi se jako svidjelo. Također sam napokon naša vremena za neke svoje prijašnje ideje. Pisala sam priručnik o interijerima i savjetima za uređenje interijera te napravila online program za edukaciju koji je odlično prihvaćen.

1/21

Spomenuli ste online edukacije koje su odlično prihvaćene. O čemu je riječ i kome su namijenjene?

Online mentor program naziv je mog vlastitog edukativnog programa koji podučava način za najbržu izradu 3D vizualizacije interijera. Program je namijenjen svima onima koji se već bave ili koji se žele baviti dizajnom interijera. Također i proizvođačima namještaja i svima koji sudjeluju u izradi i opremanju interijera kako bi kroz 3D što bolje predstavili svoje ideje. Do ideje sam došla nakon što sam počela raditi kao predavač u školi za interijere koju sam i sama završila.

Kakvi su planovi za budućnost?

U pripremi je projekt linije proizvoda s mojim dizajnerskim potpisom. Krećem s posteljinama koje su u završnoj fazi i uskoro ću ih prezentirati. U budućnosti se definitivno planiram nastaviti primarno baviti projektiranjem i dizajniranjem interijera uz što bi se sigurno nastavila razvijati u smjeru predavača te jednoga dana, nadam se, u suradnji s dobrim timom, otvoriti i školu za uređenje interijera u Splitu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije