OSJEĆAJ SIGURNOSTI

Vrijeme je godišnjih odmora: jeste li zaštitili svoj dom?

zaštitni sustavi osiguranje doma
Foto: Thinkstock
22.07.2020.
u 07:00

Kada dulje izbivamo iz kuće, uz provale je veća mogućnost drugih nezgoda - požara, kvarova... Donosimo vam savjete kako kvalitetno i pravovremeno zaštititi svoju imovinu.

U vremenima gospodarske krize i nezaposlenosti, većina građana Hrvatske kaže da im je stan ili kuća, pa makar bili i na kredit, zapravo najvrednija materijalna stvar koju posjeduju.

No, to obično zaključe kada nešto pođe po zlu – primjerice, nakon provale u kuću, krađe dragocjenosti, tehničke robe i namještaja, poplava, potresa, požara ili većih kvarova na instalacijama i uređajima koji za sobom obično vuku još veće štete.

To su, doduše, oni trenuci koji možda nikada neće zadesiti vaš dom, no rizik je prevelik da ne biste bili neodgovorni i ne razmišljali o zaštiti. Sustav zaštite vani je nešto što se samo po sebi podrazumijeva za sve nekretnine koje posjedujete, a kod nas još uvijek funkcionira po sistemu učenja na vlastitim pogreškama, odnosno nakon što nam se nešto takvo dogodi.

Foto: pixabay

Osiguranih kuća tek 20%

Neke, mudrije, iskustva drugih potaknu na ugradnju zaštitnih sustava ili pak na police osiguranja na imovinu. U Hrvatskoj je, prema dostupnim podacima, osigurano samo 20 posto nekretnina. Budući da broj provala kod nas iz godine u godinu raste, a najviše ih je ljeti, u vrijeme godišnjih odmora. Tada je i veća mogućnost kvarova i nezgoda u domu (puknuća cijevi, eksplozija, požara...).

Stoga zaštitu doma treba shvatiti vrlo ozbiljno te je vrijeme uoči odlaska na ljetovanje pravo doba da se raspitate o mogućnostima sustava zaštite - tada lopovi rade punom parom. Provale u dom i druge nevolje ne donose samo materijalnu štetu nego i puno posla – dovođenje kuće u red, saniranje štete, nedostatak predmeta koji su za nas imali i veliku emotivnu vrijednost te osjećaj nelagode i straha koji se uvuče u ukućane, pogotovo djecu. Prilikom odabira zaštite morate voditi računa o svim specifičnostima prostora te se obavezno savjetovati sa stručnjakom koji će sve vaše faktore uzeti u obzir.

- Mnogi postave zaštitu na ulazna vrata i misle da je to dosta. No postoje i druga kritična mjesta poput stražnjeg ulaza u kuću, u podrum, preko balkonskih vrata ili pak prozora u prizemlju - govori Vedran Vranić, direktor tvrtke Genius.

Foto: pixabay

Budite odgovorni

U izboru zaštite trebamo ispitati i postoji u domu potrebna infrastruktura za ugradnju. No sama nabava i ugradnja zaštite, kao i uplata police osiguranja, smatra Vedran Vranić, nisu dovoljne te će optimalna sigurnost ovisiti i o vašem ponašanju.

Ako planirate dulje izbivati iz kuće, o tome obavijestite susjede, koji će više paziti na vaš dom i možda odvratiti lopove od provale, te da vam redovito prazne sandučić od pristigle pošte. Zamolite ih da dojave policiji primijete li bilo što sumnjivo oko vaše nekretnine. Kada odlazite od kuće, pa bilo to i na sat vremena, ne ostavljajte balkonska vrata i prozore dostupne lopovima otvorenima. Također, naučite pravilno rukovati uređajima zaštite.

– Svi sustavi zaštite neka uvijek budu uključeni, i to ne samo kada ste odsutni nego i kada boravite u stanu – preporučuje Vranić. Na koncu, ako trenutačno niste u prilici izdvojiti novac za zaštitu, promijenite barem ulazna vrata i bravu na stanu.

 

Foto: pixabay

 

PROTUPROVALNA VRATA: Najbitnija je kvaliteta brave

Ugradnja protuprovalnih vrata jedan je od najčešćih načina zaštite. Uz to što služe svojoj svrsi - nude sigurnost u pokušaju nasilne provale, bitno je da izgledaju i estetski lijepo te da kada su zatvorena djeluju kao cjelina. Kako su nam objasnili u tvrtki Ka-Mont iz Karlovca, kvaliteta i čvrstoća protuprovalnih vrata ovisit će o pocinčanim čeličnim limovima, načinu ugradnje vrata te pokretnim i fiksnim klinovima, ali najviše o sigurnosnoj bravi.

- Lošu i nekvalitetnu bravu nezaštićenih cilindara lopovi će otvoriti za 20-ak minuta – kažu. Vrata se brzo ugrađuju i bez puno štemanja, jer se mogu naručiti po mjeri. Za standardni model, uključujući i demontažu postojećih te ugradnju novih vrata, izdvojit ćete od 6000 do 9000 kuna.

 

ALARMNI SUSTAVI: Najbolji u kombinaciji s videonadzorom

Uz sustave videonadzora (kamere, snimači) postoje i sustavi protuprovale odnosno alarmni uređaji. Kako se ta dva sustava dobro nadopunjuju, Vedran Vranić preporučuje da je optimalna zaštita ugradnja oba.

- U tom će slučaju prilikom provale detektor alarmirati centralu, a centrala birati unaprijed programirani telefonski broj i obavijestiti vlasnika da je došlo do provale - objašnjava Vranić te dodaje kako se vlasnik pomoću pametnog telefona može odmah spojiti na lokaciju i vidjeti što se događa.

Cijena alarmnih sustava ovisit će o tome jeste li se opredijelili za žičani sustav ili ćete uzeti bežični sustav. Alarmni sustavi sadrže alarmne centrale te različite vrste detektora (pokreta, magnetskih kontakata, detektora CO2...).

 

VIDEONADZOR: Identifikacija lica s više desetaka metara

Za ugradnju videonadzora potrebne su kamere (žične ili bežične), snimači i dodatna oprema. Ako se odlučite za žičani sustav, morat ćete nabaviti i kabelsku infrastrukturu. Cijena će ovisiti i o količini opreme koju ste ugradili, a iznosi od nekoliko stotina kuna do više desetaka tisuća kuna. Kako mikrovalne i druge tehnologije u sustavima zaštita munjevito napreduju, na tržištu se pojavljuju novi, savršeniji modeli, s novim i sofisticiranijim funkcijama. Jedan od najnovijih je nadzorni sustav u “full HD tehnologiji”.

- Primjenom ultra HD odnosno 4K tehnologije u videonadzoru sada je moguće instalirati sustave koji mogu identificirati osobe, tj. njihova lica, i s udaljenosti od više desetaka metara, rekao je Vranić.

Foto: pixabay

OSIGURANJE DOMA: Od požara, krađa, nevremena, kvarova...

Uz uređaje, zaštititi se možete i policom osiguranja. Osim nasilnih provala, polica uključuje i druge mogućnosti nanošenja šteta poput požara, izlijevanja vode, nevremena, krađe, lomova stakla. Usto, vlasnik police biva osiguran i od privatne odgovornosti.

Uz osnovnu policu moguće je uključiti i dodatne zahtjeve za zaštitom poput kvara instalacija ili tehničkih uređaja u stanu te od potresa. Polica osiguranja doma za, primjerice, trosoban stan od 70 kvadrata iznosi oko 500 kn godišnje, ovisno što je sve u paketu. Za tu cijenu osigurat ćete, primjerice, namještaj u stanu, kućanske aparate i dragocjenosti od posljedica krađe, požara, klizanja tla, oluje, tuče i kvara instalacija.

Moguće je imovinu osigurati kratkoročno - za dva tjedna platit ćete 15%, a za mjesec dana 20% godišnje premije.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije