Dom iz snova

Crna kuća iza fasade skriva genijalan interijer, pun detalja

18.08.2019.
u 07:00

Podno zagrebačke Medvednice skriva se ovaj biser arhitekture koji potpisuje renomirani zagrebački arhitektonski studio 2A

Glasovita „Crna kuća“, kako je od milja nazivaju stanovnici zagrebačkog Bukovca, sve je samo ne mračno i nepristupačno zdanje, a još od završetka gradnje svojim vanjskim izgledom oduševljava na prvi pogled. Uvidom u njezin prekrasan interijer vidljivo je da je riječ o modernom obiteljskom domu podjednako kreiranom za više nego udoban život višečlane obitelji, ali i zabave na kojima ova tajanstvena ljepotica najbolje pokazuje svoju svestranost.

Potpisuju je cijenjeni arhitekti Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić iz studija Dva A i svojevrsno je autorsko djelo ukupne površine 600 četvornih metara s tisuću četvornih metara okućnice, a trenutačno traži nove vlasnike.

Prepoznatljiva po crnoj fasadi, na parceli s blagim padom i fenomenalnim pogledom prema gradu, skrivena od znatiželjnika, zapravo je jedinstveni minimalistički kubus iznimne vrijednosti. Brojni atriji kuće kreiraju mnoštvo unutarnjih oaza, dok velike staklene stijene i svijetle boje odabrane pri uređenju interijera ukućanima tijekom cijelog dana omogućavaju uživanje u danjem svjetlu. Želja investitora bila je da u ovoj zelenoj zoni stvori moderan obiteljski dom prepun intimnih kutaka, bez pretjerane intervencije u okoliš.

Tako su zapravo nastale dvije identične kuće, jedna ispod druge, koje tvore zajedničku kompoziciju te su povezane zidovima, ali opet potpuno odvojene. U konačnici, riječ je o jednom stanu s tri etaže, odnosno podrumom, prizemljem i katom te ukupno pet soba.


– Kuće su fizički povezane sistemom zidova, odnosno ploha koje se kao oblikovni element pojavljuju u zidovima okoliša, postamentu te završno na gornjem, osnovnom volumenu kuće u vidu plašta. Taj je gornji volumen sačinjen od dva elementa – plašta čija je tekstura i završna obrada istovjetna sa zidovima postamenta i okoliša te fragilne staklene jezgre koja čini nukleus kuće. Plašt svojim perforacijama omogućuje kadriranje, reducira poglede te štiti transparentnu i intimnu unutrašnjost – objasnili su arhitekti. 


Prema njihovim riječima, između plašta i staklenih stijena formiran je niz atrija koji omogućavaju pojedinim funkcionalnim zonama ekstenziju na van što kući daje osjećaj (ne)postojanja granice između vanjskog i unutarnjeg svijeta. Prizemlje povezano s fascinantnim podrumom, galerija koja dominira ulaznim holom, malo teretno dizalo, sauna, vinoteka, konoba, servisne prostorije, teretana, sunčana terasa i unutarnji bazen samo su neke od značajki ovog objekta koje mu daju veliku dodatnu vrijednost. U prizemlju “open space” varijante, sa samo jednim vratima koja odjeljuju radnu sobu od ostatka prostora, ističe se atraktivna bijela kuhinja i blagovaonica s elegantnim masivnim stolom za objedovanje. Ukrašavaju ih apstraktni umjetnički detalji koji učinkovito i estetski ispravno unose živost u ovaj crno-bijeli svijet.

Spavaće sobe na katu objekta, sklop roditeljske spavaonice s kupaonicom te dvije dječje sobe povezane zajedničkim dnevnim boravkom, pripadajućom kupaonicom i terasom – i više su nego dovoljni za udoban život jedne obitelji. Pri opremanju se nije štedjelo pa je tako namještaj većinom ugradbeni, a ostali „pokretni“ namještaj s potpisima kao što je, primjerice, hrvatski proizvođač namještaja Prostoria. Kupaonski, bazenski i prostor vinoteke opremljeni su najboljom talijanskom keramikom zagrebačkog salona Vodotehnika.

Komentara 5

Avatar nekineki
nekineki
16:09 13.10.2018.

izvana totalno izgleda kao krematorij/sotonistički mauzolej...

MA
malupa1
16:05 18.08.2019.

Već davno viđeno od ovog studija, osim crne boje.

SE
Semiramida
08:42 30.01.2020.

Običan oglas za prodaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije