stilske vježbe

Čak 11 super savjeta za stvaranje doma koji je uvijek "in"

H&M Home
08.09.2020.
u 06:44

Uoči dolaska vrlo neizvjesne jesenske sezone, magovi za uređenje doma – Zara Home i H&M Home predstavili su kolekcije koje odolijevaju zubu vremena

Danas je i u uređenju interijera imperativ redati kolekcije kao na traci, diktirati trendove i prodavati detalje, namještaj, rasvjetu... No u ovom vrlo neizvjesnom vremenu, s još neizvjesnijim pogledom u ono što nam sutrašnjica nosi, vodeći high street brendovi odlučili su – stati na loptu. Naime, Zara Home i H&M Home gotovo istodobno su, koncem kolovoza, na tržištu predstavili kolekcije koje nose naziv – Bezvremenske.

Foto: Zara Home

Je li riječ o slučajnosti ili dogovoru, teško je reći, ali sigurno je da je klasika otporna na trendove trenutačno najtraženija roba pa stoga takav njihov potez i ne čudi. Baza u objema kolekcijama je drvo, prirodno i nesavršeno, koje je ključno za postizanje tople atmosfere u prostoru. Našlo se tu mjesta za još prirodnih materijala, a boje su mahom neutralne, od bež nijansi do tamnosmeđih tonova, s tek pokojim naglašenim detaljem u boji. Namještaj je ravnih linija, bez dizajnerskih eskapada, s kvalitetom i udobnošću u prvom planu. Ako ste i inače ljubitelj klasičnijih interijera, ove kolekcije koje klasiku ipak reinterpretiraju i daju joj jedan moderan tvist, oduševit će vas na prvu, baš kao što su oduševile nas!

Foto: H&M Home

Konkretni detalji

Zaboravite gomilu sitnica, uložite u nekoliko konkretnih detalja, primjerice raskošnu vazu koja će i s cvijećem i bez njega biti zanimljiv dekor u domu ili u ukrasne jastuke zanimljivih motiva i u nekoliko boja čime ćete razbiti dosadu nude nijansi. Investirajte u kvalitetan tepih i ne zaboravite na rasvjetu kojoj su dizajneri ove sezone poklonili jako puno pozornosti. Tu su i zidovi koji se sve više vraćaju u fokus, a poseban hit su 3D aplikacije koje je moguće prilagoditi svom prostoru bilo da je riječ o jednom zidu, svim zidovima ili pak o djeliću zida. Fokus je i na tekstilima, a iz Ikee su u novoj kolekciji najavili i zavjesu koja pročišćuje prostor – svakako vrijedi isprobati!

Sloj na sloj i u domu

Slojevitost je i inače tipična za hladniju sezonu, a posebno dobro izgledat će u domu, od dnevnog boravka, preko spavaće sobe pa sve do blagovaonskog stola. Kombinirajte hrabro boje, uzorke i materijale i dobit ćete zaokruženu stilsku priču u svom domu koja će, uz to, i izgledati vrlo efektno i atraktivno!

Foto: H&M Home

Igre za stolom

U jesenskim danima blagovaonica ponovno dolazi u fokus, a dizajneri nude jednostavne linije namještaja, u smeđim tonovima koje kombiniraju sa zanimljivim posuđem i detaljima, ponovno u smeđim tonovima. Prednost ove boje je u otpornosti na znakove korištenja te u vrlo atraktivnom u izgledu.

Dodajte zelenilo

Cilj je u interijer ukomponirati prirodu, koliko god je to moguće. Biljke, prije svega velike lisnate, vratile su se u domove u velikom stilu. Prije negoli ih nabavite, pobrinite se da imate adekvatan prostor i budite spremni na to da biljke zahtijevaju njegu i pažnju, baš kao i sva druga živa bića.

Foto: H&M Home

Rasvjeta je bitna

U spavaćoj sobi ove jeseni prevladavaju smireni tonovi, a hit-boja je prljavobijela koja prostru daje šarm i patinu vremena. Izgledat će vrlo atraktivno s detaljima u smeđoj boji, a cijelu kombinaciju podignite zanimljivim odabirom rasvjete i pokojim detaljem u boji.

Kutak za sebe

U svom domu pronađite kutak za predah. Dovoljno je imati jednu fotelju, dekicu i mali stolić gdje ćete popiti omiljeni napitak, započeti i/ili završiti svoj dan i imati svoje malo utočište, mjesto na kojem osjećate mir i spokoj i na kojem ste zaštićeni od svih vanjskih utjecaja.

Foto: H&M Home

Samo prirodno

Drvo, špaga, pamuk, vuna... ove godine prirodni materijali gospodare prostorom. Jest da je u startu riječ o skupljim komadima, ali njihova kvaliteta i udobnost opravdavaju tu početnu razliku.

Ima neka tajna veza...

Ne podcjenjujte snagu mirisa. Najasocijativniji osjet napravit će jako puno u prostoru. Nabavite mirisne svijeće u omiljenim mirisima i strateški ih rasporedite u domu. Osim mirisom, oduševljavat će i romantičnim ugođajem koji stvara njihova decentna svjetlost.

Kombinacija stilova

Jednostavno je, a izuzetno efektno nadograditi dom zanimljivim detaljima. Kombinirajte namještaj različitih stilova, dodajte neki neočekivani detalj, recimo fotelju u intenzivnoj boji, pazite na odabir materijala, neka prije svega budu kvalitetni, i odvažite se eksperimentirati te s vremena na vrijeme promijenite standardni postav u svom domu...

Foto: H&M Home

Neutralni tonovi

Tople i meke teksture jednostavno mame na izležavanje, stoga ih svakako uklopite u svoj dnevni boravak, i još važnije, u svoju spavaću sobu. Kombinirajte cijelu paletu neutralnih boja koje se međusobno nadopunjuju i komplimentiraju si međusobno.

Po mjeri i osobno

I za kraj, ne podcjenjujte moć intuicije. Prilikom uređenja životnog prostora najvažnije je da se vi i svi koji žive s vama u tom prostoru osjećate ugodno. Prema tome birajte boje, uzorke i linije namještaja, a jedino treba pripaziti da sve skupa čini smislenu cjelinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije