makeover stana

Stari stan u Samoboru: Genijalan primjer velike adaptacije

24.10.2023.
u 06:00

Uklanjanjem zida i spajanjem dotadašnje kuhinje i dnevnog boravka nastao je suvremeni dnevni prostor u kojem stanari provode većinu slobodnog vremena – ističu u CIGLA arhitekturi radove koje je bilo nužno provesti

Napraviti dobru i kvalitetnu adaptaciju starog stana nije nimalo lako, ali kada se spoje kreativne ideje i vizije arhitekta i vlasnika rezultat često bude takav da obara s nogu. A upravo jedan takav vrlo uspješan primjer adaptacije predstavljamo vam danas. Riječ je, naime, o starom stanu u Samoboru koji je dobio posve novo ruho i danas izgleda neprepoznatljivo, u pozitivnom smislu, dakako.

– Dvosobni stan iz 1952. godine zadovoljavao je tadašnje standarde življenja, ali ne i standarde 21. stoljeća. Uz novi tlocrt koji se dobio rušenjem pregradnih zidova, bila je potrebna izmjena instalacija, uvođenje plinskog grijanja s razvodom radijatora, uklanjanje završnih podnih obloga, zamjena unutarnje i vanjske stolarije – objašnjavaju u CIGLA arhitekturi, arhitektonskom uredu kojem su vlasnici stana s pravom dali odriješene ruke pri stvaranju njihova novog doma.

– Uklanjanjem zida i spajanjem dotadašnje kuhinje i dnevnog boravka nastao je suvremeni dnevni prostor u kojem stanari provode većinu slobodnog vremena – ističu u CIGLA arhitekturi radove koje je bilo nužno provesti.

No, kada je stvoren velik i moderan tzv. open space prostor, odnosno dnevna zona, na zidovima je ispod žbuke otkriveno pravo malo blago.

– Uklanjanjem žbuke s dijela zidova otkrili smo izvorni zid od opeke i odlučili ga uklopiti u novi dizajn. Osim tog zida, gdje god je bilo moguće zadržani su izvorni elementi zgrade, recimo brisoleji na prozorima s kružnim otvorima – naglašavaju u arhitektonskom uredu.

No, naravno, time njihov posao nije bio gotov, valjalo je urediti i spavaću sobu i kupaonicu te napraviti kuhinju koja će zadovoljiti sve želje vlasnika. Tonovi korišteni pri uređenju su neutralni pa s pravom možemo reći da je riječ o interijeru koji je svevremenski i nije podložan zubu vremena. Puno je pažnje posvećeno odabiru rasvjete koja, osim primarne, odnosno funkcionalne uloge, ima i onu dekorativnu. U spavaćoj sobi također je zadržan izvorni zid o opeke što joj daje pomalo industrijski štih, ali je čini izrazito toplom i ugodnom.

Namještaj je jednostavnih linija s ciljem da “komplimentira” prostoru, a u ovoj prostoriji baza je bijela boja kao sinonim spokoja i čistoće.

Kako se radilo o velikoj adaptaciji koja je podrazumijevala promjenu svih instalacija, posebno se pazilo na uređenje kupaonice, kojom dominira bijela boja, ali odabirom pločica i detalja ne izgleda sterilno, već naprotiv, izuzetno moderno i profinjeno. Kad pak govorimo o podnim oblogama, arhitektonski ured CIGLA arhitektura odlučio se za svjetliju varijantu parketa koju je lakše održavati i koja prostor od nešto više od 50 četvornih metara vizualno čini većim, a osim toga povezuje ga u jednu cjelinu.

Kad pak govorimo o detaljima, svedeni su na razumnu mjeru i imaju cilj vizualno podići prostor i naglasiti ga. Boje zidova su također neutralne, a posebo atraktivno izgleda dio zida u spavaćoj sobi obojen u antracitnu sivu boju. U sklopu tog zida je i zanimljiva niša koja je iskorištena za postavljanje polica i kao dodatni prostor za skladištenje, a toga, jasno je, nikad dosta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije