KUPAONICA SA STILOM

Arhitekti i dizajneri ih vole: tuševi u ravnini poda

tuš kabina s ravnim podom
Foto: Thinkstock
1/9
01.12.2014.
u 16:00

Moderan dizajn kupaonica sve češće uključuje i tuš bez kade. Saznajte zbog čega su tako popularni te koje su njegove prednosti

Tuševi bez kade, u ravnini s podom ili kako ih često zovu walk in tuševi, u nekim su zemljama poput Nizozemske ili pak Velike Britanije pravilo unatrag nekoliko desetaka godina, a kod nas tek u posljednje vrijeme ulaze u praksu.

Dok su se u tim zemljama ugrađivale zbog praktičnosti, uštede prostora i manje troškova, kod nas je razlog za njihovu ugradnju više želja za estetikom i inovativnim rješenjima. Na njih se odlučuju i oni koji žele moderna i minimalistička dizajnerska i građevinska rješenja u svome domu. To su i glavni razlozi popularnosti tuš kabina.

- Ovakav tip tuša vrlo je tražen i rado ga preporučam klijentima i zbog toga što vizualno daje eleganciju kupaoni, a funkcionalno je vrlo jednostavan za održavanje. Tuš u ravnini poda obogaćuje kupaonski prostor, ali praktičnim načinom odvodnje preko tzv. tuš kanalica osiguravaju jednostavnost i bezbrižnost korištenja - objašnjava dizajnerica interijera Livija Filipčić.

Izbjegavanjem tuš kade lišavate se suvišnih elemenata u kupaonici te postižete dojam prostranosti - kupaonica tako postaje veća te tuš postaje integralni dio ove prostorije. Također, na ovaj način učinak odvoda je veći. Dovoljno je napraviti mali pad se se voda slijeva prema kanalima tj. odvodima.

Foto: pixabay

Dizajnerica Livija Filipčić kao prednosti ovakvih tuševa vidi u maloj dubini ugradnje, jednostavnoj i brzoj montaži, bezgraničnoj mogućnosti oblikovanja te - eleganciji. Doista, i sam pogled na tuš koji nastavlja slijediti ravninu vaših pločica u kupaonici sugerira nam dojam elegancije i jednostavnosti. Usto, tuš kanalice se jednostavno, ako je riječ o adaptaciji, jednostavno priključuju na postojeće vodoinstalacije. Zbog svega toga vole ih građevinari, dizajneri i arhitekti.

Prije nego se odlučite na ovakavo rješenje u svojoj kupaonici, bitno je da odrediti veličinu kabine i tip kanalice, ali i pad poda unutar tuša koji treba biti orjentiran prema poziciji kanalice. Inače će taj pad, upozorava Livija Filipčić, biti gotovo pa nezamjetan jer se radi o svega 1 do 2 stupnja pada. Cijene walk in tuševa kreću se od 2500 kuna na više, ovisno o kvaliteti kanalica i stjenkama kabine.

>>Kupaonica je intimno srce doma. Evo ključnih pravila kako je dobro urediti!

Komentara 2

DU
Deleted user
20:44 01.12.2014.

Fenomenalno, naravno, samo sve ove kupaone su kao pola necijeg stana. Za odabrane stanove i primanja.

AP
apsco
21:40 01.12.2014.

Da, imaju stil, ali da se instalira sifon treba deblji "estrih" ili odvodna cijev treba da ide kroz cijeli pod i onda da pada do daljnega odvoda. Tj. bitno je da voda ima pad prema odvodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije