Tržište nekretnina

Ovog ljeta kupci traže nekretnine, a sve je veći broj zainteresiranih za trajni najam

zgrada
Foto: Pixsell
1/2
27.08.2018.
u 07:48

Pad cijena na tržištu doveo je do sve povoljnijih stambenih kredita poslovnih banaka

U posljednjih pet godina cijena nekretnina na domaćem tržištu pala je između 30 i 50 posto i svi oni koji se odlučuju na kupnju nekretnine trebali bi reagirati upravo sada kada su cijene, primjerice u Zagrebu, došle na istu razinu na kojoj su bile 2004. godine. Međutim, kriza nije utjecala sam na pad cijena nekretnina, utjecala je i na smanjenu kupovnu moć građana pa je tržište nekretnina, nakon rekordnih godina (2006. do 2008.) zamrlo. Svjedoči tome velik broj neprodanih stanova, sve povoljniji stambeni krediti, ali i daleko stroži instrumenti osiguranja pri njihovu podizanju.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Međutim, ako je vjerovati agencijama za prodaju nekretnina, nešto se ipak počelo pomicati na tržištu. Naime, ovog ljeta, a inače je ljeto poznato kao mrtva sezona kada je u pitanju trgovanje nekretninama, agencije imaju neobično velik broj potencijalnih kupaca. Zanimljiv trend koji se pojavio na domaćem tržištu jest i dugoročan najam domova, što je, inače, praksa u europskim zemljama.

Najveći pad cijena nekretnina za stanovanje u EU na godišnjoj razini bilježi Hrvatska – 9,7 posto. Slijede Slovenija i Cipar, s minusom od 6,6, odnosno 5,8 posto. I na kvartalnoj razini u Hrvatskoj je pad cijena od 2,7 posto bio najviši u EU. S padom od 2,3 posto slijede Luksemburg i Slovenija (1,7%). Cijene najviše rastu u Estoniji: na godišnjoj razini 17,5%, a na kvartalnoj 4,8%. Na godišnjoj razini slijede Latvija (10,4%) i Velika Britanija (8%), a na kvartalnoj Švedska (2,4) i Velika Britanija (2,2).

Saznajte više na specijalu: Stanar ili podstanar

Komentara 5

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
08:05 15.08.2014.

Želim korigirati svoju prošlogodišnju procjenu realne vrijednosti kvadrata novih stanova u Zagrebu. S obzirom na kvalitetu gradnje i nikakav komfor, 3 sobni stanovi s manje od 60 kvadrata i slične stvari, cijena nikako ne može biti veća od 350 Eura a ne 600 kao sto sam pisao prošle godine.

QU
queta
20:20 14.08.2014.

Svako malo agencije za nekretnine i banke objave ovakav plaćeni oglas da sad, eto baš baš sad treba kupiti nekretninu. Cijene su još debelo prenapuhane, a praznih stanova ima ko pljeve

DU
Deleted user
23:00 14.08.2014.

Ako tržište diktira cijenu metra kvadratnog, isti danas vrijedi 200 kuna, a ne 900 eura. Prosječni zaposleni je sretan sa plaćom od 4.000-4.500 kuna i ne znam kako se od toga može kupiti stan i preživjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije