Mala škola uređenja

Uz ove savjete maksimalno ćete iskoristiti svaki centimetar prostora

Shutterstock
16.10.2021.
u 06:39

Ako imate takozvani open space prostor, vodite računa da ostane i prostor za blagovaonicu kako ne biste morali jesti u kuhinji

Jeste li u fazi kupnje stana ili možda gradite kuću? Ako je tako, dobro je znati da je maksimalna iskoristivost i organiziranost prostora ključna za kvalitetu stanovanja. Svaki stambeni prostor priča je za sebe te pruža različite mogućnosti za uređenje. Nerijetko se događa da su stanovi manje kvadrature više iskoristivi i lakše ih je namjestiti od onih većih. Razlog tomu je dobar raspored prostorija i pojedinih elemenata kao što su položaj vrata, prozora i grijaćih tijela. Svi ti elementi utječu na to kamo i kako ćete postaviti namještaj i ostalu opremu za dom.

Foto: screenshot/facebook

Kako ćete urediti svoj dom i maksimalno iskoristiti prostor, prvenstveno ovisi o vama samima i vašem stilu života. Prije same kupnje stana ili kuće, ili možda prilikom adaptacije postojećeg stambenog prostora, napravite analizu vlastitih potreba. Uzmite u obzir svoje prioritete i želje, kao i potencijal koji pruža određeni prostor. Nakon toga bit će lakše odlučiti se za onaj koji vam najbolje odgovara.

Često se događa da je dnevni boravak opterećen s puno vrata i prozora, što otežava maksimalnu iskoristivost prostora. Zato je dobro osigurati barem jednu cijelu površinu zida u prostoriji, da bi se omogućio željeni raspored namještaja u jednu kompoziciju.

Foto: screenshot/facebook

Raspored kuhinjskih elemenata najčešće je unaprijed definiran rasporedom instalacijskih priključaka. No, želite li kuhinju maksimalno iskoristiti i prilagoditi prostoru i vlastitim potrebama, priključci se mogu premjestiti (ako je to potrebno) prema rasporedu uređaja. Kuhinja može biti pozicionirana na više načina, u obliku slova L, I ,II i U, ovisno o tome kako diktira prostor. Kod manjih kuhinja, dobro rješenje su visoki elementi koji stvaraju više prostora za odlaganje posuđa i namirnica.

Foto: screenshot/facebook

Za što bolju iskoristivost hodnika, preporučuje se širina od 140 do 150 cm. Ova širina omogućuje ugradnju ugradbenog ormara dubine 50 do 60 cm, a ostatak od minimalnih 90 cm zadovoljit će potrebe prolaza. Ako je pak širina hodnika uža (110 do 120 cm), prostor iskoristite tako što ćete iznad ormarića za obuću postaviti police za odlaganje, za što vam je potrebno 20 do 30 cm. Prostorija namijenjena za spavaću sobu treba osigurati prostor za smještaj kreveta i ormara većih dimenzija (ako hodnik ne zadovoljava sve potrebe za odlaganje stvari) te nesmetan prolaz i otvaranje vrata. Želite li pregraditi prostor da biste dobili dodatnu spavaću sobu, trebali biste uzeti u obzir činjenicu da prostorija mora imati minimalno 6 kvadrata površine, kako bi se osigurala dovoljna količina svježeg zraka. Soba također mora imati i prirodno osvjetljenje.

1/10

Kako biste što bolje iskoristili stambeni prostor, potrebno je pametno projektirati namještaj. Predvidite puno polica i ormara za odlaganje stvari, koje će uvijek dobro doći. Izradom namještaja po mjeri iskoristit ćete svaki centimetar prostora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije