Mala škola uređenja

Žuta boja odličan je izbor za dnevni, a plava za spavaći prostor i kupaonice

Thinkstock
30.10.2020.
u 12:59

Crvena boja nije dobar izbor za zidove velikih površina

Često ni sami nismo svjesni koliko boje izravno utječu na naše raspoloženje i ugođaj u domu. Jeste li znali da čak 87% od ukupnih osjetilnih dojmova dobivamo kroz svijet boja? Bojom najčešće izražavamo svoju osobnost i smisao za estetiku. Svatko od nas ima svoju omiljenu boju koju preferira pri odabiru odjeće i drugih osobnih stvari, a ponajviše pri uređenju doma.

Prisjetimo se gradiva iz škole da boje u osnovi dijelimo na primarne, a to su: crvena, žuta i plava. Miješanjem tih boja dobivamo sekundarne boje: narančastu, ljubičastu i zelenu. Daljnjim miješanjem primarnih i sekundarnih dobit ćemo boje trećeg reda ili tzv. tercijarne boje. Sve one mogu se miješati u bezbroj različitih kombinacija. Spomenimo još i neboje, a to su bijela, crna i siva.

Foto: Thinkstcok

Želja mi je danas s vama podijeliti neke smjernice koje će vam pomoći pri odabiru boja za vaš dom. Prije samog odabira boje trebali biste uzeti u obzir aktivnosti koje će se odvijati u određenoj prostoriji i jasno odrediti kakav ugođaj želite postići. Zatim, uzmite u obzir dotok količine prirodne svjetlosti u prostoriju i u konačnici boju koja vas u prirodi najviše privlači.

1/13

Ne postoje jasno određena pravila kombiniranja boja u prostoru. Važno je poznavati osnovne teorije boja i izbjegavati više upadljivih boja koje bi vas mogle umarati nakon dužeg vremena. Evo kako određene boje u interijeru utječu na naše raspoloženje:

Foto: Thinkstock

Crvena boja je boja aktivnosti, pokreta, strasnog života. Na neke ljude djeluje stimulirajuće, a na druge razdražujuće. Narančasta boja u interijeru djeluje poticajno i daje osjećaj zdravlja, dok žuta izaziva radost, potiče komunikaciju i intelektualnu aktivnost. Sve tri navedene tople su boje koje se preporučuju za prostorije koje se nalaze na sjevernoj strani. Idealne su za blagovaonice, dnevne boravke i kuhinje.

Plava je za razliku od crvene hladna boja i djeluje smirujuće. Smanjuje stres i napetost pa je dobar izbor za spavaće sobe kao i tamnoljubičasta.

Zelena je boja prirode, simbolizira sklad, svježinu, sigurnost. Ovo je boja koja najviše odmara ljudsko oko. Dobrodošla je u bilo koju prostoriju.

Crna je elegantna, no u prevelikoj mjeri može djelovati depresivno, zato s njom treba biti oprezan.

Bijela boja (neboja) je simbol čistoće i mira. Nećete pogriješiti ako je koristite samostalno, a idealna je i za kombinaciju s bilo kojom bojom.

Smeđa boja smiruje, ali u velikim količinama može djelovati sumorno i preopušteno pa se ne preporučuje za radne prostore.

Siva, kao crna i bijela, zapravo je neboja. Reklo bi se da ona odaje dojam smirenosti i opuštenosti. Intenzivnija siva simbolizira snagu, a svjetlija ima nježniji efekt. Kombiniramo li je s crvenom, djelovat će glamurozno.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije