Glavu čuva

Kvalitetan krov znači i kvalitetan život, stoga se na krovu ne štedi

krov
Foto: Promo fotografije
1/4
22.05.2014.
u 15:14

Sve što trebate znati o krovnoj hidro i termo izolaciji, pokrovu, solarnim kolektorima i materijalima

Krovove prema obliku, grubo, dijelimo na jednoslivne, dvoslivne ili višeslivne, na ukošene, polukose, složene, šatoraste, stožaste, ljuskaste, kupolaste, toranjske, ravne i ovješene. Nagib krova i njegova konstrukcija uvjetovani su vrstom pokrovnog materijala, namjenom tavanskog prostora i estetici, a vrlo važni su i klimatski uvjeti.

Primjerice, tamo gdje su zime snježne, krovovi su strmi, dok su u toplijim krajevima, ali i zbog bure, često ravni. Za kvalitetan krov treba nam dobra konstrukcija, kvalitetan pokrov, ali i pregršt dodatnih materijala koji će omogućiti da se potkrovlje redovito ventilira, da bude dobro izolirano te da oborinske vode odlaze kroz žljebove u predviđeni šaht.

Foto: Promo fotografije

Oblik krova ovisi o području na kojem se kuća nalazi

- Pri izradi krova treba se držati pravila struke. Svaki pokrov, bila to šindra ili crijep, ima svoje specifičnosti. Valja spomenuti i da postoji razlika u izoliranju klasičnih krovova ili ravnih – zelenih krovova - istaknuo je Ivan Pekač, voditelj predstavništva tvrtke Eurovend, naglašavajući da je krov skupa investicija, a primjerice, danas uvriježen ventilirani sustav klasičnih kosih krovova osmišljen je da osigurava ravnomjernu cirkulaciju i izmjenu zraka između objekta i prirode kako bi se osigurala što kvalitetnija klima za život u samom objektu.

Foto: Promo fotografije

Pazite pri odabiru crijepa

Crijep je u nas najpopularniji pokrov, a izbor crijepa je odluka koja se donosi gotovo za cijeli život. Mario Stjepanović, struč. spec. ing. aedif., voditelj tehničke potpore u tvrtki Nexe, ističe:

– Naš stručni tim besplatno izračunava količinu potrebnog materijala. Dovoljno je poslati nacrt krovišta u dwg ili pdf formatu prema kojem ćemo kreirati i poslati vam specifikaciju potrebnog materijala. Specifikacija uključuje proračun potrebne količine crijepa, specijalnih elemenata i krovne opreme.

Foto: Promo fotografije

Na tržištu postoje i betonski crepovi, ali valja znati da su glineni lakši oko 20 posto po četvornom metru, ne upijaju vodu, vodonepropusni su i dulje vremena imaju postojanu boju. Napravljeni su od ekološki prihvatljivijih materijala i omogućuju raznoliku primjenu zbog same mase crijepa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije