URBAN ACT

Hrvatski gradovi dobili priliku naučiti kako pametno ulagati u održivi razvoj

Zagreb
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
24.11.2014.
u 12:30

U Zagrebu je predstavljen Urabanact, program međuregionalne suradnje europskih gradova

Hrvatski gradovi više nemaju potrebu za zauzimanjem novih prostora nego je došlo vrijeme da ostvare nove koncepte na postojećim površinama. Misao je to ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš čiji je resor za predstavnike gradova, ali i sve ljude iz struke organizirao predstavljanje zanimljivog europskog programa Urbanact.

Radi se o programu međuregionalne suradnje u kojem je dosada, u njegove prve dvije faze, sudjelovalo 500 partnera. Cilj je razmjena znanja i iskustava o održivom razvoju između europskih gradova.

- U Hrvatskoj je samo šest posto teritorija izgrađeno, ali nema potrebe da se gradi više. Potreba je pak da se vratimo i uložimo u gradove koji su pokretači razvoja - kazala je ministrica Mrak Taritaš.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Poanta Urbanacta nije ulaganje u ceste, mostove i sličnu infrastrukturu već je malo pragmatičnija. Primjer su Rim, Wroclaw i Maribor čiji su predstavnici stigli u Zagreb iznijeti svoja iskustva.

Talijanski glavni grad kroz ovaj je projekt krenuo u revitalizaciju četvrti Morandi, starog industrijskog područja. U postojećem kompleksu visokogradnje preko 40 posto mladih ljudi bilo je nezaposleno. Oformljena je lokalna akcijaska grupa koja je zajedničkim naporima snašla načine da se u taj dio grada počne ulagati. Izolirano naselje potom je bolje povezano s ostatkom grada, uređene su zelene površine...

U Mariboru su se isto fokusirali na problem nezaposlenosti i kroz ovaj su program osjetili pomake nabolje dok su u Wroclawu uz veliki lokalni angažman uspjeli urediti staru gradsku tržnicu.

No, u svemu je ključna angažiranost lokalne zajednice koja izradom dobrog programa, u suradnji s drugim gradovima koji već imaju iskustva, može doći do izdašnih financija iz europskih programa.

Hrvatski gradovi za sudjelovanje u ovom projektu moći će aplicirati u siječnju 2015. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije