Dom iz snova

Život u potkrovlju - svaki je kutak osmišljen i iskorišten

stan u potkrovlju
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/10
19.12.2013.
u 16:07

Zadatak pri uređenju bio da prostor bude otvoren kako bi ukućani uvijek bili zajedno

Više od godinu dana riječka umjetnica Mirna Siluš razmišljala je kako potkrovlje obiteljske kuće pretvoriti u ugodan dom, a kad je svoje ideje izbrusila s prijateljicom, arhitekticom Janjom Tomić Malbašić, počeli su veliki radovi. I u njima je zaista uživala, premda se danas kroz smijeh prisjeća da nije sve išlo glatko.

– Sve što radim, radim s velikim užitkom i veseljem pa ne osjećam težinu... Kad smo započeli adaptaciju potkrovlja više nisam imala dilema jer smo baš sve razradili, od osnovnih građevinskih radova do završnih detalja – kaže Mirna Siluš dodajući da je najteže bilo s nekim majstorima koji redovito imaju svoje “ideje”.

Nasreću, i to je brzo prošlo. Kasnije je intervencija slikarstvom u interijeru išla sama od sebe. I danas je njezin životni prostor stalna promjena, posebno što se tiče postava slika i zanimljivih detalja. Mirna pojašnjava:

– Budući da živim samo od umjetnosti, tako se i moji radovi izmjenjuju, dobivaju nove vlasnike, radim nove... i uživam u tome neizmjerno!

Prostor ima sto četvornih metara, a osmišljen je kao trosobni stan. U početku je Mirna mislila da je to samo 80 kvadrata korisnog prostora, no na kraju se i onih 20 kvadrata pod kosinama pokazalo i te kako važnima. Upravo su tamo smješteni ugradbeni ormari i ostave.

– Pri osmišljavanju prostora željeli smo – ističe Mirna – zadovoljiti potrebu da kad smo kod kuće uvijek budemo zajedno, I da tako bude i kada su gosti kod nas i dok se priprema hrana ili poslužuje piće. Lijepo je kad postoji ta komunikacija, da nitko nije izdvojen.

Ta komunikacija napravljena je povezivanjem dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice u jedinstveni prostor. Pri uređenju je Mirna puno toga napravila sama, od stvaranja novih komada namještaja do oslikavanja, uređenja starog namještaja i intervencijama slikarstvom na zidovima i elementima. Kako Mirna slika akrilom, kaže da je akrilna boja osnovni medij kojim nastaju njezina djela pa i sve intervencije u interijeru.

– Akril je kao boja vrlo zahvalan, ima učinak poput ulja, a brzo se suši! No, osim akrila kombiniram i druge slikarske medije – ugljen, olovku, kaširanje tj. kolažiranje novinskog papira, unaprijed pripremljenih printeva, slova i sl. U interijeru me oduševljava taj spoj nove boje i patine starog namještaja. To je poseban osjećaj kada iz nečega što je bilo za baciti, nastaje umjetničko djelo, a posebno kada taj komad uđe u interijer i kada sve zajedno priča lijepu priču – naglašava Mirna.

S njezina potkrovlja na Trsatu pruža se božanstveni pogled prema moru – s jedne strane prema otoku Krku, a s druge prema Učki i Kvarnerskom zaljevu.

Komentara 1

DU
Deleted user
09:17 08.02.2014.

Preslatko...Na prvu se vidi da je to zamisao umjetničke duše...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije