Srce doma

Vodič za kupnju kuhinje: U što uložiti, a na čemu štedjeti

Vodič za kupnju kuhinje: U što uložiti, a na čemu štedjeti
Foto: Dom i vrt
1/6
27.10.2016.
u 09:00

U Hrvatskoj se najbolje prodaju kuhinje između 15 i 30 tisuća kuna koje su spoj kvalitete i funkcionalnosti

Prije svega je važno dobro analizirati prostor u koji će kuhinja biti smještena. Razmislite ostaju li instalacije na postojećoj poziciji ili im se pozicija mijenja, je li kuhinja zatvorena u odnosu na dnevni boravak ili je prostor povezan. Vizualno odvojena kuhinja može biti u bilo kojem stilu ili boji, dok povezanost prostora traži sklad dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje. To se odnosi na poveznicu u stilu, materijalima i bojama. Ako ste skloni kombinaciji stilova, teme povežite unosom detalja drugog stila u svaki prostor. Pozicija instalacija utjecat će na funkcionalnost kuhinje u cjelini.

Vrlo je važno osigurati tzv. radni tokut između hladnjaka, sudopera i štednjaka. Osigurajte širu radnu plohu između praonika i štednjaka, jer se tu odvija najveći dio rada u kuhinji. Vrlo je važno razmisliti i koliko i koje uređaje ugraditi u kuhinju. Osim funkcionalnosti, oni moraju zadovoljiti i estetske kriterije. Je li napa dekorativna ili ugrađena u elemente, je li pozicija pećnice ispod ploče za kuhanje ili ćete je podići na visinu radne plohe? Većina modernih kuhinja pozicionira pećnicu na višu poziciju, ali ako vam je kuhinja izložena dnevnom boravku, pokušajte je smjestiti na diskretniju poziciju. U otvorenim kuhinjama važno je odabrati napu koja će osigurati kvalitetnu izmjenu zraka za relativno velik prostor.

(U Hrvatskoj su najpopularnije bijele kuhinje, trgovci tvrde da na njih otpada 80 posto)

 

Uza sve ove elemente izbora vrlo je važno uklopiti i cijenu same kuhinje. Cijena kuhinje se često odnosi na “drveni” dio, bez uređaja. Različiti cjenovni razredi nude i različitu ponudu pa je jako važno prepoznati detalje koji kuhinju čine skupljom ili jeftinijom. Na cijenu kuhinje svakako će utjecati i njezina dimenzija i to što se uz takve kuhinje nude i zidne obloge od identičnog materijala. Ručkice su vrlo izražajne i skupe. Dominiraju elementi s otklopnim vratima, a u kutne elemente ugrađeni su najpraktičniji izvlačni mehanizmi od inoksa. Takve su kuhinje obavezno opremljene i izvlačnim kolonama. Uređaji su iz vrlo visokog cjenovnog razreda i dosežu i cijenu same kuhinje. Danas je u Hrvatskoj izbor kuhinja velik, bilo da kupujete linearne modele ili pak one po mjeri. Širok je i raspon materijala s kojima se radi, a logično, što je materijal skuplji to je i kvalitetniji. Kod nas su najprodavanije one kuhinje kojima cijena doseže 30 tisuća kuna. One do 50 tisuća kuna rjeđe su meta kupaca.

(Lakirane fronte, izvlačni mehanizmi i iskorištenost kuteva do maksimuma znatno povisuju cijenu kompozicije)

Dakako, postoje i luksuzne kuhinje kojima cijena bez aparata premašuje 80.000 kuna. Odlikuju se materijalima vrhunske kvalitete, ali su, na žalost, dostupne vrlo malom broju ljudi. U tom cjenovnom razredu radi se o odabiru stila, ali ne i kvalitete, jer se ona podrazumijeva. Neovisno o cijeni kuhinja i financijama koje si možete priuštiti za njihov odabir, budite svjesni da su funkcionalnost i skladan izgled prioritet. Ako si uz to priuštite vrlo dobru kvalitetu okova, vaša je sreća zagarantirana.  

 POVOLJNO

Niski cjenovni razred, od 8000 do 15.000 kuna, ovisno o veličini kuhinje, najčešće se odnosi na kuhinje iz masovne proizvodnje i, u pravilu, niske kvalitete. To se prije svega odnosi na kvalitetu fronti i okova. Najčešće su izrađene od iverice, a kvaliteta okova je upitna. Preporučuje se koristiti takve kuhinje u apartmanima i vikendicama, gdje će im rjeđa upotreba produljiti životni vijek. Dizajn kuhinja je u tom cjenovnom razredu često zanemaren. Kvaliteta uređaja, koji se kupuju odvojeno od kuhinje, ne treba biti previsoka jer će lako cijenom dosegnuti cijenu kuhinje.

 Ne zaboravite da se montaža ugradbenih aparata dodatno naplaćuje, pa se dobro raspitajte koji saloni namještaja nude besplatnu montažu uređaja ako se i oni kupe kod njih.

(Rustikalni ambijent U pravilu je najskuplji jer se često radi od punog drva)

 

NAJČEŠĆE

Cjenovni razred kuhinja od 15.000 do 30.000 kuna najčešće je biran u Hrvatskoj. Unutar te cijene može se odabrati kuhinja vrlo dobre kvalitete i dizajna. Fronte su izrađene od iverice ili MDF-a, a kvaliteta okova je vrlo dobra. Želite li unutar te cjenovne kategorije skuplje fronte, poput MDF-a ili akrila, uštedjet ćete na vrsti okova. To znači da ćete odabrati zaokretna vrata na kuhinji umjesto podiznih, čiji mehanizmi značajno povisuju cijenu. Imate li kutni element, odabrat ćete jednostavnu policu umjesto skupih kutnih mehanizama. Odabrat ćete jednostavne ručkice. Želite li jeftinije materijale na frontama, poput iverala, možete koristiti skuplje okove pa će o tome ovisiti i ukupna cijena. Radne su ploče u takvim kuhinjama od laminata i zadovoljavaju sve kriterije korištenja kuhinje.

NAJSKUPLJE

U cjenovnom razredu od 30.000 do 50.000 kuna nude se kuhinje s frontama od MDF-a, akrila, furnira, stakla, u modernim i rustikalnim izvedbama. Rustikalne kuhinje su uvijek nešto skuplje zbog uklada. Unutar tog cjenovnog razreda je kvaliteta okova odlična, a radne ploče su od laminata, stakla, umjetnog kamena... Uz takve kuhinje biraju se i kvalitetniji sudoperi od inoksa ili silgranita sa skupljim armaturama.

Cjenovni razred od 50.000 do 80.000 kuna nudi kuhinje s frontama od drveta, MDF-a, stakla, s izražajnim dizajnom. Kvaliteta okova je odlična. Dominiraju elementi s otklopnim vratima, a u kutne elemente ugrađeni su praktični izvlačni mehanizmi. Takve su kuhinje opremljene i izvlačnim kolonama. Uređaji su iz visokog cjenovnog razreda i dosežu cijenu kuhinje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije