I gastro i dizajn

U interijeru i kolačima – miks hrvatskog i američkog podneblja

Gastro i dizajn
Foto: Žarko BašićPIXSELL
1/9
10.07.2014.
u 15:07

Nova kultna mjesta izlazaka postale su zagrebačke slastičarnice. Vole ih mladi, a podjednako uživaju u njihovim delicijama i dobrim interijerima

Oni malo stariji sjećaju se ne tako davnih interijera naših slastičarnica – police s kolačima, neizbježna limunada koja se spravljala u visokim plastičnim posudama, nekoliko stolova i stolaca, pod od izlivenog kulira i velika ogledala po zidovima.

Ali, stvari se mijenjaju.

Kolači više nisu samo kalorične bombe, itekako se pazi kako se poslužuju, ušle su i nove recepture i promišljanja o slasticama, ali promijenio se i njihov interijer. Tako su danas nove zagrebačke slastičarnice pravi ogled zanimljivih prostora čije uređenje potpisuju domaći arhitekti i dizajneri. Slastičarnice su, uz zanimljivu gastro ponudu, postale i ugodna mjesta zanimljivih rješenja i različitih priča koje nose.

Prošetali smo nekima od njih u želji da pokažemo njihove interijerističke priče.

Foto: Žarko BašićPIXSELL

Priču otvaramo s Cookie Factory, slastičarnicom u Zagrebu koja donosi ponešto od atmosfere američkih kolodvora na što podsjećaju kolodvorske klupe kakve se mogu vidjeti u New Yorku, dah američkog istoka "ukraden" iz njihovih prodavaonica, urbanog šika dnevnog boravka i estetskog promišljanja vlasnika.

I sve to ipak prilagođeno našem podneblju.

Cijelu tu priču interijeristički su oblikovali arhitekti Ivan Frleta Valić i Andrea Hržić Šesnić, dajući naglasak i zanimljivo postavljenom rasvjetom i izborom namještaja. Cijeli prostor moguće je konfigurirati i prilagoditi potrebama. Tako su svoje mjesto u interijeru našli visoki i niski stolci i stolovi, klupe i fotelje u koje se mogu posjetitelji ugodno zavaliti.

Dominantne boje u prostoru su svijetle, od bijele do žute, s nekoliko tamnijih naglasaka. Posebno su zanimljivi oslikani zidovi koji donose zanimljive priče o kolačima, otkrivaju poneki recept, duhovito sugeriraju što se treba probati. Njih je oslikala zagrebačka ilustratorica koja se krije pod umjetničkim imenom Booboo Tannebaum.

No, ugodan ambijent poziva i na fino gastro druženje, a ako vas je interijer nadahnuo da neku ideju ukradete i za svoj dom, preporučujemo da isprobate u svojoj kuhinji i zanimljivi recept.

Pokušajte i vi napraviti Mango Cheesecake

Podloga: 200 g integralnih keksa, 80 g maslaca, 3 velike žlice smeđeg šećera

Krema:1 šalica šećera u prahu, 10 g želatine, 700 g krem sira, 300 ml slatkog vrhnja, 100 g mango pire ili dozreli mango, 2 velike žlice soka od naranče

Žele na vrhu kreme: 200 g manga,1 velika žlica limunova soka, 10 g želatine, 125 ml soka od naranče, 50 g šećera u prahu.

Foto: Žarko BašićPIXSELL

Priprema podloge: 200 g integralnih keksa smrviti valjkom ili u multipraktiku. U to dodati smeđi šećer. Rastopiti u mikrovalnoj ili na laganoj vatri 80 g maslaca, preliti preko keksa i šećera te dobro izmiješati. Stranice kalupa za torte promjera 26 cm obložiti papirom za pečenje pa na dno utisnuti pripremljenu podlogu. Pecite na 200 stupnjeva 5 minuta.

Krema i žele: Pripremiti dvije vrećice želatine u prahu prema uputama na pakiranju. Svaku u svoju zdjelicu. Za kremu i žele koristiti mango pire ili jako dozreli svježi mango.100 g mango pirea zagrijati na laganoj vatri te u zagrijano dodati želatinu da se otopi. Za kremu u posudi istući u slag 300 ml nezaslađenog slatkog vrhnja. U drugoj posudi mikserom pomiješati krem-sir, šećer u prahu i pripremljeni mango sa želatinom. Lopaticom umiješati šlag. Kremu preliti preko ohlađene kore i dobro poravnati. Spremiti u hladnjak da se stisne. Dok se krema zgušnjava, počnite pripremu želea od manga. Iscijediti dvije naranče te njihov sok zagrijati sa šećerom u prahu na laganoj vatri. Skinuti s vatre pa dodati nabubrenu želatinu da se rastopi.

Dobivenu smjesu sjediniti s 200 g mango pirea u koji ste dodati žlicu, dvije soka od limuna. Sve preliti preko torte koja se već donekle stisnula u hladnjaku. Vratiti na hlađenje te pustiti da se do kraja zgusne, najmanje 6 sati ili preko noći.

>>Stol s motivima čipke, luster od papira

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije