LJETNA GENERALKA

Tri savjeta za bojanje drvenih i željeznih ograda

bojanje ograde
Foto: Thinkstock
1/6
12.08.2016.
u 08:30

U tipične ljetne radove u domu i oko njega spada i obnavljanje ograda novim slojem boje. Saznajte na što trebate paziti....

Da bi bila lijepa i uredna te izgledala očuvano, okućnicu treba neprestano održavati, a obično se tim poslovima pozabavimo tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci, što zbog vremenskih prilika što zbog godišnjih odmora. Hladniji dani koji su pred nama idealni su za radove oko i u kući - adaptacije, rušenje, pregled i popravci krova, popravke ograda, bojenje zidova, ugradnju klima-uređaja ili ako ništa drugo onda temeljitije čišćenje.

Kada je o bojanju riječ, morate biti svjesni da je to najbolje učiniti za suhog vremena, jer će se površina lakše i prije osušiti. No, nakon što ste kupili boju i prije nego krenete s poslom, morate imati u vidu da to nije sve što trebate. Uz boju i razrjeđivač te zaštitne rukavic i adekvatne kistove, tu su i razni dodaci. Koji, saznajte u nastavku teksta.

1. OBVEZAN ANTIKOROZIVNI PREMAZ

Obje vrste ograda preporuča se prije bojanja oprati ili barem prebrisati mokrom krpom. Napuhnuta i trusna stara boja gdje je metal već napadnut korozijom mora se temeljito prebrusiti i očistiti. Na tako ogoljene dijelove valja odmah nanijeti antikorozivni premaz. Pripazite na kutove i bridove! Njih treba posebno dobro premazati prije bojenja ravnih površina jer su više izložene habanju. Za metalne ograde koristite specijalnu boju za metal.

Foto: pixabay

2. DRVO TREBA IMPREGINRATI

Kada je riječ o drvenoj ogradi, također morate, ako je nanesen debeli sloj boje, skinuti dijelove koji se ljušte ili je na njima prljavština. Prljavština se također može skinuti specijalnim uljima ili premazima. Dobro je znati kako se drvene ograde mogu i impregnirati. Tako zaštićene površine ne upijaju vodu i otpornije su na štetne UV zrake. Takva sredstva štite drvo od plijesni, gljivica i truljenja.

Foto: pixabay

3. ODGOVORNO PREMA PRIRODI

Za bojenje ćete najčešće rabiti srestva koja sadrže kemikalije. Treba biti odgovoran i pažljivo ih koristiti kako bi se smanjio ili uklonio svaki rizik od zdravstvenih tegoba i zagađenja okoliša. Ako ste osjetljivi na mirise kemikalija, zaštite lice maskom. Ako su vam djeca u blizini dok bojate, budite oprezni da ne dođu u kontakt s kemikalijama, jer mogu biti štetne za njih, naročito razrjeđivač.

>>15 sjajnih ideja za vertikalni vrt u vašem domu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije