MAKE OVER DOMA

Za radni prostor u stanu nije vam potrebna dodatna soba

radni kutak
Foto: Thinkstock
1/12
23.03.2020.
u 07:07

Radni kutak trebao bi biti inspirativan, udoban prostor koji usto odiše vašom osobnošću. Pomažemo vam pronaći mjesto u stanu gdje biste ga mogli osmisliti

Bez obzira čime se bavili u životu, potreban vam je radni prostor – za to doista ne morate biti student ili raditi od kuće. Svi imamo potrebu na jednom mjestu imati okupljene računalo, važne dokumente, skripte, račune, časopise, pribor za šivanje, pisanje... No, u našim skučenim životnim uvjetima (čitaj kvadratima) takav prostor je postao luksuz.

U računici u kojoj prednost posve razumljivo imaju dnevna zona te spavaće sobe, teško da ostane mjesta za kutak u kojem bi imali svojih par minuta privatnosti i mira, u kojem bi se mogli koncentrirati i imati sve gore spomenute stvari na jednom mjestu. No današnji arhitekti pravi su majstori iskorištavanja prostora tako da se u gotovo svakom stanu može osmisliti i takav sadržaj. Svakako vam ne treba zasebna soba da biste to ostvarili – radni kutak može biti sastavni dio dnevne ili spavaće sobe, blagovanja ili pak hodnika.

Foto: pixabay

Osim tih 'uobičajenih' mjesta, ovaj sadržaj se može osmisliti i pod stepeništem, na zatvorenom balkonu, ispod povišenog kreveta (naročito ako imate visoke stropove), u unutrašnjosti staroga ormara u kojem vam krila mogu poslužiti za vješanje sitnica, panele... No i u takvim slučajevima, ma koliko god kreativnost bila na djelu, svakako treba paziti na nekoliko činjenica – osim što mu je glavna uloga funkcionalnost, radni prostor je i bitan estetski element u domu i više nego što mislimo izražava našu osobnost i naše životne prefrencije i estetiku.

Foto: pixabay

Usto, taj prostor treba biti i osoban. Dizajnerica interijera Katarina Kavain Škare naglašava da bez obzira o kakvom se prostoru radilo i bez obzira na njegove oskudne kvadrate – o prostoru za učenje ili pak mjestu gdje držimo računalo i dokumente, kućni ured trebao biti biti inspirativan, dobro organiziran i udoban. Udobnost, smatra dizajnerica, najbolje možemo postići upravo unošenjem nekih osobnih detalja u prostor.

Foto: pixabay

- Kako bismo stvorili ugođaj koji nas nadahnjuje, možemo se poigrati sa sobnim biljkama, mirisnim svijećama ili dekorativnom rasvjetom. A za personalizaciju prostora može poslužiti i ploča za napomene, na koju možemo postaviti fotografije ili razglednice. Dio sebe možemo unijeti i kroz omiljenu boju ili uzorak – predlaže Katarina Kavain Škare.

Naravno, pritom uvijek moramo paziti da se uređenje radnog kutka uklopilo u preostali dio interijera. Organiziranost i preglednost su vrlo bitne jer je to jedna od glavnih namjena ovoga prostora – da u svakom trenutku znamo gdje nam se nalaze stvari koje bi inače bile raspršene na nekoliko mjesta u stanu. Usto, ne zaboravite na osvjetljenost, koju, ako je nema dovoljno, može zamijeniti dobra rasvjeta – stolna, podna ili zidna lampa.

Foto: pixabay

- Ako je moguće, pozicionirajte radni prostor blizu vanjskog svjetla. Stol treba postaviti tako da nam prirodno svjetlo ne udara direktno u ekran računala i ne stvara sjenu prilikom pisanja. Od pogleda susjeda možete se 'sakriti' zavjesama ili roletama – kaže dizajnerica.

Foto: pixabay

>>Kakv stol odabrati za malu kuhinju ili blagovaonicu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije