STAN BEZ VRATA

Prašnjavi tavan u Karlovcu postao prozračan i topao open space

stan Karlovac
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/25
25.01.2018.
u 14:01

Obitelj Rajer pretvorila je najgornju etažu zgrade u najstarijem dijelu Karlovca u nekonvencionalan dom od 65 četvornih metara

Cijela stambena zgrada u povijesnom dijelu Karlovca, Zvijezdi, kvartu u kojem je i daleke 1579. počeo nastajati sam grad, pripada obitelji Rajer. Objekt star 80 godina sastoji se od suterena, dviju etaža i tavana koji su vlasnici, umirovljeni par Nevenka i Branko Rajer, pretvorili u svoj novi dom. Ostale dvije etaže koriste njihovi sinovi, dok je suteren rezerviran za uredski prostor i teretanu.

Rajerovi su imali sreće jer je nosiva konstrukcija od drvenih greda na mračnom tavanu s dva mala prozorčića, prepunom prašine i starih stvari bila u dobru stanju pa je mogla podnijeti potpunu adaptaciju.

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

– Bio je to beznadni prostor u koji nitko nije zalazio ako nije trebalo postaviti TV antenu ili promijeniti crijep. Prenamjenom u stambeni prostor dobili smo bruto 90 četvornih metara. Međutim, kada se računa površina iznad 2 metra, to je oko 65 kvadrata – objašnjava Branko Rajer.

Prostor je atraktivan ne samo zbog drvenih greda koje su vlasnici odlučili ostaviti nego i zbog toga što je, prema njihovim željama, koncipiran kao open space odnosno otvoreni prostor. Jedina prostorija s vratima je kupaonica, dok su se dnevna zona – kuhinja, blagovanje i boravak povezale sa spavaćom sobom u jedinstven prostor bez pregradnih zidova. Projektantica je uspjela u stanu osigurati i dodatni prostor – malenu lođu s pogledom na dvorište.

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

– Ideja o potpuno otvorenom prostoru postojala je već otprije jer nam se činilo da pregradni zidovi na relativno maloj površini uz kose stijene stropa nisu primjereni ni potrebni – objašnjava vlasnik.

Adaptacija je doista bila temeljita i obuhvaćala je stavljanje kompletno novog krovišta i izolacije, svih potrebnih instalacija, podne obloge, obzidavanje gips-pločama, sanitarije i na koncu namještanje. Na uređenju je radilo čak osam obrtničkih ekipa kojima su vlasnici, što baš nije čest slučaj kod nas, jako zadovoljni zbog dobre izvedbe i poštovanja rokova.

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

– Imali smo i ovdje sreću da su se ekipe smjenjivale u roku od dva-tri dana bez ikakvih čekanja, tako da su radovi završili za sedam mjeseci – kaže gospodin Branko dodajući kako je cjelokupno preuređenje stajalo oko 500 tisuća kuna.

Najmanje od toga, oko 40 tisuća, otišlo je na namještaj i uređaje jer su iskoristili akcije u trgovinama. No i tu su pazili da kvaliteta bude prioritet. Uređenjem su željeli stvoriti izgledom nekonvencionalan, ali udoban i funkcionalan dom, jednostavan za održavanje i odabrati namještaj koji ga neće zagušiti – stoga prevladavaju svijetli tonovi koji se savršeno nadopunjuju sa smeđim drvenim gredama.

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

Više dnevne svjetlosti u stanu, što je naročito bitno jer je stan potkrovni, osiguralo se ugradnjom čak deset krovnih prozora – oni na sunčanoj strani, otkriva vlasnik, imaju sjenila i rolete tako da je smanjen utjecaj Sunčeva zagrijavanja.

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

>>Očaravajuća ljetna rezidencija u vremešnoj opatijskoj ljepotici

Komentara 3

DU
Deleted user
14:27 25.01.2018.

Pa tavani i inače jesu open space!

EC
ecare
20:41 25.01.2018.

500 000 kn je previse za ovo, mogli su stan kupit

AL
Alan
21:16 25.01.2018.

Ne kuzim. Pec loze knjigama?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije