Transformacija

Otkrivamo trendove u svijetu dizajna: Ured i stan u jednom

Otkrivamo trendove u svijetu dizajna: Ured i stan u jednom
Foto: Dom i vrt
1/7
20.02.2013.
u 00:02

Ured bi trebao biti mjesto za ugodno druženje, zabavno i mobilno

Od 9 do 14. travnja 2013. Milano će biti domaćin 52. međunarodnog sajma namještaja I Saloni na kojem će biti izloženi noviteti u svijetu namještaja, rasvjete, opreme uredskih prostora, dekoracija za dom te radovi mladih dizajnera. Kao i obično, u gradu će biti organiziran niz događaja povezanih sa svijetom dizajna, umjetnosti i kulture. „Milano: interijeri budućnosti", naslov je 52. izdanja ovog najprestižnijeg svjetskog sajma, čiji je organizator Cosmit održao press-konferenciju za 95 novinara iz cijelog svijeta.

Na sajmu se očekuje preko 300.000 posjetitelja iz 160 zemalja diljem svijeta

Promocija novosti

Konferencija za novinare održana je u novootvorenom 231 metar visokom staklenom Unicredit toweru u središtu Milana, koji je najviša građevina u Italiji. Arhitekt je ovog moćnog staklenog zdanja César Pelli. Press-konferenciju je započeo predsjednik Cosmita Claudio Lutti (vlasnik poznatog brenda namještaja Kartell). Gosti konferencije za novinare bili su slavni arhitekti koji se bave i dizajnom, zvijezde talijanske i svjetske scene: Patricia Urquiola, Antonio Citterio, Piero Lissoni i Jean Nouvel.

U sklopu press-konferencije bio je organiziran i posjet tim poznatim arhitektima pa su novinari imali priliku upoznati njihovo radno okruženje, internacionalne timove arhitekata i dizajnera s kojima rade i osobno popričati s tim fascinantnim ljudima, koje prije svega krasi jednostavnost. Kao što je Claudio Lutti izjavio, cilj I Salonija je da postane sinonim za inovacije jer će mu to osigurati vodeću poziciju. Inovativnost privlači publiku pa će tako i ove godine na sajmu biti promocija mnogih proizvoda iz svijeta namještaja i opreme.

Povezivanje prostora

Poseban gost ovogodišnjeg I Salonija je poznati francuski arhitekt Jean Nouvel, dobitnik Pritzker Prize 2008. On je pripremio koncept pod nazivom: „Projekt: ured za život". Izložba će biti postavljena na 1200 m2 unutar Salone Ufficio i ilustrirat će nekoliko različitih scenarija koji pokazuju njegovu viziju radnog mjesta, koje treba biti mobilno, za druženje, ugodno, zabavno, otvoreno prema unutrašnjosti i vanjskom dijelu samog objekta, oslobođeno kloniranih prostora, zatvorenosti i ozbiljnosti. Sve se više povezuje stambeni i javni prostor pa tako i uredski namještaj treba biti fleksibilan.

Transformacija prostora iz radnog u životni

Transformacija radnog prostora u životni i obrnuto jedan je od lifestyle trendova. Arhitektice Izabela Galović Ninić i Monika Galović Rolich upitale su slavnog arhitekta kako izgleda njegov radni prostor, a on im je objasnio da on ne slijedi potpuno njegovu najnoviju koncepciju. Milanski sajam I Saloni i sam Milano diktiraju nove trendove, oni su prozor u svijet dizajna, prozor za pogled u kreativnost, kvalitetu i promjene. A zašto doći na sajam i vidjeti sve uživo, a ne samo preko interneta, najbolje je objasnio veliki Piero Lissoni na press-konferenciji: „Razlika je kao između stvarnog i virtualnog seksa pa procijenite sami!"

NE PROPUSTITE: Ovo je trenutačno najtraženija sjedeća garnitura. Evo zašto!

NE PROPUSTITE Blog: Kako urediti dom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije