Make over

Jednostavna promjena u dvije (ne)boje

crno
Shutterstock
18.03.2019.
u 08:58

Spoj crne i bijele jako voli staklene elemente koji daju eleganciju prostoru

Crno-bijela kombinacija danas je koloristički klasik koji je dobrodošao u gotovo svakom interijeru, a uživa veliku popularnost ne samo u dizajnerskom svijetu, nego i među mnogim estetama koji su svoje domove uredili upravo u crno-bijeloj kombinaciji i zato što zapravo tim odabirom gotovo ne možete pogriješiti. U ovoj kombinaciji najvažnije je pogoditi dobar balans – kako se težnja za ujednačenom primjenom crne i bijele zna pokazati suviše kompliciranom, odaberite koja će (bijela ili crna) prevladavati, dok će je druga u manjoj mjeri samo pratiti. Iako bezvremenska, ova kombinacija može zračiti hladnoćom, stoga je se može po potrebi nadopuniti i nekom drugom bojom – siva ili crvena uvijek će se pokazati dobrim izborom, a u posljednje vrijeme puno se ovu kombinaciju oplemenjuje jarkim bojama, primjerice žutom ili narančastom. Crno-bijela kombinacija dobar je izbor za sve suvremene prostore, kao i za kupaonice uređene u klasičnom stilu.

Foto: screenshot/facebook

Previše crne u malom i slabije osvijetljenu prostoru stvara efekt zamračenosti i zagušenosti. Prevelikim udjelom bijele u velikim i osvijetljenim prostorima stvara se efekt blještavila, odnosno nedovoljne izražajnosti zbog općeg stapanja bijele boje u prostoru. Ovaj klasični spoj kromatskih boja predstavlja idealnu bazu za uređenje i najmanjih stambenih površina jer se, dodavanjem dekorativnih detalja ili primjeraka namještaja, brzo i jednostavno može preurediti cijeli prostor. Umjeren odnos crnog i bijelog ili dominacije jedne boje popraćen detaljima druge stvorit će kvalitetne prostorne efekte i naglasiti karakter željene boje. Pri tome je potrebno voditi računa i o bojama podnih i zidnih obloga.

Foto: screenshot/facebook

Svijetli namještaj na tamnom podu i obrnuto svojim će se kontrastom međusobno elegantno naglasiti. Primjena crne i bijele na zidovima, kroz boju ili oblogu, može dodatno naglasiti željene ugođaje. Kompletno bijela kulisa namještaja može biti elegantna, ali će se oni hrabri rado poigrati i crnim vertikalnim plohama. Površina zida koju ćete oličiti ili obložiti crnim materijalom treba biti pažljivo odabrana. Obavezno se poigrajte svjetlosnim efektima ugradbenom ili indirektnom rasvjetom. Na taj će način tamni kutak dobiti svoj poseban izražaj kroz različite prikaze crne boje i dobit će svjetlost koja će dodatno naglasiti i osvježiti ovaj dominantan dio interijera.

Foto: screenshot/facebook

Primjena stakla u crno-bijelim interijerima dodatno će naglasiti eleganciju prostora. Staklo, kao transparentan materijal, zadržat će željeni kolorit, ali uvesti profinjenost koja će se odlično stopiti s prostornom elegantnošću. Osim stakla, znatnu ulogu odigrat će podne prostirke, tepisi, dekorativne tkanine te ukrasni predmeti, koji će svojom strukturom, motivima i oblicima stvoriti dodatnu dinamiku prostora. Crno-bijeli svijet interijera omogućuje vam zapravo beskonačne promjene, kombinacije i atmosferu koju možete mijenjati. Zašto? Zato što su detalji oni koji definiraju stil i dojam, a u crno-bijelom svijetu njih možete stalno mijenjati dodavanjem i oduzimanjem drugih boja. Stoga je dom koji je uređen u ovoj kombinaciji zapravo izvrsna kulisa podložna vašim željama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije